Руският газ към Европа и днес не тръгна, а газовата криза между Русия и Украйна отново се задълбочи. Рано сутринта "Газпром" подаде 76,6 млн. куб. метра синьо гориво към Балканите и други 22 млн. куб. м за Словакия, но украинските газопроводи останаха затворени. Заради кризисната ситуация утре на спешно посещение в Москва заминават премиерът на България Сергей Станишев и премиерът на Слокавия.

Руският газ към Европа и днес не тръгна, а газовата криза между Русия и Украйна отново се задълбочи. Рано сутринта "Газпром" подаде 76,6 млн. куб. метра синьо гориво към Балканите и други 22 млн. куб. м за Словакия, но украинските газопроводи останаха затворени. Заради кризисната ситуация утре на спешно посещение в Москва заминават премиерът на България Сергей Станишев и премиерът на Слокавия. "Газпром" вече предупреди европейските потребители за "форсмажорни обстоятелства", попречили на транзита.

Сергей Павлов, главен диспечер на "Газпром":
"Моля ви в 10 часа московско време да осигурите подаването на газ през станция "Суджа" към Украйна в обем от 76,6 млн. куб. м в денонощие за осигуряване транзита на газ през Украйна за потребителите на Балканите, Турция и Молдова. Изпълнявайте командата!"

Командата беше изпълнена, а от "Газпром" дори обявиха, че синьото гориво почти по същото време трябва да излезе от тръбите на западната граница на Украйна. След около два часа обаче диспечерският център на "Газпром" обяви тревога. Причината - Украйна не е отворила газопроводите.

Вицепрезидентът на концерна Александър Медведев съобщи, че "Газпром" няма физическа възможност да подаде синьото гориво и не знае какво да прави по нататък. Според международни наблюдатели налягането в тръбите на Украйна е много ниско, въпреки че от "Газпром" твърдяха, че в транзитните газопроводи трябва да е останал руски газ, който да осигури налягане за доставката за Балканите. По последни данни на "Газпром" обаче Украйна е източила незаконно от тръбите в балканското направление 140 млн. куб. м газ.

Русия хвърли пълната вина за случилото се на Украйна, където всъщност не отричат за проблем с транзита, но имат свое обяснение. "Газпром" обаче е на друго мнение.

Алексей Милер, шеф на "Газпром": "Не може да има никакви причини, заради които газ да не се подава".

Премиерът Путин, който посети диспечерския център на "Газпром", призова Украйна да обясни дали газопроводите й са в състояние да доставят руския газ до Европа. Според него изход трябва да се търси в разговори и с украинската страна, и с Европа. Обнадеждаваща е новината, че утре "Газпром" отново ще направи опит да пусне газ към България и Балканите. Не е ясно обаче дали "газовото безумие", както се изразиха руски медии, няма да се повтори.

 

Хронология на газовата криза