НОВИНИ

27-те от ЕС одобриха единен подход за Брекзит (обзор)

Лидерите на страните от Европейския съюз демонстрираха единство в Брюксел. Те приеха единодушно насоките на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за преговорите по излизането на Великобритания от съюза. Туск оповести основните линии за преговорите още на 31 март. Основен приоритет ще бъде благосъстоянието на гражданите. Извънредното заседание в Брюксел се състоя без британския премиер Тереза Мей. България беше представена от президента Румен Радев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:23, 29.04.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Политическите насоки за водене на преговорите с Великобритания бяха одобрени единодушно за рекордните четири минути. Очакват се тежки преговори, които ще преминат в две фази - развод, а след това и дефиниране на бъдещите отношения.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Искаме и в бъдеще да поддържаме добри отношения с Великобритания, но най-вече искаме да защитаваме общите интереси на 27 държави от ЕС.

Приоритет в преговорите с Великобритания ще бъде гарантирането на правата на гражданите, които живеят там. Около три милиона европейци, включително 65 000 българи, живеят на острова. Повече от милион британци има в Европа. Брюксел иска те да запазят всички права, които са имали до сега.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Бих искал да подчертая много ясно, че ние се нуждаем от истински гаранции за нашите граждани в Обединеното кралство - за техния живот, работа и следване. Същото важи и за британските граждани в Европа. Европейската комисия е подготвила списък с права и привилегии, които искаме да бъдат гарантирани на нашите граждани, които са засегнати от Брекзит.

Важен въпрос при воденето на преговорите ще бъде и финансовата страна на развода с Великобритания. Юнкер очаква дебати по този въпрос, защото държавите няма да искат да плащат по-големи вноски и да получават по-малко. Той се надява все пак 27-те да останат единни.

Шарл Мишел - министър председател на Белгия: Съществува риск по време на преговорите британското правителство да се опита да внесе разнобой между между 27 държави от ЕС. Това е капан, в който не трябва да си позволяваме да падаме.

До 29 март 2019 година Великобритания трябва да е напуснала ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от създаването на Българската военноморска авиация
100 години от създаването на Българската военноморска авиация
Инциденти по време на мача Левски-ЦСКА
Инциденти по време на мача Левски-ЦСКА