НОВИНИ

29-годишен мъж загина при трудова злополука край Златитрап

29-годишен мъж загина при трудова злополука до жп гара Тодор Каблешков в пловдивското село Златитрап. Мъжът бил затрупан от 22-тонна бетонна конзола, паднала от новостроящ се надлез, под който се е намирал работникът. Предполага се, че инцидентът е следствие от човешка грешка. Движението на влаковете между гарите Пловдив и Стамболийски е спряно, а пътниците се извозват с автобуси.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив А. Чакандракова, Зл. Бояджиев
15:27, 28.07.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин. Петима работници били на надлеза, когато от него се откъсва 22-тонната бетонна конзола. Огромният къс пада върху двама мъже. На място почива 29-годишният Пенко Минков от Шишманци. Негов колега е настанен в Университетската болница „Свети Георги" без опасност за живота.

Георги Гротцев: Чух трясък. Излезнах тук видях, че панелата е паднала от горе. Горе имаше суматоха. Викаха.

- Никой никакво обяснение не дава. Знам, че е бил под колоната затиснат. 22 тона, ако ще и с метален костюм да си пак ще те смачка.

Конзолата е била монтирана, а не е поставяна в момента на падането.

инж. Владимир Динков - проектант: Най-вероятно човешка грешка. Какво друго. Но какво точно е станало не мога да ви отговоря.

- Не добре свършена работа. Това е за мен.

Пътният надлез е част от модернизацията на високоскоростната жп отсечка София-Свиленград. Възложител на строителството е Националната компания „Железопътна инфраструктура". Изпълнител е фирма „ПОРР България ЕООД". Работниците са били наети са от пловдивската фирма „Софстрой инвест" ЕООД.

инж. Атанас Чернаев - директор Инспекция по труда - Пловдив: Санкциите, имуществените санкции, които могат да бъдат наложени на фирмата са от порядъка на 1 500 до 15 хил. лв за всяко едно констатирано нарушение.

По обяд започна вдигането на тежката конзола от релсите. Заради инцидента движението на влаковете от Стамболийски до Пловдив и обратно беше спряно. Пътниците се извозваха с автобуси.

- От Своге за Пловдив. - И какво стана? Ето слязохме тук на Стамболийски и авария е имало и чакаме автобусите.

- Десет минути чакаме. Влакът трябваше да пристигне в 1.20. Сега е и половина. 40 минути поне до Централна гара. Там ще сменяме влакове други.

- Няма начин да не се изпуснат. Ние ще гоним влак за Карлово.

Най-вероятно в късните часове от деня движението на влаковете ще бъде възстановено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 са пострадалите при влаковата катастрофа в Барселона
Над 50 са пострадалите при влаковата катастрофа в Барселона
Бойко Борисов: Срам ме е от депутати като Живко Мартинов
Бойко Борисов: Срам ме е от депутати като Живко Мартинов