НОВИНИ

​28 китайски организации са включени в черен списък с търговски санкции на САЩ

28 китайски организации са включени в черен списък с търговски санкции на Съединените щати заради ситуацията с уйгурите.

bnt avatar logo
от БНТ
06:39, 08.10.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света

28 организации са въвлечени в нарушения на човешките права на уйгурите и други мюсюлмански малцинства в Китай и Съединените щати няма да толерират подобно отношение. Така американското министерство на търговията обясни новия списък със санкции, който засяга китайски компании и правителствени организации.

В него попада и един от най-големите световни производители на техника за наблюдение и охрана, както и технологични компании, специализирани в разработки за лицево разпознаване и други форми на изкуствен интелект. Според Вашингтон технологиите се използват за подтискане на китайското мюсюлманско малцинство.

Включването в черния списък на тези китайски компании означава, че те не могат да търгуват с американски фирми, без разрешението на правителството във Вашингтон.

През май администрацията на президента Доналд Тръмп действа по подобен начин спрямо технологичния гигант Хуауей заради съмнения около сигурността на продуктите му.

Засега официален Китай не е коментирал решението на Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ и Подкрепа започват подписка за увеличаване на заплащането на нощния труд
КНСБ и "Подкрепа" започват подписка за увеличаване на заплащането на нощния труд
Турция е готова за военна операция в Сирия
Турция е готова за военна операция в Сирия