Русия още не е възстановила потока на природен газ към Европа, макар че рано тази сутрин Украйна също подписа протокола за наблюдение на транзита през нейна територия. Това стана с посредничеството на чешкия премиер Мирек Тополанек, който беше оптимист, че доставките ще бъдат възобновени скоро.

Русия още не е възстановила потока на природен газ към Европа, макар че рано тази сутрин Украйна също подписа протокола за наблюдение на транзита през нейна територия. Това стана с посредничеството на чешкия премиер Мирек Тополанек, който беше оптимист, че доставките ще бъдат възобновени скоро. Президентът на Русия Дмитрий Медведев обаче назова две условия, при които това ще стане.

Макар че развръзката на газовата криза е близо, и днес тя не настъпи. Според президента на Русия Дмитрий Медведев газовото кранче за Европа отново ще бъде отворено - първо, когато Русия получи подписания от Украйна документ и той съответства напълно на парафирания вчера протокол в Москва, и второ, когато всички наблюдатели пристигнат на местата за контрол на транзита по украинските граници.

В руското правителство и в "Газпром" днес следобяд още очакваха подписания в Украйна протокол. Според говорителя на компанията Сергей Куприянов това задържа работата както на "Газпром", така и на наблюдателите. Те ще работят на входовете и изходите на украинските газопроводи към Европа. Русия настоява за това, за да е сигурно, че синьо гориво, предназначено за европейците, не изчезва в Украйна.

Когато газовото кранче бъде отворено, първите минимални количества газ ще бъдат подадени за потребителите на Балканите, включително и България. Според шефа на "Газпром" Алексей Милер доставките ще бъдат увеличавани, ако наблюдателите се убедят, че Украйна не източва газ от транзита. Ако се окаже обратното, то Русия отново ще спре доставките за Европа.

Впрочем от сегашното забяване губят всички, включително и "Газпром". По експертни оценки след спирането на доставките за Европа от 7-ми януари насам руският газов гигант губи дневно около 120 млн. долара.

Хронология на газовата криза