НОВИНИ

2,7% инфлация отчетоха за 2018 г.

Натрупаната инфлация за 2018 г. е 2,7%. Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски я определи като „здравословна“ в границите на разумното. Според икономиста Десислава Николова годишната инфлация е положителна изненада на фона на по-високите цени през лятото.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:02, 15.01.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

С 20,6% е поскъпнал хлябът през годината, парното - с 14,9 %, тока - с 2%. Мобилните телефонни услуги - с 10,7%, а зеленчуците - с 8,5 %.

Сергей Цветарски, председател на НСИ: В същото време нараснали са цените на дизела на годишна база с 5,2% на сто и на бензина обаче са спаднали с 2,6%.

Сред по-големите намаления са и тези на цената на захарта - с 11,1% и на яйцата - с 19,4%.

;

Средногодишата инфлация за периода януари - декември 2018 г. спрямо същия период на миналата година е 2,8%, а натрупаната за годината инфлация е 2,7%.

Сергей Цветарски, председател на НСИ: Това е една здравословна инфлация, още повече след предишните периоди на дефлация това е съвсем в границите на разумното и бих казал добро за икономиката развитие.
Десислава Николова, Институт за пазарна икономика: Тази годишна инфлация всъщност е една положителна изненада на фона на инфлацията, която имахме през лятото и началото на есента на миналата година т.е. все пак ръстът на цените се успокои в края на годината значително.

Според Десислава Николова именно на понижените в края на година цени на петрола се дължи сравнително ниската инфлация.

Десислава Николова, Институт за пазарна икономика: Цялото поскъпване на тези цени се изчисти в рамките на няколко седмици и реално в момента цените на бензина са същите каквито бяха и преди една година.
;

Според председателя на НСИ Сергей Цветарски най-голям дял в годишната инфлация имат разходите за жилището - парно, ток, газ, вода, също така цените на храните и разходите за култура, които са се увеличили. Колкото до скока на цената на хляба, според Цветарски, той не е допринесъл значително за инфлацията заради сравнително ниския му дял в потребителската кошница.

Сергей Цветарски, председател на НСИ: Допринесъл е, но този принос се състои в 2,5% - това е дяла на разходите за хляб в общия паричен разход на домакинствата - и инфлацията при него е 20,6%, но отбелязвам отново неговата роля в общия бюджет на домакинствата.

Нулева е инфлацията за последния месец на годината.

Освен падането на цените на бензините- на А95 с 8,4%, на А98 с 6,2% и на дизела - с 6,6%, поевтиняват като цяло и храните.

През декември леко се е увеличила цената на хляба, чийто по-голям скок беше през предходните месеци. Сериозно са поскъпнали цените на самолетните билети с 43%, а с 10% цените на пакетите за почивка.

Според Сергей Цветарски обаче тези услуги имат нисък дял в общия домакински бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас
Върнаха либийския танкер в пристанище Бургас
20 години от въвеждането на еврото
20 години от въвеждането на еврото