НОВИНИ

Чужди ГМО застрашават наши сортове

Отказът на България да развива генни технологии обрича много традиционни сортове - предупреждават учени. Страната ни е единствената в света, в която е забранено на учените да разработват генетично модифицирани сортове.

Мария Чернева
от Мария Чернева
19:50, 07.05.2010
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
чужди гмо застрашават наши сортове

Отказът на България да развива генни технологии обрича много традиционни сортове - предупреждават учени. Страната ни е единствената в света, в която е забранено на учените да разработват генетично модифицирани сортове. И те предупреждават, че забраните ни поставят в силна зависимост от чуждите компании. Както вече и цяла Европа е зависима от вноса на генетично модифицирани култури.



Отдавна са замразили всичките си трансгенни разработки. И съвсем буквално. Фризерът в Агробиоинститута крие семената на около 30 сорта тютюн, лоза, слънчоглед, пшеница, картофи устойчиви на вредители и болести. Казват, че класическата селекция вече е изчерпала своите възможности и само генните технологии могат да спасят нашите сортове



Д-р Калоян Костов – Актобиоинститут: "Говорим за глобално затопляне, говорим за всякакви аномалии. Ние трябвада имаме такъв тип растения."



Д-р Димитър Джилянов – Агробиоинститут: "На практика големите компании нямат интерес да работят с български сортове."



Така вече никой в България не отглежда памук, традиционна култура от 300 години. Вносният ГМ памук е десетократно по-евтин, а наша разработка е спряна.



Доц. Божин Божинов – декан на агрономически факултет, Пловдив: "Рестрикциите в момента работят в полза на големите компании."



Проблем с местните култури е общ за всички в Европа. Насякъде се задъхват от вносните сортове.



Акад. Атанас Атанасов: "Европа в момента се чуди как да излезе от тази ситуация, като вижда опасността от пазара на цените."



Докато Европа обаче преосмисля политиката си, учените от всички страни с пълна пара готвят своите генно модифицирани растения. А нашите отдавна са във фризера.



“ГМО във фризера” се казва и филма на Мария Чернева, Иван Антонов и Марта Илиева в утрешната рубрика “В кадър”. Уточнявайки мотивите на учените, контрола и рисковете за здравето, екипът стига до много съвсем изненадващи факти и изводи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват
Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват
Страхил Михайлов - кметът-пазач
Страхил Михайлов - кметът-пазач