НОВИНИ

26 000 жители на германски град бяха евакуирани заради бомба

Над 26 000 жители на германския град Падерборн са евакуирани заради обезвреждане на бомба от времето на Втората световна война. Британската бомба с тегло 1,8 тона е открита в двора на къща преди седмица и половина. Тя се е намирала на дълбочина 80 см., като по тази причина детонацията може да доведе до големи разрушения.

bnt avatar logo
от БГНЕС / DW
15:24, 08.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света
000 жители германски град бяха евакуирани заради бомба

Властите обявиха евакуация в радиус от 1,5 км от бомбата, като сред подлежащите на евакуация учреждения са две болници, няколко дома за възрастни хора и университет. Освен това, жителите на отделни райони на историческия център на града също трябва да напуснат домовете си.

Организирани са временни укрития за евакуираните. Полицията, пожарните, служителите на спешните служби и над 1000 доброволци следят за това хората да напуснат опасната зона.

Бомбата ще бъде обезвредена и преместена от района, съобщава „Дойче веле“. Планираният край на операцията е към 17 ч. местно време.

;

Дори и 70 години след края на Втората световна война, на територията на Германия продължават да бъдат откривани невзривени бомби, пуснати от Съюзниците. Над Германия са пуснати над 2 милиона бомби, а около 5% от тях, т.е. 100 000, не са се взривили.

Работата на сапьорите и бомбените експерти в Германия е опасна, тъй като от 2000 г. насам 11 са загубили живота си в изпълнение на служебните си задължения, припомня „Дойче веле“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Междинната избирателна активност на изборите в Унгария е най-висока от 2002 г.
Междинната избирателна активност на изборите в Унгария е най-висока от 2002 г.
Нападателят от Мюнстер е имал 3 дела
Нападателят от Мюнстер е имал 3 дела