НОВИНИ

Шествие на "София Прайд" за седма поредна година

София Прайд оцвети центъра на София за седма поредна година.Гей-общността се събра на цветно шествие срещу дискриминацията спрямо сексуално различните, за повече толерантност и права.За щастие проявата в столицата мина без инциденти и със засилена полицейска охрана.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:15, 05.07.2014
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Всяка година София Прайд е тест за толерантност. И след 7 години, тестът сега изглежда регистрира подобрение.

Участничка в Прайда - По-толерантни сме и всеки трябва да се чувства дотолкова свободен доколкото да не вреди на никого другиго.
Десислава Петрова - Солджъра - Хората все повече гледат на човека като такъв, а не го оценява по това с кого си ляга.
Участник в Прайда - Има много по-голям напредък по отношение на толерантността и разбирането в това отношение
Участничка в Прайда - Мисля че хората започнаха да разбират, че не епризнак на интелигентност да слагаш етикети, каквито и да било те.

Участничка в Прайда
- Нещата вървят бавно. В смисъл - това е процес и той очевидно е дълъг.

Прайд тестът, обаче, не регистрира подкрепата на институциите на България. И за седма поредна година зад правозащитното шествие застават само чужди посланици.

Марси Рийс - посланик на САЩ в България: Моята страна приема, че правата на гей-общността са човешки права. И правата на човека са права на гей-общността. Когато се срещнем с езика на омразата, ние трябва открито да го отхвърлим.
Джонатан Алън - посланик на Великобритания в България: От тази година във Великобритания вече може да има еднополови бракове. Това са нещата, които ме изпълват с истинска гордост.

Заради липсата на отговорни политики, цветното шествие мина и остави посланията си пред важните са тях министерства и институции. Послание получи дори и Светия синод.

Радослав Стоянов - организатор на София Прайд 2014: Най-важното ни послание е към парламента, защото това са народните представители и те трябва по идея да представляват и нас.

Участничка в Прайда - Да има някакво адекватно образование, което да е насочено срещу омразата въобще.

Радослав Стоянов - Не само образователни политики тук става въпрос и аз това политиците да говорят позитивно и публично спрямо тази общност, да говорят по приемащ начин. За съжаление говоренето се случва предимно от национал-популистки партии, които отправят крайно негативни послания.

Неясно защо обръщенията на Прайда, бяха веднага събрани от полицията. Но това не помрачи празника на различните с послания за повече любов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учения на НАТО в Черно море
Учения на НАТО в Черно море
Международен кооперативен ден
Международен кооперативен ден