Днес беше поставено началото на дуалното обучение в Професионалната гимназия по механоелектротехника в София. 27 деца ще учат за електротехници и в същото време ще работят в шест големи фирми. Училището е едно от 16-те в страната, в които е въведено дуалното обучение в рамките на българо-швейцарската програма "Домино". Днес на официалното откриване на обучението присъства и президентът Росен Плевнелиев.

27 ученици от 9-ти "А" от тази година започват да се обучават по дуалната система. Първата и втората година те ще получават всеки месец стипендия от 50 лева. В 11 и 12 клас вече ще имат и реални работни места в шест големи фирми. Ще бъдат обучавани от наставници и ще получават работна заплата.

Мардирос Зовикян, директор на Проф. гимназия по механоелектротехника: Децата като станат 11, 12 клас и ако семейното състояние е слабо те почват да бягат от училище, за да работят, да поддържат семейството. Ето един начин да намалим това отпадане на учениците от училище.

Децата ще учат за електротехници.Тази професия била най-търсена напоследък заедно със заварчиците и механиците.

Любомир Христов, 9 клас: След образованието сключваме договори с разни компании и започваме работа, което ще рече, че ако не е това училище ние не може да намерим тази работа толкова лесно.
Росен Плевнелиев, президент на България: От 1992-ра година в българския парламент текат дебати за въвеждането на дуалната система на образование, защото в продължение на десетилетия всички ние гледахме към Швейцария, която отдавна е елиминирала младежката безработица, там такова понятие няма.Там бизнеса и образованието са заедно.

Тази година общо 400 ученици от 16 професионални гимназии ще бъдат включени в дуалната система по швейцарски модел.