Италия днес почита паметта на един от най-изявените борци срещу мафията. Преди 27 години прокурорът Джовани Фалконе е убит от Коза Ностра. При бомбения атентат загиват съпругата му и трима от телохранителите му.

Пътуване за справедливост. Символично и внушително. 1500 ученици и политици изминаха с кораб пътя от Чивитавекия до Палермо, за да почетат паметта на Джовани Фалконе.

Серджо Матарела, президент на Италия: Скъпи ученици, при потеглянето с този кораб, вие поемате задачата да разпространявате посланието, че мафията ще бъде победена. Тя ще бъде окончателно изкоренена. Приемете това послание като свое лично.

За италианците 23 май 1992 г. е датата, която променя страната. Коза Ностра успява да убие най-прочутия ловец на мафиоти. Смъртта застига известния прокурор на магистрала край Палермо. Бомбата била поставена в канавка. Бронираната кола, с която се движат той, съпругата му и телохранителите не ги спасява.

Те загиват на място. Държавата отговаря на удара с удар. В Сицилия са изпратени 12 хиляди войници в подкрепа на полицията.

Шест месеца след атентата е арестуван Тото Риина - Кръстника на Коза Ностра. Осъден е на доживотен затвор. Там попадат и много от неговите подчинени.