НОВИНИ

2,5 милиона лева са нужни на Столична община за единна система за сигурност

Около 2,5 млн. лв. са необходими за осигуряване на нови камери за видеонаблюдение в София. Те ще бъдат свързани в единна система, която ще засича автоматично изоставен багаж или съмнителни хора. Това е една от мерките, които Столичната община и полицията ще предприемат за председателство на България на ЕС.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
20:25, 27.04.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Камери за около 2,5 млн. лева ще бъдат поставени около НДК и резиденция Бояна, както и по маршрутите, по които ще се движат делегациите. Те ще бъдат свързани в единна система, която ще засича автоматично изоставен багаж или съмнителни субекти. Това е една от мерките, които Столичната община и полицията ще предприеме за председателство ни на ЕС през първата половина на 2018 г.

Средствата за купуването на камерите ще се търсят от Правителството. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при обсъждането в Столичния общински съвет на мерките за сигурност,които ще бъдат предприети във връзка с председателството.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Защото се очаква София да бъде много натоварена с много делегации. Това засяга и пътната обстановка, засяга и на първо място сигурността и рисковете, които се увеличават при такава ситуация."

Предвижда се да бъде поставено видеонаблюдение по трасетата, по които ще преминават делегациите в района на НДК, на местата, където се събират много хора то ще бъде засилено, повече ще са и полицейските патрули. А свързването на всички камери в единна система ще гарантира сигурността в града и ще даде възможност полицията бързо да се отзовава при необходимост.Шефът на Столичната дирекция на вътрешните работи Младен Маринов подчерта, че освен увеличаването на броя на камерите ще бъде разширена и тяхната ефективност.

Ст. комисар Младен Маринов, директор на Столичната дирекция на вътрешните работи: "Освен броя на камерите трябва те да имат и съответната функционалност, софтуер, който да замества човешкия фактор и да дава готов аналитичен продукт от това, което камерите записват на сървърите."

Маринов обясни, че софтуерът ще може да сигнализира, ако се съберат притеснително много хора на едно място, ще прави лицево разпознаване, ще разчита номера на коли, ще дава идентификация на заложени в системата на полицията лица.

В момента се обучават над 400 души, които към края на годината ще започнат да изпълняват задълженията си-съобщи още шефа на СДВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъжа обрал  банков офис  в Благоевград
Задържаха мъжа обрал банков офис в Благоевград
Пуснаха движението през тунел Витиня на Хемус
Пуснаха движението през тунел "Витиня" на "Хемус"