НОВИНИ

Петър Димитров: Газовата криза ни е от полза

"Въпросът за газовите проекти не е от днес за утре. Газов проект се прави за 10-15 години". Така министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обясни в студиото на "Панорама" защо нямаме други алтернативи за набавяне на газ.

петър димитров газовата криза полза
bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 16.01.2009
Чете се за: 13:00 мин.
У нас
"Въпросът за газовите проекти не е от днес за утре. Газов проект се прави за 10-15 години". Така министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обясни в студиото на "Панорама" защо нямаме други алтернативи за набавяне на газ.

ПЪЛЕН ТЕКСТ НА ИНТЕРВЮТО

Водещ Бойко Василев: Ето това е моментът да кажа - добър вечер на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Петър Димитров: Добър вечер.

Водещ: Вие кога научихте, г-н Димитров, че ние нямаме друга възможност освен тази тръба?

П. Димитров: Страхувам се, че го знам отпреди доста години.

Водещ: Добре, защо проспахме този момент, в който можехме да имаме алтернативи. Защо го проспахме и кризата ни хвана по бели гащи?

П. Димитров: Че аз си мисля, че въпросът за газовите проекти не е от днеска за утре. Сега има един ентусиазъм, едва ли не от другия месец да имаме алтернативни трасета. Газов проект се прави за 10-12-15 години. И от тази гледна точка, ако преди 10-12-15 години сме стартирали нещо, днес щеше да има алтернативи. Аз бих могъл да кажа какво правим през последните години и го правим според мен добре, тъй като разширяването на газовото находище, с 30 процента му се качи капацитетът за получаване на газ от него, стана през последните години. "Южен поток" беше подписан на 18 януари през миналата година. . .

Водещ: Да, ама газ няма. Газ няма.

П. Димитров: Значи и това в момента не е съвсем така, и слава богу, че не е съвсем така. Значи в момента ние получаваме някъде около 43-46-48 варират количествата газ, които получаваме, по сравнение с 4 януари, благодарение на това, че имаме хранилището, слава богу. Днес ще получаваме от "Мелроуз". В това отношение аз ще кажа, че гайката беше символ в устата на президента. Примерно находището край Галата беше открито през последните години. Беше експлоатирано, в продължение на пет години ние получавахме газ оттам. Има и ново находище - Калиакра, където за съжаление дори не е декларирано.

Водещ: Т.е. гайки са завивани, така ли?

П. Димитров: Не само гайки, нали, и по-големи неща. Разбира се, в политиката се работи с образи и това е верен образ, че не сме направили толкова, колкото трябваше да направим. От тази гледна точка тази криза ни е от полза. Аз категорично заявявам, че е от полза, тъй като тя за пръв път ни дава свобода да се огледаме. Ние 40 години бяхме свикнали, че пускаш кранчето и от него тече вода.

Водещ: Докога, докога.

П. Димитров: Бяхме свикнали, че щом Русия ни е обещала газ, ще има газ, няма други варианти.

Красимир Каракачанов: Не, не съм съгласен, не съм съгласен с г-н министъра.

П. Димитров: Значи в тази посока. . . за съжаление така беше. Значи в голяма част от българите убедеността, че щом го има този газопровод, той е надежден и той ще функционира. Сега разбираме, че той не е надежден и че той може да не функционира.

Водещ: Сега разбираме това?

П. Димитров: Сега го разбираме, като морална ценност. . .

Водещ: Ами, ако беше станала авария, г-н министър. Хайде, оставете Русия и Украйна, авария беше станала.

П. Димитров: Заради аварията е хранилището. Но това хранилище трябваше да има поне два пъти по-голям капацитет. Този по-голям капацитет предполага около 250 милиона евро.

Водещ: Много кратка реплика.

К. Каракачанов: Значи, репликата. Не съм съгласен, че е трябвало да се случи тази криза, за да разберем какво става. Вие сте от Варна, ако не ме лъже паметта. Ами не е необходимо да изпиеш Черно море, за да разбереш, че е солено. Значи не можеш да залагаш на утопии. Държава не се прави с някакви празни надежди. Не говоря само за това правителство, а и за предишните. Не можеш ти да не се подсигуриш, както е и погрешна тезата да се разделя газът на руски - недемократичен, и на "Набуко" - демократичен. Това са пълни глупости. Газта, която влиза в българските предприятия, които в момента не работят и затова тази криза въобще не ни е полезна, въобще не се интересуват от това дали е дошъл от Русия или от "Набуко".

Водещ: Нека да продължим с г-н Димитров.

П. Димитров: Значи, г-н Каракачанов, аз не говорих за съзнанието на политиците и за тези, които вземат решение. Значи ако говорих за тях, щях да кажа за срещите с египетското ръководство, с ръководството на Азербайджан, на Тюркменистан. Значи правим буквално десетки срещи всеки месец, търсейки алтернатива. Търсейки тази алтернатива, април месец в България събираме конференция под егидата на държавния глава. Събираме я заради това, заради алтернативата.

Водещ: Добре, понеже казахте посещение, искам да ви попитам за Украйна и Русия. Но преди това хайде да видим един от представителите на украинския президент, с когото Марио Гаврилов говори в Киев.

Репортер Марио Гаврилов:Г-н Соколовски, според вас дали този конфликт е по-скоро политически или икономически?

Богдан Соколовски, представител на украинския президент Виктор Юшченко по въпросите на енергийната сигурност: Това е конфликт, свързан с икономическото сътрудничество, в който Русия внесе прекалено много политика.

Репортер: Ще бъде ли гарантиран транзитният внос на газ през украинска територия. Все още нямате нов договор за таксите и доставките за Украйна.

Б. Соколовски: Украйна гарантира всички технически условия за осигуряването на преноса - надежден и прозрачен, както сме го правили години наред. Що се отнася до договора за пренос на руски газ и конкретно до неговите технически условия, наистина досега не е подписан подобен двустранен документ. Украйна е готова да го подпише, но за съжаление руската страна твърде често сменя позициите си.

Репортер: Казахте, че не Украйна, а Русия краде газ. Бихте ли пояснили.

Б. Соколовски: Например за първата седмица на 2009 година, Украйна е транспортирала до европейските потребители повече от милиард и половина кубически метра газ, като за целта е използвала повече от 80 милиона кубика от собствения си украински газ, защото руснаците не доставиха газ за технологични нужди. А когато миналата седмица президентът на Украйна Юшченко взе решение незабавно да започнат газови доставки под формата на помощ, включително и за вашата страна, Русия каза, че няма да компенсира този газ. Значи ние компенсираме недоставените от руската страна количества, а руснаците ни заявяват, че няма да ни ги възстановят. И въпреки че се чуват политически обвинения към Украйна за незаконно източване на газ, за това няма никакви доказателства. Когато преди две години беше проведено разследване и беше доказано, че Украйна не е отклонявала незаконно газ, тогава руснаците забравиха обвиненията си, просто млъкнаха.

Репортер: Украйна обеща на България два и половина милиона кубика газ. Какво ще стане с тези доставки при възстановяването на преноса.

Б. Соколовски: Украйна започна доставките още първия ден, след като президентът Юшченко взе това решение. Има технически проблеми при преминаването на този газ през Румъния, но и нашите, и румънските, и българските специалисти работят за тяхното преодоляване. Ще говорим за разплащанията след като мине газовата криза. Сега не е моментът да се правят сметки, когато хората в България са в криза. Дори от себе си ще вземем, но ще ви помогнем.

Репортер: И моят последен въпрос. Дали и този конфликт с Русия приближава Украйна към НАТО и Европейския съюз.

Б. Соколовски: Не бих искал въпросът да бъде разглеждан от този ъгъл. Отминаха времената, когато на Украйна й натрапваха някакви идеи или линии на поведение. Ние сме демократична европейска държава със своите традиции, култура и право на избор. Това е най-важното, а всичко, което се отнася до икономиката и енергетиката, трябва да се развива на прагматична и взаимно изгодна основа.

Водещ: Този спор Русия - Украйна продължава. Миналата седмица видяхте руския посланик, ето сега и украинската страна. Днес пък руски представител е казал, че Украйна отказва да подава газ към България, Молдова и Словакия. Дали това е вярно, също е проблемно. Обаче министър Димитров беше в Украйна и в Русия. И кажете сега - идва ли газът?

П. Димитров: Аз не бях само в Украйна и Русия. Аз в понеделник бях в Брюксел, където беше дадена думата на руската и на украинската делегации. И при това даване на думата и двете делегации казаха, че в 08.00 часа се възстановява подаването на газ.

Водещ: Да, ама не. . .

П. Димитров: Понеже съм недоверчив, аз попитах: 08.00 ч. по кое време? На което руската делегация ми обясни, че в 08.00 централно европейско време, т.е. 10.00 часа московско време възстановяването на газ ще бъде факт.

Водещ: Да, ама, не.

П. Димитров: В 10.00 от руска страна са отворени крановете, но са отворени за едно малко количество. Украйна каза, ако ние сега отворим нашите кранове, ние работим в обратен, реверсивен режим. Ние вадим газ от хранилищата и го пращаме към Източна Украйна, тъй като хранилищата са в Западна Украйна. Т.е. това, което прави Русия, може да стане, ако Русия възстанови в пълен обем доставките. Т.е. поне 312-320 милиона. . . хиляди кубически метра газ в час. Ако това не стане и ние отворим крановете, украинската система ще бъде разрушена.

Водещ: Чакайте, че се обърках. Украйна ли е виновна или Русия?

П. Димитров: Значи, сами разбирате, че няма. . . като отидете в Москва, разбирате колко е виновна Украйна, като отидете в Украйна, разбирате колко е виновна Москва. Ние имаме договори, ние си плащаме авансово и искаме да получаваме газ. Русия е поела ангажимента да доставя този газ, а Украйна е подписала енергийната харта и е обещала през нейна територия този газ да преминава безпрепятствено. Така че опитите да ни сложат от едната от едната или другата страна и ние да посочим и да кажем, ето това е виновният, това е до голяма степен целта на спорта. Някой да бъде опорочен в този ситуация.

Водещ: Добре, аз разбирам, че ние трябва да сме дипломатични, но хайде да се върнем на основния въпрос, кога според вас, дайте една реалистична прогноза. Не искам като вие на руснаци да кажете точен час, но кажете кога поне.

П. Димитров: Значи страхувам се, че това, което мога да каже точно, е, че в понеделник нашите представители са в Гърция. Ще подпишем договор с ДЕПА, ще уточним цената и се надявам още от следващата седмица ежедневно да внасяме от Гърция по около 2 милиона кубически метра газ ежедневно. Във вторник нашите представители ще бъдат в Турция, там засега обещанията са за по-малки количества, но има алтернативи, ако тази тръба не работи като транзитна към Турция и Гърция, тя може да се обърне и да получаваме газ от други източници, в това число в Москва се видях и с турския министър. Той каза, ние получаваме газ от Азербайджан, получаваме от Иран, получаваме от Русия. Значи дайте да направим един байпас на проливите, ще закачим България. Разбира се, байпасът не може да стане за една седмица.

Водещ: Да, понеже за 20 години не стана.

П. Димитров: Казвам го това, тъй като тази криза действително ни дава друг начин на мислене. Значи край на едностранната зависимост.

Водещ: Значи кой ще оправи загубите на индустрията, г-н Димитров? Ясно ли е към момента тези хора какво ще получат, понеже явно търпят загуби.

П. Димитров: Това е другото нещо, което ще трябва да разрушим сега. Наредени са, между нас и "Газпром" има посредници.

Водещ: Ама не само в България има такива посредници.

П. Димитров: Почти навсякъде ги има, но сега Европейският съюз разбира едно от предназначенията на тези посредници. Най-големият доставчик в България е българска компания, юридически българска компания, "Овергаз". Т.е. ако има претенции, трябва да има претенции към българската компания "Овергаз".

Водещ: Е, редно ли е?

П. Димитров: Ако тази компания като дъщерна може да получи нещо от компанията-майка, е друг въпрос. Затова и нашият премиер категорично каза в Москва: не желаем повече посредници. Щом вие ни доставяте газ, искаме преки договори.

Водещ: Ама, как като цяла Европа работи с посредници, само ние без посредници.

П. Димитров: Ами не е цяла Европа, се оказва. . .

Водещ: Е, 80 процента.

П. Димитров: Ами примерно голяма част от Германия работи без посредници. Един от нашите договори също е без посредници. Значи може без посредници. . .

Водещ: Ами ние и това го открихме сега.

П. Димитров: Ами 1997 - 1998 година като сме подписвали договорите, е трябвало да не ги подписваме в тази форма, дори поради най-простата причина. Посредникът иска комисиона, няма друг вариант. Това оскъпява доставките. Ние сме се съгласили тогава да има посредници.

Водещ: Г-н Димитров, стига с тази 1997 година. Три години сте на власт.

П. Димитров: Категорично сте прав. Затова на заседанието на Съвместната българо-руска комисия, която беше през ноември, българската страна в мое лице постави въпроса - дайте да махнем посредниците. "Булгаргаз" прати официално запитване - искаме да няма посредници. Така че не само, че не сме го видели сега, обратното, предприехме конкретни стъпки.

Водещ: Добре, аз сега пак ви казвам, нека да говорим за това, което ние имаме отговорност. Хайде, възможно ли е отварянето на трети или четвърти, или и двата блока на АЕЦ "Козлодуй". Кажете.

П. Димитров: За разлика от Словакия ситуацията в България е коренно различна. В нашия договор е записано, че при сериозни и трайни затруднения, в който и да е сектор на икономиката, или пък за затруднения, които могат да причинят сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, страната България или Румъния могат да поискат защитни мерки. Къде по-сериозна ситуация? От тази гледна точка, аз мисля, и премиерът днеска го заяви, че действително това е повече от достатъчни основания ние да поискаме отварянето на блоковете. За съжаление не е толкова просто, че там, за да закупим ядрено гориво, ни трябва предварително разрешение на европейската комисия. Затова вариантът, който е възможен и към който отиваме, има от старото, използваното, ядрено гориво и може да се ползва и за пет месеца можем да пуснем един от блоковете на "Козлодуй". Затова от днес започна подготовката за такъв пуск. Ето го графика. Днеска ги поизмъчих, но го направиха този график, готови са в едномесечен срок да се впишат в тази готовност.

Водещ: Ами, до тогава може да пуснат газа, ние спираме ли процедурата или не?

П. Димитров: Аз си мисля, че ако до тогава пуснат газа, това ще е един добър резултат да България.

Водещ: Не, не, спираме ли работата по "Козлодуй"?

П. Димитров: Ако няма кризисна ситуация, няма повод, по който ние да пуснем реакторите, разбирате, че това няма как да се случи.

Водещ: Сега ще попитам г-н Каракачанов, който ще протестира утре...

Кр. Каракачанов: Не, утре, а в други ден.

Водещ: В други ден, извинявайте, за трети и четвърти блок. Аз между другото не разбирам срещу кого ще протестирате. Срещу комисията ли, срещу Европейската комисия?

Кр. Каракачанов: Значи, първо, позицията, която г-н Димитров споделя току-що, е позиция отпреди няколко часа на българския премиер. Но забележете, има условности - ако кризата продължи, временно ще пуснем и т.н. Аз смятам, че решението е политическо, България претърпя огромни загуби от газовата криза. До вчера бяха 158 милиона загуби, тази криза няма да се разреши в следващите дни, ние ще натрупаме още стотици милиони загуби. АЕЦ "Козлодуй" е необходим на българската икономика. Спирането на АЕЦ "Козлодуй" беше един политически диктат, който беше наложен на България, от една страна, и, от друга страна, некадърността на тогавашното правителство.

Водещ: Да не се връщаме пак, предишната...

Кр. Каракачанов: Не, трябва да е ясно за какво говорим, некадърността на предишното правителство да устои българския национален интерес.

Водещ: Сега какво...

Кр. Каракачанов: Аз не смятам, че АЕЦ "Козлодуй" е загубена кауза, напротив не трябва да обвързваме АЕЦ "Козлодуй" с газа. Кризата обаче, която в момента ни споходи, е много добър повод да обърнем внимание на нашите европейски партньори, че това, което те наложиха върху България, не е правилно и не съм съгласен, че нямаме механизми. Разбира се, процесът няма да е лек, аз не съм за волунтаристични действия и авантюри. Но процесът, с който трябва да убедим и да наложим на нашите партньори да дадат съгласието си за пускането на трети и четвърти блок, няма да е лесен процес и аз затова не го обвързвам с газовата криза. Смятам, че пускането на АЕЦ "Козлодуй", на трети и четвърти блок на атомната централа в Козлодуй, е въпрос, който може да бъде поставен заради газовата криза, но това не е единствената причина, за да пускаме двата реактора.

Водеща: Сега последен въпрос към, тогава, към Петър Димитров. Показа ли, осветли ли ни газовата криза по въпроса кои са нашите приятели и коя е нашата кауза?

П. Димитров: Аз мисля, че нашата кауза се казва България. Втората кауза се казва Европейски съюз. Затова и на срещата утре в Москва, която се прави, ние не участваме, тъй като там участва еврокомисарят по енергетиката и чешкият министър на икономиката. Това е нашата кауза. Но тук искам да отворя една скоба, тъй като създава се заблуда, че ако има криза, ние се обръщаме с искане към Европейската комисия и Европейската комисия в петдневен срок трябва да каже "да" или "не". Ако няма криза, ние трябва да говорим с всичките 27 държави. Всичките 27 трябва да кажат "да", а всички знаем, че Австрия, Гърция, Дания, Ирландия ще кажат "не" и няма да ги отворим...

Водещ: Така ли е, г-н Тодоров?

Антоний Тодоров: Значи, аз съм съгласен, че рискът от конфронтация с Европейския съюз по повод отварянето, самоволно, на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" е огромен и трябва да го имаме предвид и да сложим на везните какво ще спечелим и какво ще загубим.

Водещ: Г-н Каракачанов?

Кр. Каракачанов: ... Не става въпрос за конфронтация. Но вие ще се съгласите ли, че абсолютно неоснователно на България беше наложен един диктат за затварянето на трети и четвърти блок. Така ли е или не е така? Сега, ние в Европейския съюз равноправен партньор ли сме? Еврокомисарите се държат като европейски комисари или като бившите комисари от Москва, е въпросът. Така че както те имат механизъм да ни стопират за трети и четвърти блок, ние имаме други механизми да стопираме много техни проекти. Нека да не заблуждаваме обществото, че поставянето на темата за трети и четвърти блок означава само неприятности за България. Ами, извинявайте, има много европейски въпроси, които касаят не толкова България, а другите страни членки, които са против, на които ние пък може да кажем - вето. Нека да бъдем наясно с механизмите.

А. Тодоров: Просто искам да кажа, че ако България действително е изправена пред такава криза, която изисква отварянето на двата блока, това не може по никакъв начин да стане без Европейския съюз, извън и покрай Европейския съюз, в конфронтация с Европейския съюз.

Кр. Каракачанов: Това е ясно. Това е ясно.

А. Тодоров: Трябва да стане ясно. Това ни е проблемът, искаме да ни помогнете, това е едно възможно решение. Помогнете ни заедно да...

Водещ: Добре. Няколко въпроса има към вас. . .

Кр. Каракачанов: Точно, точно това казвам и аз. Защото не само България е в криза и не само газовата криза е проблем на Европа, въобще Европейският съюз е в енергийна криза. И в енергийна криза в Европа, когато в страни-членки на Европейския съюз и други европейски страни като Албания, като Косово, като Сърбия, Македония нямат. . . има недостиг на електроенергия, а ние може да изнасяме, от което, разбира се, ще печелим, да не го направиш, означава, че просто си малоумен.

Водещ: Два въпроса към вас, съвсем встрани от темата, за това, което направихте - коалицията "Напред", ВМРО влезна в нея. Вие влизате ли в състезанието "Кой е по-, по-, най-опозиционен", г-н Каракачанов, от този момент?

Кр. Каракачанов: Това е най. . .

Водещ: Понеже ще правите протест в неделя, питам.

Кр. Каракачанов: Това е най-голямата глупост - по-, по-, най-. И цялото това съревнование в българския политически живот кой е по-, по-, най-велик или нещо друго, доведе България дотук. В края на краищата ние претендираме, Движение "Напред", това са четири политически формации - ВМРО, ЗНС, ЛИДЕР и "Гергьовден", ние претендираме, че искаме да направим една алтернатива. Не креслива алтернатива, не алтернатива, която казва - стани, да седна, а алтернатива, която предлага решение. Темата с АЕЦ "Козлодуй" не е изолирана тема. Темата с АЕЦ "Козлодуй" ние я разглеждаме като част от една нова енергийна стратегия. В България няма газ, няма нефт, но България има други ресурси, има въглища, примерно. Тоест необходима е, няма да влизам в подробности, необходима е една нова енергийна стратегия на България. Темата АЕЦ "Козлодуй" е част, трети и четвърти блок е част от тази стратегия. Преди месец и половина, когато започна да се усеща сериозно икономическата криза, имахме друга инициатива - купи българска стока, дай скорост на българското производство. Тоест парите на българския данъкоплатец да се въртят в българската икономика, парите от бюджета да бъдат давани на български производители, а не на външни фирми, за да можем...

Водещ: А така като ...

Кр. Каракачанов:... за да можем да минем по-леко кризата.

Водещ: Като казвате българската икономика, проблемите на вашия виден симпатизант Христо Ковачки с разследванията срещу него, не ви ли прекършиха крилете?

Кр. Каракачанов: Проблеми може да има всеки. Надявам се, че съдебните институции и разследващите органи са независими институции и смятам, че в най-скоро време ще стане ясно, че става въпрос за неща, които нямат нищо общо с политиката. Но да се върнем на темите с Движение "Напред". Ние смятаме, че България най-накрая трябва да има кауза. За някои от нещата говорихме. Дали ще са пет-шест или четири, както г-н Тодоров каза, няма значение, важното е да седнем като нация, да си определим приоритетите, да си стиснем ръцете и нека пак да останем леви, десни, центристи, монархисти или републиканци, но когато става въпрос за България да бъдем заедно, а не да бъдем един срещу друг. Това е основата на нашата философия. Ние не искаме България, и въобще не говорим за ляво и дясно, за това кръстихме движението "Напред", защото ляв завой, десен завой, всъщност става въпрос за връщане назад. Ние искаме България да върви напред. Това може да стане когато поставиш национален интерес над партийния, когато се опиташ да търсиш консолидация и солидарност в обществото в името на национални каузи и когато действително институциите контактуват с обществото, а не натрупват напрежение, както наблюдаваме през последните години.

Водещ: Едно да или не, категорично изречение за финал. Вие вярвате ли, че българската политика може да излезе от простотията и личните нападки и да отиде в каузите? Г-н Тодоров?

А. Тодоров: Абсолютно. В крайна сметка аз съм политолог и се надявам да се занимавам с действителна политика.

Водещ: Г-н Каракачанов?

Кр. Каракачанов: Ами, вие познавате историята на ВМРО. Ако не вярвах в каузи, нямаше да се занимавам с това.

Водещ: Г-н Димитров?

П. Димитров: Ако не излязат доброволно, народът ще ги изкара. Няма други варианти.

Кр. Каракачанов: Не, има и друг вариант. Ако българските политици не излязат от простотията, има голяма опасност България да излезе от картата на суверенните, независими и свободни държави, да престане да съществува. Това е големият проблем.

П. Димитров: Имам една покана към г-н Каракачанов. Почти два месеца вече енергийната стратегия е на сайта на министерството. Една национална кауза, с която ви предлагам да се запознаете и да я обсъждаме заедно.

Кр. Каракачанов: Ние след няколко дни ще връчим и нашата на правителството и в парламента, така че...

П. Димитров: Съгласен...

Кр. Каракачанов:... надявам се да стане...

П. Димитров: Съгласен...

Кр. Каракачанов:.. . един нормален дебат.

П. Димитров:Съгласен съм.

Водещ:За стратегия е хубаво да се говори. Благодаря ви за разговора, господа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
22:13, 24.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
21:12, 24.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
20:47, 24.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
20:27, 24.04.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови
Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови
20:00, 24.04.2024
Чете се за: 04:37 мин.
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
19:53, 24.04.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
19:19, 24.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
ПП-ДБ, заедно с БСП, внесоха искане за отстраняването на Росен Желязков
ПП-ДБ, заедно с БСП, внесоха искане за отстраняването на Росен Желязков
19:06, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Радев за "Боташ": Трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме
Радев за "Боташ": Трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме
18:59, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
Румен Овчаров: България няма никакъв интерес от договора с "Боташ"
Румен Овчаров: България няма никакъв интерес от договора с "Боташ"
18:52, 24.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Агресията между Димитър Стоянов и служител на НАП - кой започва боя?
Агресията между Димитър Стоянов и служител на НАП - кой започва боя?
18:38, 24.04.2024
Чете се за: 06:27 мин.
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
18:18, 24.04.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Топ 24
Най-четени
Природозащитници спасяват животни
Природозащитници спасяват животни
Георги Първанов допусна да има референдуми - за АЕЦ и за избирателна система
Георги Първанов допусна да има референдуми - за АЕЦ и за избирателна система