С традиционно месно ястие в родопското село Кошница посрещнаха десетките гости дошли за празника „Предой”. Ястието се нарича „кешкек” и само местните хора знаят точните му съставки.

С традиционно месно ястие в родопското село Кошница посрещнаха десетките гости дошли за празника „Предой”. Ястието се нарича „кешкек” и само местните хора знаят точните му съставки.

Пшеница и месо, сварени по отделно, са основните продукти за кешкека, издадоха тайната готвачите. Само те обаче знаят точните пропорции, в които съставките се смесват. А най-големият майсторлък на яститето се оказа бъркането, което продължава няколко часа.

Репортер: "Защо толкова се бърка кешкека?"

Валентина Каменова: "За да може да се разтрои добре, точно това е думата, която се използва тук. Разтрояването е много важно, за да бъде по-вкусен. Когато със лъжицата се грабне от кешкека, той трябва да има нишки, да се разтяга, тогава вкусът му е най-добър."

Ястието е характерно само за района на село Кошница и се сервира винаги заедно с кисело мляко. Това става на празника „Предой”, с който започва лятната паша на овцете. На този ден родовете се събират, за да се видят и да хапнат от първото мляко, което се раздава за берекет.