НОВИНИ

Турската кандидатура за Европа и българският интерес – с Красимир Каракачанов

Кампанията на ВМРО против влизането на Турция в ЕС е в ход почти от месец, а по закона за референдумите срокът е три месеца. За този един месец са събрани вече 200 хиляди подписа, тоест необходимият минимум за свикване на референдум вече е достигнат. Това каза в студиото на "Панорама" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

турската кандидатура европа българският интерес красимир каракачанов
bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 14.05.2010
Чете се за: 04:25 мин.
У нас

Кампанията на ВМРО против влизането на Турция в ЕС е в ход почти от месец, а по закона за референдумите срокът е три месеца. За този един месец са събрани вече 200 хиляди подписа, тоест необходимият минимум за свикване на референдум вече е достигнат. Това каза в студиото на "Панорама" председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. "Българските политици трябва да се научат по важните въпроси, по които най-малкото общество е раздвоено, да не кажа разделено, да се допитват до българския народ - нещо, което те не желаят да правят вече 60-тина години, де не говоря за последните двайсет." Турция не е европейска държава, против турското членство са и двамата лидери в ЕС - Франция и Германия, а предишните две българските правителство обещаваха безрезервна подкрепа, подчерта Каракачанов и отбеляза, че такава е позицията и на сегашното. "Наш интерес е да имаме добри отношения с всички наши съседи, но това не означава, че добрия съсед го каниш всеки ден на гости... Добрите отношения със съседите не ознавача да обещаваш на всеки всичко, което той иска", каза още той.

Следва пълен текст на разговора:

Водещ Бойко Василев:
Тъкмо там оставаме, където историята среща съвременността, и с председателя на ВМРО Красимир Каракачанов само да маркираме една тема от седмицата - Израел почете паметта на Владо Куртев, деец на ВМРО преди 70 години, арестуван, изчезнал безследно през 1946 г., заради спасяването на българските евреи. Малко познат факт, но някаква поука можем ли да вземем оттук?

Красимир Каракачанов:
О, ние българите, малко познаваме своята история, особено тази след 1944 година. Но понеже обещах да бъда кратък. Поуката е много простичка. Това е едно признание на една страна като Израел, която е много чувствителна на теми национализъм, антисемитизъм и т.н. към един деец на ВМРО, една национална организация, едно признание не само за Владо Куртев, не само за политиката, която ВМРО е водила през 30-те и 40-те години, а едно признание въобще за българския национализъм като национализъм, който е градивен и демократичен, който означава отстояване на национален интерес. Това, което говорихме и с г-н министъра - правата на българските общности, защитата на техните
интереси, интересите на държавата България, а не на национализмът, който виждаме в красивия му вид в последните години в България, който се ограничава в това да намразиш различния, другия, който пък няма нищо общо нито с ксенофобията, нито с антисемитизма.

Водещ:
Добре, хайде да видим какво градивно има в това, което правите вие в момента. Колко подписа събрахте против влизането на Турция в Европейския съюз?

Кр. Каракачанов:
Кампанията е почти от един месец. Както знаете, по закона за референдумите, три месеца е срокът. За този един месец са 200 хиляди подписа. Тоест минимумът, който е необходим, е достигнат.

Водещ:
Добре, защо трябва да се занимаване с тази работа сега?

Кр. Каракачанов:
Ами, защото въпросът защо трябва да се занимаваме... така ни задаваха и въпроса и защо трябва да се занимаваме с АЕЦ "Казлодуй", когато, помните пак, имаше подписа, зад която застанаха над 500 хиляди човека и така или иначе референдум не се направи. Въобще в новата българска история референдум никога не е провеждан.

Водещ:
Не, не, оставете референдума. Турското членство в Европейския съюз въобще не е на дневен ред. То има много силни противници извън България. Защо трябва да си разваляме отношенията с една такава тема...

Кр. Каракачанов:
Защото българските политици трябва да се научат по важните въпроси, по които най-малкото обществото е раздвоено, да не кажа разделено, да се допитват до българския народ. Нещо, което те не желаят да правят вече шейсетина години. Да не говорим за последните 20. Защото Турция не е европейска държава. Защото, както вие сам казахте, спрямо членството на Турция в Европейския
съюз са и двамата лидери, подчертавам лидери в Европейския съюз, Франция и Германия. Защото предишните две български правителства обещаваха една безрезервна подкрепа. Настоящото българско правителство също обещава подкрепа за Турция. Аз мисля, че преди да обещаваш на някого нещо, г-н министърът добре говори за европейските критерии, аз за тях няма да говоря, факт е, че Турция не отговаря на тях, но в двустранните отношения между България и Турция има едни проблеми, които трябва да бъдат изчистени.

Водещ:
Ама, чакайте сега. Не е ли наш интерес този да граничим с европейски държави?

Кр. Каракачанов:
Наш интерес е да имаме добри отношения с всички наши съседи. Това не означава, че добрия си съсед го каниш всеки ден в къщи на гости. Нека да бъдем точни. Добрите отношения със съседите не означава да обещаваш на всеки всичко, което той иска, защото, пак казвам, има и други наши национални интереси.

Водещ:
Не, защото винаги...

Кр. Каракачанов:
Конкретният случай с Турция са и европейски интереси, защото влизането на една 70 милионна мюсюлманска държава в Европейския съюз буди страхове в самия Европейски съюз. Това е един сблъсък и на култура, и на религия, да не говорим въпроса с интеграцията на тези общности в Европа, който въобще дори не е започнал сериозно, но това е друга тема. Истината е, че, пак казвам, България като член на Европейския съюз би трябвало в целия този процес на преговори със своите съседи, дали ще е Турция, Македония, Сърбия и т.н., да постави онези въпроси, които висят от десетилетия между нас.

Водещ:
Да.

Кр. Каракачанов:
В конкретния случай с Турция те са няколко. Факт е, че през последните 8 години Турция е една страна, която се управлява от ислямистки правителства, първо. Второ, факт е, че през последните 8 години официалните турски ръководители говорят за неоосманизма, т.е. те трябва да си направят избора искат да правят османска империя...

Водеща:
Не говорят публично.

Кр. Каракачанов:
Е, не говорят публично, техният външен министър официално в лекция го заяви, но за разлика...

Водещ:
Не е официално, аз го попитах и той каза, че никога не го е казвал публично.

Кр. Каракачанов:
Но за разлика от нашите политици...

Водещ:
Специално го попитах.

Кр. Каракачанов:
Но за разлика от нашите политици и дипломати, които, общо взето, се движат по клишета, Турция си има своята политика. Последните 20 години Турция много активно се намесва във вътрешните работи на България. И не на последно място Турция дължи едни пари, които различните икономисти изчисляват между 10
и 20 милиарда долара, по въпроса за обезщетението на прокудените и унищожени български бежанци от Източна Тракия. Един въпрос, който виси. Тези въпроси трябва да бъдат поставени.

Водещ:
Стои подозрението обаче, че правите... с подобни акции компенсирате загубата на последните избори, г-н Каракачанов.

Кр. Каракачанов:
Ами, вижте, човек губи избори или печели избори, това не означава, че като загуби избори трябва да легне и да умира. Плюс това тази тема за балканската политика на България е една тема, за която ВМРО говори 20 години, говоря за последните 20 години, а иначе е последователна в своята политика през последните 116 години, откакто ВМРО като организация съществува. Няма нищо конюнктурно. Проблемът е друг - конюнктурно е поведението на тези политически партии в парламента, които по време на и евроизборите, и парламентарните избори миналата година обявяваха, че Турция не би трябвало да бъде член на Европейския съюз, днес се спотайват в българския парламент, днес мълчат. Помните, че включително и ГЕРБ още преди изборите заявиха, че са против членството на Турция, сега виждам, че обещава това правителство, така, безрезервна подкрепа. Трябва да се разбере много ясно - безрезервна подкрепа няма, има определени интереси, които трябва да се следват.

Водещ:
Добре.

Кр. каракачанов:
И да се защитават. Това е, българската национална политика и европейският интерес изисква Турция далеч преди да влезе в Европейския съюз да бъде готова и да изпълнява тези критерии и да реши проблема със своите съседи. Не може страна като Турция, която е окупирала 40 процента от територията на страна - членка на Европейския съюз, Кипър, да стане член на същия този Европейски съюз. Парадоксите са много, но виждам, че нямаме време.

Водещ:
Добре. Аз ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Признание за БНТ
Признание за БНТ
22:56, 26.04.2024
Чете се за: 00:32 мин.
Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега
Асен Василев: Обществото е разделено на три големи групи и това не е от сега
22:24, 26.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
Недоволство във видинския квартал "Нов път" заради преместени секции за гласуване
Недоволство във видинския квартал "Нов път" заради преместени секции за гласуване
21:04, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Отстраняването ми беше реванш, наказание и ненужна демонстрация, каза Росен Желязков
Отстраняването ми беше реванш, наказание и ненужна демонстрация, каза Росен Желязков
21:02, 26.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Без повече жестокости в психиатриите: Промените в Закона за здравето гарант за ограничаване на насилието
Без повече жестокости в психиатриите: Промените в Закона за здравето гарант за ограничаване на насилието
20:28, 26.04.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Столичната комисия за финансиране на инвитро процедури не работи
Столичната комисия за финансиране на инвитро процедури не работи
20:24, 26.04.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре
Европейската банкова система е устойчива и може да реагира на кризи - пред БНТ говори Доминик Лабуре
19:45, 26.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Кои са новите областни управители, които служебното правителство назначи?
Кои са новите областни управители, които служебното правителство назначи?
19:00, 26.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Къде се забраняват престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата?
Къде се забраняват престоят и паркирането по бул. "Патриарх Евтимий" в столицата?
18:47, 26.04.2024
Чете се за: 01:05 мин.
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас
18:46, 26.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
Комисии започват проверки на пораженията от падналите градушки в Южна България
18:18, 26.04.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
Политически престрелки: Отношенията между партиите в парламента на прага на изборите
18:00, 26.04.2024
Чете се за: 07:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Дамата и звездите
Дамата и звездите
Египетски загадки във Велико Търново
Египетски загадки във Велико Търново