28 китайски организации са включени в черен списък с търговски санкции на Съединените щати заради ситуацията с уйгурите.

28 организации са въвлечени в нарушения на човешките права на уйгурите и други мюсюлмански малцинства в Китай и Съединените щати няма да толерират подобно отношение. Така американското министерство на търговията обясни новия списък със санкции, който засяга китайски компании и правителствени организации.

В него попада и един от най-големите световни производители на техника за наблюдение и охрана, както и технологични компании, специализирани в разработки за лицево разпознаване и други форми на изкуствен интелект. Според Вашингтон технологиите се използват за подтискане на китайското мюсюлманско малцинство.

Включването в черния списък на тези китайски компании означава, че те не могат да търгуват с американски фирми, без разрешението на правителството във Вашингтон.

През май администрацията на президента Доналд Тръмп действа по подобен начин спрямо технологичния гигант Хуауей заради съмнения около сигурността на продуктите му.

Засега официален Китай не е коментирал решението на Съединените щати.