НОВИНИ

Ангел Найденов: Предложението за актуализацията на бюджета е доказателство за провал

На въпрос ще подкрепи ли ПГ на Коалиция за България евентуалната актуализация на бюджета зам.-председателят на партията Ангел Найденов отговори пред „Панорама" така:

ангел найденов предложението актуализацията бюджета доказателство провал
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 28.05.2010
Чете се за: 07:51 мин.
У нас

На въпрос ще подкрепи ли ПГ на Коалиция за България евентуалната актуализация на бюджета зам.-председателят на партията Ангел Найденов отговори пред „Панорама" така:
- Предстои да формираме общата си позиция като парламентарна група, но най-вероятно няма да бъде подкрепена във вида, в който е внесена или се очаква да бъде внесена в НС, по начина, по който е гласувана в Министерски съвет. Предложението за актуализацията на бюджета преди още да е изтекла първата половина от 2010 година, освен че е прецедент в периода след 1996 година, е едно красноречиво доказателство и пример за провал - и сама по себе си като инициатива, и от гледна точка за провал в антикризисната политика на правителството, ако изобщо можем да говорим за политика. Провал, защото ако бяха реализирани антикризисните мерки, приети в началото на месец октомври на 2009 г., очевидно, че сега трябваше да живеем в едно безпроблемно настояще и нямаше да има нужда да се обсъждат нови пакети.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев: Ангел Найденов, заместник-председател на парламентарната група на левицата. Дали, г-н Найденов, трябва всяка опозиция да разсъждава така: колкото по-зле, толкова по-добре?

Ангел Найденов: Не и не сме давали основание да се мисли, че сме привърженици на подобна теза.

Водещ: Добре, тогава подкрепяте ли. . .

Ан. Найденов: И всъщност конструктивното ни отношение е било и е част от характеристиките на поведението и на позициите на парламентарната група на "Коалиция за България".

Водещ: Добре, ще подкрепите ли евентуална актуализация на бюджета?

Ан. Найденов: Предстои да формираме общата си позиция като парламентарна група, но най-вероятно няма да бъде подкрепена във вида, в който е внесена или се очаква да бъде внесена в Народното събрание, по начина, по който е гласувана в Министерския съвет. А бързам веднага да кажа, че предложението за актуализация на бюджета, преди още да е изтекла първата половина от 2010 година, освен, че е прецедент в периода след 1996 година, е едно красноречиво доказателство и пример за провал - и сама по себе си като инициатива, и от гледна точка на оценката за провал в антикризисната политика на правителството, ако изобщо можем да говорим за политика. Провал, защото ако бяха реализирани антикризисните мерки, приети в началото на месец октомври на 2009 година, очевидно че сега трябваше да живеем в едно безпроблемно настояще и нямаше да има нужда да се обсъждат нови пакети антикризисни мерки.

Водещ: Никой не е обещавал такова нещо.

Ан. Найденов: Напротив, ако бяха сработили, очевидно, че трябваше да има подкрепа за реалната икономика. Трябваше да има постъпления, приходи в републиканския бюджет и нямаше да се налага да се прави сега нова корекция на бюджета, в който се предвижда намаляване на приходите.

Водещ: Кризата, имаме ли влияние върху нея, след като е световна?

Ан. Найденов: Позволете ми само да кажа, че е признание и за провал в политиката по отношение на усвояването на европейските средства, защото България се срина от 14 място на 26 място. Всъщност това беше една от тезите на политическа партия ГЕРБ, по-доброто усвояване на средствата. Но вижте само какво пише в писмото на генералния директор на дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия. За първите месеци на тази година България е усвоила 1 процент повече средства и е договорила също толкова средства по европейските програми. Виждате, че това е провал.

Цветан Цветанов: Мога ли само. . .

Ан. Найденов: И, разбира се, в крайна сметка трябва да кажа, че е провал вероятно и на фискалната политика, която е предложена и която би следвало да реализира финансовият министър. Защото, пак се връщам, ако беше успешна, нямаше да има намаляващи приходи, нямаше да има високо ниво на разходите и в крайна сметка нямаше да има растящ дефицит, заради който да се прибягва до корекция на бюджета.

Водещ: Само едно изречение, г-н министър.

Цв. Цветанов: Не, аз искам просто да задам един въпрос.

Водещ: Да.

Цв. Цветанов: Дали се признава, че има световна икономическа криза, която е с изключително тежки последствия за всички държави и дали тази световна икономическа криза влияе и върху кризата, която има и в страната?

Водещ: Това беше и моят въпрос. Можем ли да контролираме. . .

Цв. Цветанов: И другото, г-н Василев, само за секунда, ако ми позволите.

Водещ: Да.

Цв. Цветанов: Понеже се говори за усвояването на еврофондовете. Г-н Найденов, във вашето управление фондовете бяха спрени. Аз мога да кажа за усвояването на европейското финансиране по инструмента "Шенген" - 21 процента от парите, които бяха отпуснати, а срокът за сключването на договорите беше 31 декември 2009 година. И само политиката на това правителство, и това, което успя да спечели като убеденост премиерът, и това, което направи правителството. . . Тези договори бяха със срок 31
март 2010 година и българското Министерство на вътрешните работи е сключило договори за стоте процента от парите, които са по европейското финансиране.

Водещ: Добре, г-н Найденов, развийте. . .

Цв. Цветанов: Това е само като един пример.

Ан. Найденов: Няма да влизам в детайлите. . .

Цв. Цветанов: Не, това са конкретни неща.

Водещ: Развийте своята теза.

Ан. Найденов: . . . само ще ви кажа, че с нашето правителство бяха договорени 24 процента от средствата. Вие сте ги придвижили на 25. Ние сме разплатили около 1 процент и 3 десети от средствата, вие сте се придвижили с 0.6. Вижте, това са данни, които не ги казвам аз като представител на опозицията, които фигурират в писмото. . .

Цв. Цветанов: Нека да направим тази равносметка. . .

Ан. Найденов: . . . на г-н Дирк Анер.

Цв. Цветанов: . . . 2010 края.

Ан. Найденов: Впрочем, ако се вгледате там, може да идентифицирате областите, в които трябва да бъдат положени повече усилия. Това е административният капацитет, това е и организацията, това е междувпрочем и националното съфинансиране, но нека да не влизаме в тази тематика.

Водещ: Не, въпросът е важен, има ли алтернатива на това, което се прави в момента.

Ан. Найденов: Има, разбира се.

Водещ: Каква алтернатива има според вас?

Ан. Найденов: Знаете ли, сега ми хрумва, тогава, когато коментирам за провала на фискалната политика и на усилията на финансовия министър, още един пример. Вероятно това обяснява защо сутрешните блокове започват с информацията за полицейски операции и основен говорител е вътрешният министър, а не е например финансовият министър или. . .

Водещ: Защото вие го подкрепяте.

Ан. Найденов: . . . министърът на здравеопазването, на труда и социалната политика или на икономиката. Всъщност вероятно това е и част от основанието. . .

Водещ: Те също участват доста в сутрешните блокове.

Ан. Найденов: . . . "Икономист" да напише, че България се превръща в полицейска държава. Както вероятно и опасенията, че резултатите се търсят за сметка на. . .

Водещ: Чакайте, чакайте, това е интересно. Какво казвате, че. . . първо, аз нямам впечатление, че те не. . .

Ан. Найденов: Ето сега ще завърша това, което казвам.

Водещ: Аз нямам впечатление, че тези хора, другите, не участват в сутрешните блокове.

Ан. Найденов: Както и вероятно, че убеждението или впечатлението, усещането, че резултатите се търсят за сметка на нарушаване на процесуални правила, на законови норми, и на нарушаване на демократични стандарти. В този смисъл г-н министърът на вътрешните работи няма да се ползва от подкрепата на парламентарната група.

Водещ: Тоест оттегляте я вече.

Ан. Найденов: Не, казвам, че ясно трябва да разграничим постигането на резултати в съответствие със законодателството и тогава, когато те се превръщат в самоцел за сметка на нарушаването на демократичните стандарти.

Цв. Цветанов: Изключително добро чувство за манипулиране на обществото и това, което правиха в целия мандат от четири години, защото ние знаем, че нямаше криза, която да засегне България, а ние бяхме в криза, имаше бюджетен излишък, който беше изхарчен абсолютно безотговорно от правителството, без въобще да предвиди, че тази криза ще бъде дълга и продължителна, и трябваше да оставим този буфер, за който сме говорили винаги. И това, което направи г-н Дянков с политиката, която води, България повиши кредитния рейтинг многократно в последните няколко месеца. Кажете ми коя друга европейска държава повишава кредитния си рейтинг, а на база последствията от кризата, която обхвана всичките тези европейски държави кредитните рейтинги почнаха да се топят. Имаме сериозна криза, която има. . .

Ан. Найденов: Това, което направи финансовият министър, е от началото на своето присъствие в правителството да похарчи средства от 8.2 млрд. фискален резерв до 6.6, колкото е в момента и ново предложение да бъде намален този фискален резерв до санитарния минимум 4.5. И изниква веднага въпросът, след като в тези предложения няма никакви мерки и няма никаква яснота за начина, по който ще бъде попълван фискалният резерв, ако не се реализират очакванията за подобряване на ситуацията в България, какво правим тогава, когато резервът е стигнал до санитарния минимум, защото 4.5 млрд. са санитарният минимум.

Водещ: Значи, вместо да чакате. . . все пак това е министърът на вътрешните работи, нека аз да ви попитам. . .

Ан. Найденов: А, тъй като той е участник в дискусията. . .

Водещ: Не, все пак и аз да ви попитам БСП, пак казвам, има ли алтернатива на това, което се прави в момента и коя е тя?

Ан. Найденов: Многократно предлагаме мерки, в т.ч. и посоките, в които очакваме да бъдат взети решения. Вие ме карате да опиша една дълга, дълга процедура на предложения, които правим за изслушване на премиера, на министъра на финансите, на министъра на труда и на социалната политика, на икономиката в парламента пет пъти и те се отхвърлят пет пъти от мнозинството. Ние искаме да чуем каква е оценката на правителството, да чуем какво е изпълнението на бюджета и да видим какви са намеренията на правителството. Ние сме посочили няколко посоки, в които очаквахме да бъдат предприети антикризисни мерки, например подкрепа за реалната икономика. Ако имаше такава подкрепа, ако бяха разплатени средствата, които са задържани за бизнеса, ако бяха върнати средствата, които са задържани по ДДС, нямаше сега да се предлага намаляване на приходите тъкмо заради намаляване на ДДС, тъкмо заради намаляване на приходите от акциз. И извинявайте, но обяснението за тези намалели приходи могат да бъдат търсени и в посока на увеличаване на контрабандата, за която говори и министърът на вътрешните работи. Има предложения за намаляване с 1 млрд. на приходите по ДДС и с 680 млн. на приходите от акцизи. Стои въпросът, ако толкова добре се справя правителството, ако толкова добре се справят МВР и митниците, защо не се събират онези постъпления, онези приходи, които са предвидени в Закона за държавния бюджет за 2010 г., а се налага нова корекция.

Водещ: Последна реплика на министъра и след това последна дума на г-н Найденов.

Цв. Цветанов: Ще върна малко от това, което беше казано преди. . . .

Водещ: Моля ви кратичко. Все пак да остане време, защото Ричард Ран чака пред вратата.

Цв. Цветанов: Правителството на БСП, ДПС и НДСВ оставиха един изключително тежък скрит дефицит. И нека да бъдем откровени, защото всичките тези обвинения, които в момента има към бившите министри, те са свързани точно за неизгодните договори, които са сключвани и които останаха като тежест на сегашното правителство. И нека да говорим, понеже сте запознат много добре в сектор "Отбрана", където всъщност договорите, които останаха, те бяха необезпечени
с финансовата. . .

Водещ: Нека. . .

Ан. Найденов: Повече от месец се опитваме да получим информация, в т.ч. и от министър-председателя, в т.ч. и чрез парламентарния контрол, колко и кои са тези договори. Искаме да получим списъка на тези договори и, ей богу, не разбирам защо се отказва тази информация, а тя се тиражира. . .

Цв. Цветанов: Г-н Найденов. . . Аз ще ви дам веднага два примера. Аз ще ви дам веднага два примера. Сключен договор за принтери за 3 млн., които просто бяха. . .

Ан. Найденов: О, вие имахте. . .

Цв. Цветанов: Не, ние в момента сме в съдебна процедура.

Ан. Найденов: . . . с министъра на вътрешните работи.

Цв. Цветанов: Ние в момента сме в съдебна процедура.

Ан. Найденов: И много добре си спомням неговите обяснения и опровержения.

Цв. Цветанов: Защо трябваше от бюджетния излишък да се налеят пари и да започне изграждането на сградата на Областна дирекция - Разград, което е проект от 1985 г., и в момента ние се чудим как да се освободим от тази. . .

Ан. Найденов: Добре, дайте ни. . .

Цв. Цветанов: . . . всъщност са наляти парите там.

Ан. Найденов: . . . този списък и да съединим, да коментираме. . .
Цв. Цветанов: Сега, аз ви давам два примера. Ето, аз ви давам два примера.

Водещ: Г-н Найденов. . .

Цв. Цветанов: Седемнадесет милиона е проектът, който трябва да. . .

Водещ: Последно изречение, буквално една дума, моля ви, защото влязохме много във времето. Смятате ли, че има. . .

Ан. Найденов: Това не е заради мен.

Водещ: . . . чуваемост. . . Да. И заради двамата, и заради тримата, може би заради мен преди всичко, има ли чуваемост за това, което БСП казва на фона на това, което току-що се каза?

Ан. Найденов: Съдейки по отношенията в парламента, няма такава чуваемост. Не случайно давам само два примера за предложения и инициативи, които има парламентарната група. Всъщност мога да продължа още с предложенията, в това число, разбира се, и по отношение на антикризисните мерки. Мога да кажа, че ние сме готови и с нашето отношение, с нашата позиция по предложението за актуализация. И аз веднага искам да кажа, че ние няма да приемем предложение, което предвижда дефицит повече от 3 процента. Ние искаме не предложение за намаляване на приходите. Ние искаме постигане на събираемост на приходите, без да се намаляват приходите, които са предвидени по ДДС и акцизи. Ние искаме активна политика за усвояване на европейските средства.

Цв. Цветанов: Добре. Всичко, което е реалната политика днес, естествено е, че опозицията съвсем нормално е да има подобна теза. Управляващите да имат прагматизма, който трябва да реализираме. Това, което мога да кажа, и това, което коментирахме преди да влезем в студиото - в момента ние предлагаме за обсъждане национална стратегия за сигурност и обществен ред и смятам, че там вече бихме могли да намерим някакъв пълен политически консенсус, защото това може да бъде реализирано тогава, когато. . .

Водещ: Добре.

Цв. Цветанов: . . . бъде постигнат и съответният консенсус. Така че в тази посока. . .

Ан. Найденов: Ето тук нямаме различия. . .

Цв. Цветанов: . . . така че в тази посока. . . Да.

Ан. Найденов: . . . и това е един от документите, който може да бъде именно документ, реализиран чрез консенсус.

Цв. Цветанов: Не, връщайки се. . . Има политики, които са много отговорни и политиците получават съответния консенсус. Така че, което е за реалната политика и проблемите, които имаме, естествено, че трябва да се прави политика и може би затова и г-н Найденов е толкова категоричен в тезите, които говори.

Ан. Найденов: Не, това не е само политика.

Водещ: Добре.

Ан. Найденов: Това е и желание да се види диалог. . .

Водещ: Добре.

Ан. Найденов: . . . да се чуят повече аргументи и да се вслушате в предложенията, които и ние правим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Елена Йончева: Приемам номинацията на ДПС като признание за постигнатото от мен в Европейския парламент
Елена Йончева: Приемам номинацията на ДПС като признание за постигнатото от мен в Европейския парламент
13:09, 23.04.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Внесоха обвинителен акт срещу Васил Божков и длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта
Внесоха обвинителен акт срещу Васил Божков и длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта
13:01, 23.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Строителна фирма зазида барелеф на Елин Пелин в Пловдив
Строителна фирма зазида барелеф на Елин Пелин в Пловдив
12:54, 23.04.2024
Чете се за: 02:55 мин.
Слънчево ще е през почивните дни - кога спират валежите?
Слънчево ще е през почивните дни - кога спират валежите?
12:28, 23.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница"
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница"
12:14, 23.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Нинова за номинацията на Йончева: Арогантност това да стане публично
Нинова за номинацията на Йончева: Арогантност това да стане публично
11:50, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
Коалицията "Солидарна България" се регистрира за изборите
Коалицията "Солидарна България" се регистрира за изборите
11:48, 23.04.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Отиде си режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева
Отиде си режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева
11:18, 23.04.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
10:45, 23.04.2024
Чете се за: 02:45 мин.
БСП се регистрира в ЦИК (СНИМКИ)
БСП се регистрира в ЦИК (СНИМКИ)
10:41, 23.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Митрополит Антоний: Извадените от листата за кандидати за сливенски митрополит нямат необходимите качества
Митрополит Антоний: Извадените от листата за кандидати за сливенски митрополит нямат необходимите качества
09:56, 23.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Ваня Григорова: Три формации се явяваме на изборите като "Солидарна България"
Ваня Григорова: Три формации се явяваме на изборите като "Солидарна България"
09:51, 23.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Законът ще бъде равен за всички
Цветан Цветанов: Законът ще бъде равен за всички
Среща на ЧИС в България
Среща на ЧИС в България