Босна и Херцеговина получи от съседката си Сърбия спешен внос от природен газ след като тази бивша югорепублика изпадна през последните дни в енергиен колапс. Сръбската държавна газова компания започна да изпраща в Босна доставки от по 20 000 куб.метра на час.

Босна и Херцеговина получи от съседката си Сърбия спешен внос от природен газ след като тази бивша югорепублика изпадна през последните дни в енергиен колапс. Сръбската държавна газова компания започна да изпраща в Босна доставки от по 20 000 куб.метра на час. По този начин Сърбия спаси в енергиен план западната си съседка.

Босна и Херцеговина четири дни бе скована от студ и мраз вследствие на падналите под нулата температури и спрените газови доставки заради руско-украинският конфликт. След като федералното правителство в Сараево беше на крачка да въведе извънредно положение в страната, Сърбия реши да пренасочи полученият от Унгария и Германия газ за съседката си Босна.

Граждините на Босна, както и почти всички местни политици поздравиха акта на Белград. Известният в Босна политик с антисръбската си риторика Сюлейман Тихич поздрави президента на Сърбия Борис Тадич и заяви, че това е отличен пример за това как две съседни държави трябва да си помагат в такива тежки моменти.

Повечето граждани на Босна бяха изненадани от жеста на Сърбия. В Босна обаче не са малко онези, които още помнят кървавият гражаднски конфликт през 90-те години, когато Сараево бе обкръжено и обстрелвано от сръбските и югославските военни цели три години, а днес бе изненадващо спасено от газа, идващ от най-големият му противник.