Потърпевши от липсата на парно са и в Софийската зоологическа градина. За последните дни температура в помещенията е паднала с десетина градуса.

Потърпевши от липсата на парно са и в Софийската зоологическа градина. За последните дни температура в помещенията е паднала с десетина градуса. При топлолюбивите животни температурата се поддържа с калорифери и духалки.

Маймуни, папагали, топлолюбиви тревопасни - всички те страдат от липсата на топлина. Маймуните най-често се гушкат, докато слонът, носорогът и хипопотамите са увеличили апетита си, твърдят тяхните гледачи.

Вместо обичайните 24 градуса в клетките термометрите показват 15. Повече от 1300 са обитателите на най-голямата на Балканите зоологическата градина. От два дни в залите се монтират калорифери, но и те не спасяват положението.

Д-р Иван Иванов - директор на Софийска зоологическа гардина: "Едно ме е страх, че не мога да включа такива големи мощности, защото инсталацията може да не издържи, а и помпите за вода се захранват с ток."

Д-р Иванов обясни, че днес е започнало купуването на нафтови горелки. Зоологическата градина работа при във форсмажорен график. Най-щастлива от тази мразовита картина е тигрицата Глезла. За нея и минус 40 градуса е комфортна топлина.