НОВИНИ

28-годишна варненка е одобрена за белодробна трансплантация във Виена

След близо година на български пациент може отново да бъде направена белодробна трансплантация. Това е 28-годишната Илияна Христова от Варна. Преди дни тя се завърна от клиниката във Виена, където беше одобрена за животоспасяващата операция. Изследванията показват, че може да бъде включена в списъка на Евротрансплант. За такава операция чакат общо 17 българи, но трансплантации на бял дроб у нас не се извършват.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
10:47, 10.05.2019
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Поставят диагнозата муковисцидоза на Илияна, когато е на 6 месеца. 18 години тя не е имала промени в белия дроб, разказва днес майка и Галина Христова.

Галина Христова: Преди 5 години се влоши състоянието ѝ. Преди 3 години и се наложи да мине изцяло на кислород. И решихме след консултация с лекар, че нейният шанс за живот е трансплантацията. Повече от година сме в българската листа на чакащите, доскоро нямаше никаква надежда да се случи трансплантация. През януари беше сключен договор с клиниката във Виена. След като беше одобрена в България, ни изпратиха във Виена. Пътуването мина спокойно, бяха много отзивчиви във авиокомпаниите, лекарите във Виена ни посрещнаха като техни близки.
Илияна Христова: След прегледа, който беше на 2 април във Виена, се чувствам още по- обнадеждена. Там потвърдиха, че съм подходяща за трасплантация.
Галина Христова: Вече са изпратили оферта до нашето Министерство на здравеопазването. На 7 май се чухме. Те потвърдиха, че изпращат към здравната каса офертата - трябва да се заплати една значителна част от сумата за трансплантация и едва тогава тя ще бъде включена в листата на чакащита на Евротрансплант.
Илияна Христова: Мечтая си отново да мога да дишам нормално като здрав човек, да мога да правя нормални неща, да се разхождам, да работя.
Галина Христова: Сутрин още със ставането първата задача е да се направят инхалациите. Те траят около час и половина. Едва тогава започваме с храненето, което при пациентите с муковисцидоза е много важно - трябва да се поддържат определени килограми, за да е годна за операцията, след това следват едни дихателни упражнения.

Въпреки трудното ежедневие, майката на Илияна - Галина е готова да помага и на други хора, които са в тяхното положение.

Галина Христова: Нека да се свързват с нас, ние ще помагаме с всичко, което можем. Поне ще ги насочим към по-преките пътеки, да не се лутат като нас. Аз се надявам поне до края на годината чудото да ни се случи или поне до рождения и ден.

Илияна също се надява да оздравее по-бързо и да може да работи отново по специалността си здравен мениджмънт. До тогава обаче остава вързана денонощно за кислородния апарат. Средствата, които са необходими за поддържането на живота на младата жена, са между 600 и 3 000 лева месечно, в зависимост от състоянието й.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха невредими издирваните две момичета в Плевен
Откриха невредими издирваните две момичета в Плевен
Земетресение с магнитуд 6.3 разлюля Япония
Земетресение с магнитуд 6.3 разлюля Япония