НОВИНИ

28 милиарда долара влизат в Саудитска Арабия в периода на Хаджа

Приходите на частния сектор в Саудитска Арабия по време на годишното поклонение по светите за мюсюлманите места в градовете Мека и Медина тази година ще надхвърлят 28 милиарда долара. Според саудитския централен комитет, броят на поклонниците ще е около 1 милион и половина.

Георги Петров
от Георги Петров
08:58, 12.09.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

По думите на кмета на Мека Осама ал-Бар се очаква приходите на частния сектор през хаджа да бъдат 60 милиарда саудитски реала или около 17 милиарда долара. Той допълни, че ако към тази сума се прибавят приходите на компаниите, работещи в сферите на транспорта, доставките и разпределението на стоки от първа необходимост, общо приходите на частните предприемачи ще надхвърлят 100 милиарда реала или 28 милиарда долара.

Кметът отбеляза още, че след обновяването и разширяването на основните джамии в Мека и Медина, както и изграждането на допълнителни хотелски комплекси, Саудитска Арабия още през 2020 година ще може да приеме до три милиона и 700 хиляди гости за хаджа. Сред поклонниците тази година има много сирийски бежанци, които се надяват в страната им да се възцари мир след повече от 5 години конфликт.

Хеям, поклонничка от Алепо: "Да се надяваме, че Бог ще се смили над нас и над Сирия и ще се смили над всички арабски страни, които са в криза. Молим се по Божията воля да си отмъстим на Башар и на неговиите поддръжници. За нас той е неверник и следовниците му също са неверници."

Много от поклонниците се помолиха на върха на планината Рахман в близост до Мека за семействата си. Хаджът е ритуал, задължителен поне веднъж в живота за всеки мюсюлманин със средствата да извърши скъпото и трудно пътуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова с шест стъпки срещу монопола на топлофикационните дружества
Мая Манолова с шест стъпки срещу монопола на топлофикационните дружества
Хилари Клинтън е болна от пневмония
Хилари Клинтън е болна от пневмония