НОВИНИ

2700 родители се внедряват сред проверяващите на матурите за да няма преписване

2 700 родители ще следят заедно с квесторите да няма преписване на матурите. И още - Министерството на образованието обмисля как и колко време ще бъде необходимо за напълно преминаване от две към една смяна в училищата. Но основният проблем си остават учебниците за първи и пети клас. По география в пети клас уроците, които децата ще трябва да четат от учебника за шести клас са само два, увери министър Кунева. Но в първи клас ще има разлистване и прелистване, защото буквите по новите програми се учат в различна последователност от старите учебници.

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:18, 13.04.2016
Чете се за: 01:31 мин.
Още

Връщане назад няма- от 15 септември учениците в първи и пети клас ще учат по нови програми и стари учебници. По география в пети клас уроците, които децата ще трябва да четат от учебника за шести клас са само два, увери министър Кунева. Но в първи клас ще има разлистване и прелистване, защото буквите по новите програми се учат в различна последователност от старите учебници.

БНТ: Ще се стигне до ситуацията- учителката казва: ,,деца днес сме на десета страница, утре на 15-та - след това се връщаме на 12 страница?
Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието и науката: Точно затова говорихме и до сега не съм идентифицирала такава съпротива към това, че ще имаме нова поредност на буквите и стария учебник - нито у учителите, нито у родителите. Идеалната ситуация би било ако министър Танев беше издал заповедта по-рано и буквара можеше да бъде готов. Това обаче не е така. Законът е такъв какъвто е. Април месец вече има план, по който учителите минават обучение - абсолютно наясно са какво тярбва да направят, има помощни указания, които нашето министерство през инспекторатите ще дадат. Ще има текстчета към съответните букви, когато се учат. Целта е децата да могат да четат- ето това ще се случи.

Всяко училище ще включи по трима родители при контрола на матурите. Подборът ще се прави от самото училище, трябва да има и резерви. Основното изискване-родителите да нямат абитуриент същата година. Така 2700 родители ще се превърнат в армията, както казват от министерството, която да гарантира по-голяма произрачност. Родителите ще следят при разпечатването на залите, размножаването на материалите, ще гледат камерите и ще следят основното място за трансфер на отговори- тоалетните. От МОН щели да вземат и тайни мерки,известни на отбран кръг от хора, но все пак призоваха родители и ученици с думите: ,,Играйте честно".

Диан Стаматов - заместник-министър на образованието: ДЗИ трябва да бъдат честни и не трябва да се тръгва за поредна година с мисълта, че ето на сега ще се случи поредният фал. Когато има преписване -това означава, че честността е подложена на съмнение.
Ева Борисова- ,,Асоциация родители": За нас, това което е важно е не да няма гафове. Гафове винаги може да има, винаги може да има нещо, което да е домислим, но това, което е ценно е всъщност да започнем този разговор за честната игра, защото в училище наистина това е , което ни липсва.

От министерството поеха и този ангажимент : да се направи план и да се даде време за преминаване от две смени само в една. Отчитат, че подобна идея ще бъде проблем в големите градове- София, Пловдив и Варна. И дадоха конкретен пример- 2000 деца в училище за 500. Как и кога ще стане всичко това- предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три седмици без вода в части от Благоевград
Три седмици без вода в части от Благоевград
Ердоган настоява за наказание за германското предаване, което го иронизира
Ердоган настоява за наказание за германското предаване, което го иронизира