НОВИНИ

​25 години затвор получи Стефан Станев за убийството на Виола

25 години затвор получи Стефан Станев за жестокото убийство на приятелката си - 29-годишната студентка Виола Николова. В съда той се призна за виновен, затова делото приключи в едно заседание и с по-ниско наказание. Заради съкратената процедура - съдът не разгледа гражданските искове на родителите на Виола, които поискаха 700 000 лева обезщетение.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:03, 03.11.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Наркотици и безхаберие - това е кратката версия на случая "Виола". И в съда всичко приключи за около 2 часа. До залата обаче водят повече от 20 години тежка зависимост от дрога и десетки жалби, неглижирани от полицията и прокуратурата.

Стефан Станев - подсъдим: Казах и на съда - съжалявам много за действията си.
Валери Николов - баща на Виола Николова: Ако вашата дъщеря беше убита, вие щяхте ли да приемете това извинение? Първото влизане в залата - високо самочувствие, високопарни думи и т.н. и последното - вие сте свидетели...

Виола е била пребита със стик за голф и наръгана много пъти с нож. Разследването установи, че Станев е бил под въздействието на наркотици. Той днес беше осъден и за притежание на дрога.

Ивайло Юруков - адвокат: Не е единствената, но имат решаваща роля въобще да се стигне дотук, защото той употребява наркотици от малолетен.
Емил Ефремов - брат на Виола Николова: Аз питам през цялото време къде е държавата?! Как държавата може да съди други хора, а да не може да намери първопричината - той от 16 години е наркоман.

След ареста служебна проверка, назначена от главния прокурор показа, че срещу Станев е имало 5 преписки по сигнали от бившата му съпруга, 4 от които са били прекратени. Образувано е само едно досъдебно производство и то няколко дни след убийството.

Ивайло Юруков - адвокат: На всички ни е ясно, че в нашата държава има много проблеми. Аз не прехврълям вината на прокуратурата за убийството, но като цяло обществото би било много по-добре ако прокуратурата си вършеше адекватно работата.

Присъдата беше подписана с особено мнение от един от съдебните заседатели, който е настоявал за максималните при тази процедура 30 години затвор. За това наказание ще се борят пред горната инстанция и близките на Виола и прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отнемат лиценза на фирмата с обърнатия автобус, ако е манипулиран тахографът
Отнемат лиценза на фирмата с обърнатия автобус, ако е манипулиран тахографът
Водното дружество в Кресна предлага 50% увеличение на водата
Водното дружество в Кресна предлага 50% увеличение на водата