НОВИНИ

Газовият проблем и държавата - разговор с шефа на Кризисния щаб Галина Тошева и директора на Булгаргаз Димитър Гогов

Водещ Бойко Василев: Галина Тошева, заместник-министър на икономиката и енергетиката и шеф на Националния кризисен щаб. Димитър Гогов, директор на "Булгаргаз".

газовият проблем държавата разговор шефа кризисния щаб галина тошева директора булгаргаз димитър гогов
bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 10.01.2009
Чете се за: 05:48 мин.
У нас
Водещ Бойко Василев: Галина Тошева, заместник-министър на икономиката и енергетиката и шеф на Националния кризисен щаб. Димитър Гогов, директор на "Булгаргаз". В Козлодуй на пряката ни линия е директорът на централата инж. Иван Генов. Добър вечер. Вървим към обобщение на седмицата, газовата седмица. Г-жо Тошева, в момента кое е най-голямото ви притеснение, овладяна ли е ситуацията в момента, това е най-важното?

Галина Тошева: Да, категорично мога да кажа, че ситуацията в условията на ограничителния режим е абсолютно овладяна. Електроенергийната и газопреносната система работят при параметри, близки до нормалните, особено с електроенергийната система няма никакви проблеми. Естествено газопреносната система работи при малко по-ниски налягания, но това е абсолютно нормално за ситуацията, в която се намираме. В резултат на предприетите адекватни действия от страна на енергийните предприятия и работещите в енергийните предприятия не бяха допуснати никакви аварии както в електропреносната, така и в газопреносната мрежа. Освен това в резултат на, така, активните действия и от страна на топлофикационните дружества вече почти всички топлофикационни дружества преминават на мазут, заместват природния газ и осигуряват отопление на своите абонати също почти без аварии, безаварийно. Така че в този смисъл - да, ситуацията е овладяна, разбира се, в рамките на ситуацията.

Водещ: Добре, докога можем да издържим без газ, месец, два, три? Около това много се говореше цяла седмица.

Г. Тошева: Запасите в хранилището са достатъчни, за да. . . при добив от около 4-4.2 милиона куб. метра, за да издържим поне три месеца.

Водещ: Да де, ама този добив не стига.

Г. Тошева: Точно така, това е добив, който може да осигури потребители само при ограничено снабдяване. Така че това. . . това обаче, от друга страна, е технологичният максимум, който може да бъде добит от хранилището. Друг източник на природен газ за съжаление освен доставките от Русия през Украйна не съществува към момента.

Водещ: Добре, г-н Гогов, идва ли газът?

Димитър Гогов: Бих искал да имам способностите на баба Ванга и да кажа, че идва.

Водещ: Вие знаете най-много тук.

Д. Гогов: За съжаление единственото, което знаем, е, че все още няма постигнато споразумение между Русия и Украйна и газ няма.

Водещ: Въпреки че са тръгнали наблюдателите, нали така?

Г. Тошева: Точно така, наблюдателите. . .

Водещ: Те са и пристигнали дори.

Г. Тошева: Наблюдателите са пристигнали и в общи линии, така, оптимизмът е, че в близките няколко дни доставките ще бъдат възобновени.

Водещ: Имахме ли резерви, г-н Гогов, бяхме ли подготвени или кризата ни свари по бели гащи?

Димитър Гогов: Не бих искал да кажа, че ни е сварила неподготвени. При всички положения никой, предполагам, в цяла Европа не е очаквал, че ще има тотално затваряне на газопроводите. Вие си спомняте, че преди около две години имаше подобен, хайде нека да не го наричам сценарий, но подобна случка, когато пак имаше ограничение на доставки през Украйна, частични, към Европа на руски природен газ. В този смисъл ние винаги сме били подготвени за ограничителни доставки с покриване на тези, ограничени от Чирен. В този смисъл се работи и по увеличаване доставките от Чирен.

Водещ: Ама не трябва ли да сме готови за всичко? Ако удари едно земетресение, не дай си боже? Ние трябва да сме готови на всякакъв вариант, включително и да спрат доставките във всеки един момент или бъркам?

Д. Гогов: Не бъркате, разбира се. В този смисъл е и фактът, че има в случая организация и в министерството, която гарантира заместването на едно гориво с друго. Никога не можеш да бъдеш сигурен, че едно гориво, каквото и да е то, може да стигне на 100 процента.

Водещ: Кой ни спря кранчето, Русия или Украйна? Вие ще се ангажирате ли да кажете, "Нафтогаз" или "Газпром"?

Д. Гогов: Трудно ми е да ви отговоря на този въпрос. Това е същата история да кажем кой е виновен и кой не. За мене лично собственикът на газа е "Газпром", а пък транспортьора "Нафтогаз". И двамата имат задължение да ни го докарат до украинско-румънска граница. Не е свършено, така че това е фактът.

Водещ: Да де, ама, г-н Гогов, това е много важно, защото хората сега ще видят от кого искат компенсации. Чухме руския посланик, Арбитражният съд в Стокхолм. Обаче кого да съдим там? Ние нямаме договор с транзитьора от Украйна, имаме договор с "Газпром", от една страна. От друга страна, ако са го спрели украинците? Въобще да не се стигне дотам вас да почнат да ви съдят тук крайните потребители?

Д. Гогов: Нищо чудно да се случи и това. Аз мога да ви отговоря за действията, които ще предприеме "Булгаргаз" като търговско дружество. Ние имаме договори за доставка с три дружества и ако претърпим загуби, т.е. претърпявайки загуби или неизпълнение на тези договори, ще си търсим правата от тези трима доставчици.

Водещ: От тримата доставчици, които обаче не са "Газпром", а посредниците?

Д. Гогов: Точно така.

Водещ: Добре, ако вас ви съдят?

Д. Гогов: Ще предявим всички тези искове, които са отправени към нас, към нашите доставчици.

Водещ: От кого да си искат хората парите, които са загубили пари, хората, които са загубили пари?

Д. Гогов: Зависи какво имате предвид под хората. Ако това са обикновени. .

Водещ: Индустрията, индустрията предимно.

Д. Гогов: Индустрията трябва по същия начин, по който ние ще си предявим вземанията, ако има към тях неизпълнени договорни отношения, да си ги потърсят.

Водещ: Има ли реалистичен начин, г-жо Тошева, да се изчислят тези щети и компенсации?

Г. Тошева: По всяка вероятност след приключване на кризата могат да бъдат направени някакви изчисления. Искам просто. . . към момента, разбира се, това не е възможно. Искам просто обаче да кажа, че всичко в рамките на търговските договори и закона ще бъде направено. Така че това е нещото, което ще бъде направено след приключването на кризата.

Водещ: Сега, връщаме се в разговора в студиото. Оказа ли се България най-пострадалата и най-нещастната от тази криза? Всъщност понеже се оказа или такова впечатление се създаде, аз ви питам, г-жо Тошева, защо?

Г. Тошева: България загуби най-вече поради. . . оказа се най-пострадалата най-вече поради факта, че има един-единствен доставчик на природен газ. Най-вече поради факта, че може да черпи само от хранилището, и то в ограничени количества, т.е. количества, които в момента са максимално допустими.

Водещ: Добре, г-н Гогов, това сега ли го разбрахме, че имаме само един източник?

Д. Гогов: Не. При всички положения това се знае от много години.

Водещ: Добре, образно казано, спали ли сме досега?

Д. Гогов: Не.

Г. Тошева: Не.

Д. Гогов: Определено и аз ще ви дам само два примера. Единият пример е работата на хранилището, което. . . понеже аз съм все пак част и от стария "Булгаргаз", още преди да бъде разделен на две дружества, хранилището преди около 3-4 години можеше да дава максимум по 2.5 до 3 млн. кубика газ на едно денонощие. Благодарение на всичко, което беше извършено от специалистите там, в момента той дава 4.2 млн., като имате предвид, че това е съоръжение, което работи от 1974 г., ако не ме лъже паметта. Това е едната страна. Втората страна, по която не се спи, поне според мен, това е фактът, че България е активна, или по-скоро чрез "Булгаргаз", защото аз не мога говоря от името на държавата, не съм държавен специалист в този смисъл, във всички крупни газови проекти, които биха могли да бъдат част от нашия регион. На първо място поставям "Набуко". На второ място поставям възможността за алтернативно трасе на руски газ през Черно море, наречено Южен поток. И не на последно място поставям всички идеи, които практически са генерирани от българските газови специалисти, за създаване на алтернатива чрез съединяване на мрежите със съседните ни нам държави или пък чрез, да кажем, един терминал за втечнен газ на егейско. . .

Водещ: Ама, досега работи ли се по това или сега го открихте?

Д. Гогов: Абсолютно.

Г. Тошева: Работи се, и то много активно.

Водещ: Досега?

Г. Тошева: Да, в последните поне две години със сигурност се работи изключително активно в тази насока.

Водещ: Г-жо Тошева, заряза ли ни Европа?

Г. Тошева: Не, в никакъв случай не ни заряза Европа. Напротив, през цялото време имахме непрекъсната връзка с. . . аз специално с европейския комисар по енергетика Пиебалгс, който се обаждаше и информираше докъде са стигнали преговорите. Интересуваше се за това какво е състоянието тук, как се справяме със ситуацията. Получихме подкрепа от всички европейски държави, така че в никакъв случай България не беше изоставена. Напротив, беше подкрепена и беше подкрепена като един абсолютно пълноправен член на ЕС.

Водещ: Казвате това категорично, така ли?

Г. Тошева: Абсолютно, да.

Водещ: Добре, тогава да ви задам последния въпрос и към двамата. Най-важният извод, който можем да си направим от кризата дотук - за държавата, за енергетиката, за обществото. Хайде, г-н Гогов, пръв.

Д. Гогов: Ще ми позволите аз да говоря само като. . .

Водещ: Да, газовик.

Д. Гогов: . . . газовик. Така става. За мен най-важният извод, който винаги, между другото, съм, така, защитавал, е фактът, че "Булгаргаз", българският газов сектор трябва да направи невъзможното, за да си осигури достатъчно на брой алтернативи за получаване на природен газ било то като източник, било то като пътища.

Водещ: Диверсификация, тази сложна дума - да разнообразим източниците, за да не стоим на един клон.

Д. Гогов: Абсолютно.

Водещ: Г-жо Тошева?

Г. Тошева: Ако ми позволите, аз ще започна от енергетиката. Кризата показа, че енергетиката и енергийните специалисти, както и всички други институции, които бяха включени в овладяването и в действията в тази ситуация, могат да действат адекватно и действат адекватно. За държавата. .

Водещ: А тези хора, които не спаха по Ивановден и Богоявление и стояха. .

Г. Тошева: Точно така.

Водещ: Нека да кажем една добра дума за тях.

Г. Тошева: Всички тези хора, благодарение на които не бяха допуснати аварии и благодарение на които успяхме да овладеем ситуацията.

Водещ: А за държавата?

Г. Тошева: За държавата кризата показа, че политиката, насочена към диверсификация, към нови източници, към нови трасета, е правилната политика.

Водещ: Само че иска време. Това иска време.

Г. Тошева: Точно така. Тези проекти, всички тези проекти, за които г-н Гогов преди малко спомена, са изключително комплексни, тъй като изискват постигане на споразумения между няколко държави, а да не говорим после за проектиране и изпълнение и т.н.

Водещ: Аз ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Условия за слани в сутрешните часове
Условия за слани в сутрешните часове
05:55, 26.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Парламентарната комисия по културата и медиите прие на първо четене промените в Закона за хазарта
Парламентарната комисия по културата и медиите прие на първо четене промените в Закона за хазарта
23:15, 25.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
Нова арт инсталация на мястото на бившия мавзолей в София
Нова арт инсталация на мястото на бившия мавзолей в София
21:47, 25.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Либерализацията на пазара на тока (ОБЗОР)
Либерализацията на пазара на тока (ОБЗОР)
21:03, 25.04.2024
Чете се за: 05:37 мин.
Преди старта на летния сезон: Липсата на персонал е основен проблем
Преди старта на летния сезон: Липсата на персонал е основен проблем
20:40, 25.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Поискани оставки и нови назначения в "Гробищни паркове"
Поискани оставки и нови назначения в "Гробищни паркове"
20:25, 25.04.2024
Чете се за: 05:27 мин.
Румен Христов: Свалянето на Росен Желязков е опит за отмъщение от ПП-ДБ
Румен Христов: Свалянето на Росен Желязков е опит за отмъщение от ПП-ДБ
19:46, 25.04.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Намаляват лихвите по кредитите, увеличават се депозитите?
Намаляват лихвите по кредитите, увеличават се депозитите?
19:32, 25.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Проблеми с информационната система на кадастъра
Проблеми с информационната система на кадастъра
19:18, 25.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Енергетици и миньори протестират (ОБЗОР)
Енергетици и миньори протестират (ОБЗОР)
18:55, 25.04.2024
Чете се за: 05:07 мин.
600 ракети срещу градушките, които удариха страната
600 ракети срещу градушките, които удариха страната
18:33, 25.04.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Нови цени на такситата във Варна
Нови цени на такситата във Варна
17:03, 25.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Първи коментар на руския посланик  у нас Юрий Исаков за газовата война и последиците от нея
Първи коментар на руския посланик у нас Юрий Исаков за газовата война и последиците от нея
Директорът на АЕЦ Козлодуй инж. Иван Генов: Трети и четвърти блок рано или късно ще работят
Директорът на АЕЦ "Козлодуй" инж. Иван Генов: Трети и четвърти блок рано или късно ще работят