Над 250 танцьори участваха в спектакъл, посветен на обредите и традициите, свързани с българската сватба. Фолклорният концерт "Полъх от миналото" беше част от 21-ия "Салон на изкуствата" в НДК. На сцената се срещнаха сватбените традиции от миналото и настоящето.

Българска сватба, но не каква да е, а по различна. Булката и младоженецът са наши съвременници, а чрез спомените на техните гости си припомняме част от забравените вече традиции и обичаи. Присъстващите на спектакъла станаха свидетели не само на една сватба, а на три.

Даниел Костов: Сватбата започва от съвремието. След това ще се представи сватба от Югозападна България от Пиринския край. Също така има една сватба, която ние сме включили от 50-те, 60-те години с граждански ритуал през социализма, която също е доста интересна и колоритна.

Лазаруване от Тракия, шопско мегданско веселие, обреди и хорà са само част от танцувалната магията, в която ни потопиха танцьорите от фолклорна група "На Мегдана". Те бяха облечени в автентични носии, показващи красотата на шопския и тракийския край. Заредиха публиката с много положителна емоция и върнаха спомена за красивите български традиции.

Взимане и прибулване на булката, кръшни хорà, мегдански веселия, това са само част от български обреди и обичаи, които ни припомни спектакълът "Полъх от миналото.