НОВИНИ

Работодателите между финансова и газова криза

Страната ни изпадна в криза, след като спряха доставките на руски газ, заради собствената ни некомпетентност и безхаберие. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев.

работодателите финансова газова криза
bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 12.01.2009
Чете се за: 08:17 мин.
У нас

Страната ни изпадна в криза, след като спряха доставките на руски газ, заради собствената ни некомпетентност и безхаберие. Това заяви в студиото на "Денят започва" председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев. "Газпром" се държи с всички страни по един и същи начин. "За нас е важно да кажем ясно какви са интересите ни и какво трябва да предприемем оттук-нататък", допълни Прокопиев.

Иво Пропокопиев - председател на КРИБ:
"Свързването на националната газова система с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия е абсолютен приоритет, защото не струва скъпо и дава нужната гъвкавост да получаваме алтернативни доставки. Второ: инвестиции в хранилищата в Чирен и в Галата, което очевидно също не струва много пари. И малко по-дългосрочно - инвестиции в терминал за втечнен газ, където пазарът е доста по-конкурентен и има доста по-голям брой доставчици. Изобщо проблемът с нормализиране на отношенията между ЕС и Русия, дългосрочното уреждане на тези отношения може да стане само в рамките на създаване на паневропейски пазар".

Пълен текст на интервюто

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на Иво Прокопиев, председател на КРИБ - Конференцията на работодателите и индустриалците в България. Добре дошли.

Иво Прокопиев: Добро утро.

Водещ: Текат вече калкулации какви са загубите за бизнеса. Видях едно изявление от икономическото министерство - 58 милиона до момента. Видях изчисления обаче от страна на КРИБ - 600 млн. Огромно разминаване. Вие за повече дни ли ги умножавате или?

Иво Прокопиев: Ами, много е сложно да се каже точно колко са загубите за цялата икономика, защото не е ясно в какви термини работим, изобщо как се очертава, кога да дойде възобновяването на доставките на газа. Доколкото разбирам, последните новини са, че Русия не е харесала подписания протокол между Украйна и ЕС, т.е. няма развръзка на ситуацията и кризата влиза в нов етап. Безспорно първите няколко дена от спиране или от намаляване на доставките всяка фирма според технологията, според пазарното си положение има различни възможности да поеме върху себе си удара на базата на съществуващи стокови запаси, на базата на ограничаване на производството през зимния период и т.н. Но ако сегашното положение продължи примерно още една седмица, тогава безспорно ще влезем в много по-тежка ситуация и загубите ще бъдат наистина много по-големи и ще бъдат измервани с проценти от БВП, а не просто с някакви милиони.

Водещ: Защо според вас, според вашите анализи се стигна до това положение? Питам ви и още нещо - ще поставите ли остро въпроса за резервите? Имам предвид запасите, количествата. Имам предвид и държавния резерв. Имаме упорит отказ, между другото за втори пореден път го казвам в нашия ефир, отказ от страна на шефа на държавния резерв да участва в предаването, да получим отговор на въпросите, свързани с това, което. . . би трябвало да оцеляваме в моменти на криза. От този държавен резерв се държат все едно, че става дума за техен личен резерв, а не за държавен. Ще поставите ли този въпрос поне вие?

Иво Прокопиев: Значи, газът е сфера, в която държавната политика и държавата доминира. Няма почти никаква частна инициатива и бизнесът е напълно зависим от това, което регулаторите и държавната газова компания "Булгаргаз" правят в тази сфера. А най-простият отговор защо стигнахме дотук? Защото нямахме и елементарна идея за стратегия, която да гарантира енергийна сигурност и енергийна независимост на страната. Това е отговорът с две думи. В момента България е единствената държава, която, дори и някой да иска да ни спаси, не може да бъде спасена.

Водещ: Видя се, че искаха да ни изпратят украински газ, ама не. . .

Иво Прокопиев: Да.

Водещ: . . . може, защото. . .

Иво Прокопиев: Видя се, че дори Турция спасява Гърция. Видя се, че в. . . Западните Балкани, а ние нямаме нито една връзка с нито една от съседните газоразпределителни мрежи. Защо сме тук? На мен ми е много трудно да отговоря, но безспорно това е липса дори и на елементарен здрав разум във водене на националната газова и енергийна политика през последните години, защото. . .

Водещ: Може ли да е умишлено?

Иво Прокопиев: Ами, според мен може и да е умишлено, защото успоредно с този процес вървеше друг процес - на все по-голямо нарастване на дела на газа като енергоносител и източник на енергия. И много голяма част и от домакинствата, и от публичните организации, и от фирмите минаха на природен газ, т.е. те станаха все по-зависими, а като цяло държавата се озова в положението на едно бебе, което има една-единствена пъпна връв с Русия и с "Газпром", от който изцяло зависим, т.е. ние си вдигнахме рязко зависимостта от Русия и от руския природен газ.

Водещ: Кой носи отговорност за това персонално?

Иво Прокопиев: Персонално не мога да кажа. Основно според мен моментът за предоговаряне на рамката на отношение беше, когато се предоговаряше цената, защото ние по същество едностранно приехме да плащаме доста по-висока цена на природния газ, а не получихме нищо в замяна. Тогава основният аргумент, който се изтъкна, беше, че ние правим това, за да си гарантираме дългосрочност и надеждност на газовите доставки. Ако си спомняте, това беше - ние плащаме повече, за да имаме сигурност на доставките.

Водещ: Гарантираше се.

Иво Прокопиев: Сега, както се вижда, нали, не само че газът е скъп, а го няма, което постави наистина икономиката в нокдаун.

Водещ: Споменахте, че ако. . . че започваме да влизаме във втория етап на кризата. Какво означава това в работни места и в спиране на производства? Правен ли е такъв разчет?

Иво Прокопиев: Не. Ние в момента обобщаваме данните от нашите членове. Знаете, членовете на КРИБ са основните големи индустриални предприятия. Предполагам, че по-късно през седмицата ще имаме вече по-конкретна и обобщена информация. Неприятното в случая, че газовата криза съвпада с и иначе тежката и рискова по характер икономическа. . .

Водещ: Финансова.

Иво Прокопиев: . . . криза и световна рецесия, т.е. и без друго положението в световната икономика и в българската икономика е много тежко и последните два месеца - ноември и декември, има отчетлив спад на намаляване на индустриалното производство. Сега то е допълнително ограничено заради липсата на газ, т.е. независимо дори и от намаленото международно търсене за българска продукция фирмите в момента са принудени да произвеждат дори и по-малко от това заради липсата на газ и работят на намален капацитет.

Водещ: Как ще реагирате? Имам предвид възможностите, които примерно имате по договори с. . . "Булгаргаз" единствено може да съдите така ли? Тук беше заместник икономическият министър, той в общи линии призова "Булгаргаз", която пък е 100 процента държавна, да бъде съдена.

Иво Прокопиев: Сега, това е един доста сложен и комплексен въпрос, правен. Трябва да бъде направен правен анализ. От една страна, договорите, които "Булгаргаз" има с българските. . .

Водещ: . . . трите посредника.

Иво Прокопиев: Не, с българските консуматори, защото това е веригата на отношения - българските индустриални потребители имат доставчик и той е "Булгаргаз", т.е., ако съдят някой, ще съдят "Булгаргаз".

Водещ: Нямат друг. . .

Иво Прокопиев: Да. Доколкото знам, имаме информация, голяма част от фирмите възнамеряват да започнат правни действия срещу "Булгаргаз" за загубите, които търпят. Оттам нататък "Булгаргаз" трябва да съди собствения си доставчик, които са фирмите посредници. За съжаление "Булгаргаз" няма пряк договор с "Газпром", т.е. ние не бихме могли да имаме преки претенции към "Газпром". Но за да мога да кажа нещо по-конкретно и по-скоро юристите да направят по-конкретен правен анализ, трябва да е ясен договорът. Вие си спомняте, че договорът така и не стана ясен.

Водещ: Вие в "Капитал" публикувахте някаква част от този договор. Имате ли спомен въпросът с неустойките и с клаузите в каква степен е. . .

Иво Прокопиев: Така или иначе това е. . .

Водещ: . . . защитена България в тия клаузи.

Иво Прокопиев: . . . информация, която е резултат от някакво журналистическо разследване. Докато аз тук говоря за официално оповестяване на договора и неговото анализиране. В този контекст трябва да се разгледа възможността за обявяване на извънредно кризисно положение от страна на правителството.

Водещ: Какво променя това?

Иво Прокопиев: Ами, дава официално обявяване на събитието форсмажор, което евентуално по-нататък може да бъде използвано при тези правни спорове. Но пак казвам, това е въпрос на правен анализ. Докато не се анализират двата комплекса договори, не може да се каже дали това е правилната с тъпка или не е правилната стъпка.

Водещ: Но смятате по предварителна информация, без да сте до 100 процента, че обявяването на извънредно, кризисно или извънредно положение отваря възможност за по-добри компенсации впоследствие на. . .

Иво Прокопиев: От една страна, фирмите да бъдат компенсирани от "Булгаргаз", от друга страна, "Булгаргаз" да потърси компенсация от "Газпром". Но това, пак казвам, е въпрос на договора, който е между. . .

Водещ: Да, защото знаем, че "Булгаргаз" има договор с "Овиргаз инк.", "Винтерсхол" и "Газпромекспорт". Това са всъщност три фирми. . . Имате ли коментар между другото за тези фирми посредници, защото това се оказа доста дискутирана тема в самата Украйна в момента, и за парите, които печелят самите посредници, доколко това е разумно? В случая се оказва, че наличието на тези посредници е пречка да има директни дела срещу "Газпром" от страна на "Булгаргаз".

Иво Прокопиев: Ами, те в случая се явяват един своеобразен бушон, за да може България да потърси компенсации директно от причината за причинителя на кризата.

Водещ: "Газпром" ли е наложил това, имате ли информация?

Иво Прокопиев: Не. Доколкото четох в международната преса, в повечето страни има такива посредници и те са наистина наложени от руската страна. Доколкото видях, това е официалната българска позиция.

Водещ: Политически ли е въпросът според вас по отношение на липсата на други хранилища? Защото беше казано, че можем да издържим 3 месеца с това хранилище, Чирен, и с тези намалени и парно, и всичко, всичко е намалено, но индустрията не е работеща по начина, по който бихте желали работодателите и индустриалците да работи, а и самите заети в сектора.

Иво Прокопиев: Ами, това очевидно е един такъв кризисен режим на работа. Въпросът с находищата е друга важна част, с резервоарите и с резервните хранилища на газ, е друга важна част от стратегията за енергийна сигурност, защото ние, говоря за България и за Българския енергиен холдинг, се впускат в инвестиции на колосални проекти, които струват по 5, 6, 7 милиарда евро, какъвто е проектът Белене. Проектът "Южен поток" е също много скъп за България, а в същото време ние не инвестираме в дребни неща, като това да свържем газовата си мрежа с Турция, която очевидно е другият регионален център с достъп до алтернативни на руския газ находища в Близкия изток и в Каспийския регион. Не инвестираме в Чирен, където за буквално дребни пари можем да разширим двойно и тройно капацитета.

Водещ: Имаше хвалба, че все пак има разширение в момента.

Иво Прокопиев: Добре, но очевидно то не е достатъчно, за да поддържа икономиката да работи на. . .

Водещ: А защо не е направено, нямате ли отговор на този въпрос?

Иво Прокопиев: Пак казвам, това е някакво криворазбрано според мен, предоверяване, от една страна, на договорите с "Газпром". . .

Водещ: Но 2006 година имаше такъв проблем.

Иво Прокопиев: . . . и от друга страна, според мен е въпрос на некомпетентност. Защото винаги в България българските политици и управляващи са действали краткосрочно. Та тези теми трябва да ги гледаме дългосрочно в контекста на следващите 10-15 години. Това, което според мен ще се случи след сегашната газова криза, е рязка и цялостна промяна на европейската позиция по отношение на отношенията с Русия. Дългосрочно според мен Русия ще се окаже големият губещ, защото те разрушиха основната репутация, която имаха, че независимо какво се случва руският газ отива и подпомага европейските потребители.

Водещ: Имаше твърдение, че в най-студения период на най-студената война империята на злото, в кавички, е била по-мила и любезна, отколкото в момента. . .

Иво Прокопиев: Това, което според мен е много важно да кажем, Русия и "Газпром" са си Русия и "Газпром", но ние сме в това положение заради собствената си некомпетентност и заради собственото си безхаберие, което последните няколко правителства са подценявали - въпроса с енергийната ни сигурност и с енергийната ни независимост. "Газпром" се държи, както виждате, по един и същ начин спрямо всички. Ако някой си е мислел, че България е някак си мила държава, привилегирована и винаги ще бъде обект на сигурни и на независими доставки от евтин газ, това абсолютно не е така. Видяхте, че първо газът беше спрян за държавите, с които уж "Газпром" има най-добри отношения. А важното е да си кажем ясно какъв ни е интересът и да си го отстояваме доста по-твърдо и доста по-ясно.

Водещ: Конкретните стъпки, които, ако имаше начин веднага да приведете в действие - първо, второ, трето, съвсем своевременни към момента, какви биха били?

Иво Прокопиев: Ами първо, второ, трето, очевидно свързването на националната газова система с Турция, Гърция, Румъния и Сърбия е абсолютният приоритет, защото не струва скъпо и дава нужната гъвкавост да получаваме алтернативни доставки. Второ, инвестиции в хранилищата в Чирен и в Галата, което очевидно също не струва толкова много пари. И малко по-дългосрочно - инвестиция в терминал за втечнен газ, където пазарът е доста по-. . .

Водещ: Да можем и по море да приемаме.

Иво Прокопиев: . . . доста по-конкурентен, има доста по-голям брой доставчици. Изобщо проблемът с нормализиране на отношенията между ЕС и Русия, дългосрочното уреждане на тези отношения може да стане само в рамките на създаване на паневропейски газов пазар.

Водещ: За бизнеса е важно да има стабилност във всяка една посока, не говорим само за липса на газ. Имате ли отношение и някакъв коментар около едно очакване, което се наслагва, за протест вдругиден пред Народното събрание и признаци за притеснения и аналогии от страна на самия парламентарен председател Георги Пирински, той ще бъде гост в студиото след 8, да не стане нещо десетоянуарско. Имате ли коментар? Някои политически партии призоваха симпатизантите си да се включат и доста разнородни граждански организации, в интернет са много активни към организацията на протеста?

Иво Прокопиев: Няма обективни предпоставки за чак толкова пряко сравнение със събитията от 1997 година според мен. Големият източник на несигурност може да дойде по линия точно на енергетиката, защото, ако зимата е толкова тежка и кризата не се разреши в близките седмица-две, тогава наистина България ще бъде в много тежко положение.

Водещ: Вие не бихте си позволили да призовавате ваши членове или заети във ваши предприятия на подобни действия.

Иво Прокопиев: О, не, не, КРИБ е абсолютно неполитическа организация. Ние защитаваме интересите на нашите членове основно в диалога с правителството и синдикатите, като се борим за по-добра среда за бизнес и за по-предвидима икономика.

Водещ: Добре, това е важно уточнение, защото четох, че около 400 хиляди са заетите в предприятията членове на организацията. Иво Прокопиев в коментар за адекватността или неадекватността на България и властите и готовността на бизнеса и потребителите да посрещнат това, което ги застига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Конференция по повод 20 години България в НАТО се проведе в София
Конференция по повод 20 години България в НАТО се проведе в София
17:27, 29.03.2024
Чете се за: 01:57 мин.
В събота сайтовете на ГД ГРАО и базата данни "Население" може да прекъсват
В събота сайтовете на ГД ГРАО и базата данни "Население" може да прекъсват
17:19, 29.03.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Връщат такса "тротоарно право" в пълен размер от 1 април
Връщат такса "тротоарно право" в пълен размер от 1 април
17:02, 29.03.2024
Чете се за: 01:20 мин.
Горящ тир затвори за кратко АМ "Тракия" край Пазарджик
Горящ тир затвори за кратко АМ "Тракия" край Пазарджик
16:54, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Температурни рекорди във Варна и Бургас
Температурни рекорди във Варна и Бургас
16:51, 29.03.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Подновяват строителството на АМ "Хемус" след Боаза
Подновяват строителството на АМ "Хемус" след Боаза
16:40, 29.03.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Приключиха срещите на потенциалните служебни премиери с президента
Приключиха срещите на потенциалните служебни премиери с президента
16:20, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
Сигнал за бомба в търговски център в София
Сигнал за бомба в търговски център в София
16:18, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 00:22 мин.
Андрей Гюров след срещата с президента: Аз съм тук да изпълним конституционната процедура
Андрей Гюров след срещата с президента: Аз съм тук да изпълним конституционната процедура
15:49, 29.03.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Законови промени, които улесняват назначаването на служебен премиер, прие НС на първо четене
Законови промени, които улесняват назначаването на служебен премиер, прие НС на първо четене
15:16, 29.03.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Мъж загина при трудова злополука в Симитли
Мъж загина при трудова злополука в Симитли
14:50, 29.03.2024
Чете се за: 00:40 мин.
Протестиращите миньори от "Марица изток" блокираха за час изхода към магистрала "Марица"
Протестиращите миньори от "Марица изток" блокираха за час изхода към магистрала "Марица"
14:24, 29.03.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Топ 24
Най-четени
По-ниски ли ще бъдат януарските сметки за парно?
По-ниски ли ще бъдат януарските сметки за парно?
Русия все още не е подновила газовите доставки за Европа
Русия все още не е подновила газовите доставки за Европа