Либийският флот е спасил около 290 мигранти от потъващи лодки край бреговете на Триполи при две отделни операции.

© БГНЕС

Патрул на бреговата охрана спасил 87 мигранти от различни африкански националности, включително шест жени и едно дете, от потъващата гумена лодка на около 50 километра източно от либийската столица. Те са отведени във военноморска база в Триполи, заяви говорителят на военноморския флот Аюб Кацем.

При друга акции около 203 мигранти, всичките от африкански страни, са забелязани на борда на два лодки край бреговете на град Злитен, на около 140 километра източно от Триполи. Те са отведени в център за задържане в Сук ал-Хамис.

Агенциите на ООН и организациите за оказване на помощ се противопоставиха на настаняването на мигранти в лагери в Либия, която е в хаос след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г., поради опасенията, че ще станат обект на произволно задържане или жертва на различните милиции, действащи в страната.

19 830 мигранти и бежанци са стигнали в Европа от началото на годината

19 830 мигранти и бежанци са стигнали в Европа от началото на годината

По море до Европа от началото на 2019 г. са стигнали 19 830 незаконни мигранти и бежанци, съобщи агенцията за миграция на ООН. 512 са загинали в морет...