НОВИНИ

280 нови линейки ще бъдат доставени на спешните центрове у нас

Първите автомобили трябва да бъдат на разположение на лекари и пациенти до 60 дни. Днес министърът на здравеопазването подписа договорите за доставката на линейките. Стойността им е над 38 милиона лева от европейско финансиране.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:50, 19.11.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

По договор всички нови линейки трябва да бъдат доставени в следващите три години. Купуването на спешните автомобили е част от проект за модернизация на спешната помощ у нас, който предвижда и ремонти на спешните центрове.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Единият договор е за 185 линейки, които са свързани с превоза, наблюдението и първоначалното лечение на пациентите, а вторият договор е свързан с интензивните грижи.

651 са линейките в системата на спешната помощ в момента.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: По-голямата част от тези линейки са доста амортизирани. Това, което ще направим с изпълнението на тези два договора, е да подновим и модернизираме две трети от парка на Спешната помощ.

Над 2 000 000 изминати километра. Такава е равносметката за Центъра за спешна медицинска помощ в София от началото на годината до края на октомври. Лекарите с нетърпение очакват новите линейки.

Радослав Георгиев - ръководител автобаза ЦСМП: Нуждата при нас специално е крещяща, имайки предвид амортизирания автопарк със среден пробег на автомобилите от около 350 хиляди километра и възраст от около 10 години.

Нашият екип се качи в една от линейките, за които лекарите признават, че е истинско предизвикателство да спасяват животи в тях. Линейката, в която се намираме, е на 10 години и е изминала над 175 хиляди километра. Въпреки трафика и техническото състояние на спешния автомобил, се отзовахме на сигнал за 6 минути. По проект здравното министерство трябва да закупи и 120 високопроходими линейки. На първоначалния етап от обществената поръчка обаче не постъпиха оферти. Поръчката е възобновена и е в процес на изпълнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева с покана към императорското семейство на Япония за визита в България
Караянчева с покана към императорското семейство на Япония за визита в България
Уил Смит се включи в маратон по улиците на Хавана
Уил Смит се включи в маратон по улиците на Хавана