След дълги преговори Унгария и Сърбия се договориха Будапеща да отстъпи на Белград извeстно количество газ от резервите си. Най-сериозна е ситуацията в северните и североизточни сръбски области Войводина и Банат, където в 9 от големите градове парното беше спряно, а местните топлофикации не могат да преминат по технологични причини от газ към мазут.

След дълги преговори Унгария и Сърбия се договориха Будапеща да отстъпи на Белград извeстно количество газ от резервите си. Най-сериозна е ситуацията в северните и североизточни сръбски области Войводина и Банат, където в 9 от големите градове парното беше спряно, а местните топлофикации не могат да преминат по технологични причини от газ към мазут. Сърбия вече пренасочи 90 процента от своите ТЕЦ-ове към мазут.

Министърът на енергетиката на Сърбия заяви, че Белград има достатъчна електроенергия, но въпреки това западната ни съседка се надява газовият спор между Украйна и Русия бързо да се реши.

Съседната на Сърбия Хърватия обяви вече кризисна ситуация заради спрените доставки на руски газ. Правителството в Загреб въведе наредба за сигурност в снабдяването с газ.

В Босна над 100 000 домакинства вече нямат парно. Жителите на Сараево изкупиха от търговските центрове всички електроотополителни уреди - радиатори, печки и калорифери, защото температурите в региона започнаха да спадат рязко.