По инициатива на чешкото председателство на ЕС в сградата на Съвета на министрите в Брюксел е изложена експозиция от големи парчета пъзел, представляващи формата на териториите на страните-членки. Всяко парче е изработено от автор от съответната страна. Името на изложбата е „Entropa"! България представлява огромна турска тоалетна.

По инициатива на чешкото председателство на ЕС в сградата на Съвета на министрите в Брюксел е изложена експозиция от големи парчета пъзел, представляващи формата на териториите на страните-членки. Всяко парче е изработено от автор от съответната страна. Името на изложбата е „Entropa"! България представлява огромна турска тоалетна. Това е България според авторката Елена Джелебова - „Проектът за мен е възможност да си уредя сметките с фалшивия патриотизъм, да се облекча от българската материална и духовна нищета. Още повече, че това ще изнерви доста хора - впрочем мен това ме интересува, искам да провокирам скандал, особено у нас!", заявява Джелебова.

Българското постоянно представителство в ЕС вече протестира. Днес говорителят на дипломатическата ни мисия Бетина Жотева е поискала от чешкото председателство - организатор на експозицията, да свали скулптурата преди официалното откриване в четвъртък. Жотева е казала пред работна група по информация, на която проектът на изложбата е бил представен, че творбата е израз на непознаване на културата и историята на региона на България и е проява на изключително лош естетически вкус. Според нея творението е нелепо и е обида на българското национално достойнство и е недопустимо страна-членка да бъде представяна по този начин. Бетина Жотева е казала, че ще бъдат предприети необходимите дипломатически стъпки за отстраняване на обекта.