НОВИНИ

Христо Ковачки: Ако пуснем ІІІ и ІV блок на АЕЦ, цената на енергията ще е 10 лв. за мегават

В момента АЕЦ „Козлодуй” произвежда енергия на цена 40 лв. на мегават. Ако се пуснат ІІІ и ІV блок, ще произвежда енергия на цена 10 лв. на мегават. Атомната централа може да бъде пусната без да има някакви сериозни разходи, заяви в студиото на „Денят започва” бизнесменът Христо Ковачки.

христо ковачки пуснем ііі блок аец цената енергията мегават
bnt avatar logo
от БНТ
11:57, 19.01.2009
Чете се за: 11:51 мин.
У нас

В момента АЕЦ „Козлодуй” произвежда енергия на цена 40 лв. на мегават. Ако се пуснат ІІІ и ІV блок, ще произвежда енергия на цена 10 лв. на мегават. Атомната централа може да бъде пусната без да има някакви сериозни разходи, заяви в студиото на „Денят започва” бизнесменът Христо Ковачки. Моето лично мнение е, че Европа не е наясно със собствената си енергийна стратегия. Освен това никой в Европа няма интерес в България да се произвежда евтина енергия, защото ние бяхме един енергиен регулатор на Балканите. В момента тоя енергиен регулатор се измества към Западна Европа, Босна се превръща в сериозен енергиен износител. В тази връзка съм убеден, че е нормално да ни се пречи да пуснем ІІІ и ІV блок, но съм на мнение, че трябва да правим стъпки, които да бъдат законови, съобразени с действащото законодателство и на Европейския съюз, и да искаме пускането на ІІІ и ІV блок, каза още той.

Всичко в тази държава трябва да се прави, изхождайки от чисто икономическата логика. Ако по някакъв начин движение „Напред” има влияние във властта, ще направим една много по-добра енергийна стратегия и ще направим всичко възможно ІІІ и ІV блок да работят, заяви Христо Ковачки в отговор на въпрос какво би се случило, ако влезе във властта.

--------------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Виктор Николаев: Добро утро на Христо Ковачки, добре дошли!
Христо Ковачки: Добро утро!
Водещ: Г-н Ковачки, как „Напред” успя да докара 10 000 души, колкото твърдят самите организатори на митинга? Всички ли дойдоха по желание или... на някои се твърди, че под угрозата за уволнение някои хора са били насила докарани?
Христо Ковачки: Партия „Лидер” има някъде около 60 000 члена и като сложим членската маса на останалите три партии, аз мисля, че се събират към стотина хиляди човека. Нормално е тези четири партии да съберат на един митинг 10-12-15 хиляди човека.
Водещ: Трети и Четвърти реактор, актуална тема, по която всъщност искрата даде за коментари в тази посока изказване на самия президент, мисля, че още в началото на газовата криза. Едно от последните твърдения обаче, което ми направи впечатление, е на Минчо Спасов от НДСВ, който казва „това ще е най-скъпата предизборна кампания”, защото около 600 млн. евро ни е дала ЕС за затварянето на Трети и Четвърти реактори. Ако сега те бъдат пуснати отново, за да поработят три-четири месеца, ще трябва да покрием тази сума от собствения си бюджет. Той казва „дори да имахме тези пари, би било по-разумно да отидат за АЕЦ „Белене”, която би могла да работи с гориво, което може да се закупи от цял свят, а не само от Москва”, както е с АЕЦ „Козлодуй”, какъв ви е коментарът на тази теза?
Христо Ковачки: Коментарът е много прост. В момента АЕЦ „Козлодуй” произвежда енергия на цена 40 лева на мегават, ако се пуснат Трети и Четвърти блок, ще произвежда енергия на цена 10 лева на мегават. Така че всички останали сметки стават безсмислени.
Водещ: Щe си покрием тази евентуална загуба според вас?
Христо Ковачки: Атомната централа ще се пусне, без да има някакви сериозни разходи, защото реално има голяма част от ядреното гориво, просто трябва да се направят определени технологически наработки, след това да се пусне централата.
Водещ: Публикуван е коментарът и на посланик Клепетко, става дума за позицията на нашите европейски партньори. Тема „табу” наричат те въобще тази дискусия.
Христо Ковачки: Моето лично мнение е, че Европа не е наясно със собствената си енергийна стратегия. Освен това никой няма интерес от в България да се произвежда евтина електроенергия, защото ние бяхме един енергиен регулатор на Балканите. В момента този енергиен регулатор се измества към Западна Европа, Босна се превръща в един такъв сериозен енергиен износител. Така че нормално е да ни се пречи да пуснем Трети и Четвърти блок, но аз съм дълбоко убеден, че трябва да правим стъпки, тези стъпки трябва да бъдат законови, трябва да бъдат съобразени с действащото законодателство, както на България, така и на ЕС и да искаме пускането на Трети и Четвърти блок.
Водещ: Чувствате ли подкрепа в тази си позиция от страна на правителството? Знаем, президентът си каза мнението.
Христо Ковачки: Подкрепа от страна на правителството имаше и знаково беше, че премиерът прие лидерите на Движение „Напред”, но това, което аз искам да кажа, събраха се 12-13 хиляди човека. Такава демонстрация не се е събирала за последните десет години. Това означава, че ние чувстваме подкрепа на нацията.
Водещ: Отричате всякакви интерпретации, че това са само и единствено служители във вашия бизнес и те са дошли доброволно, абсолютно всички?
Христо Ковачки: Аз ви казах, че партия „Лидер” има 60 хиляди члена, от които нито един мой служител. Това, че имаше може би 200-300 мои служители, по никакъв начин не променя облика на този митинг и по никакъв начин не променя произхода на хората, които са дошли там.
Водещ: Вашият личен интерес какъв е, за да се включат отново Трети и Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”? Питам ви, защото има коментари, компрометиращи вашата кауза в някаква степен. Вестник „Сега” например пише, че ако България пусне малките реактори и се наложи заради това да върне парите, с които ЕС ни компенсира, най-големият печеливш ще бъдете вие. Твърди се, че от една страна рестартирането на блоковете ще създаде достатъчно работа на притежаваното от вас единствено високоспециализирано предприятие за ремонти в атомната енергетика „Атоменергоремонт”, от друга страна работата на тези мощности ще намали вредните емисии, което пък ще отвори възможност за термичните централи, например ТЕЦ „Бобов дол”.
Христо Ковачки: Аз лично нямам интерес от гледна точка на бизнеса, пускането на Трети и Четвърти блок, по простата причина, че производството на една евтина енергия ще рефлектира върху това, че централите, които са на въглища, сигурно по-малко ще произвеждат. Но аз съм дълбоко убеден, че това е общонационална кауза и всеки човек трябва да се бори за тази кауза.
Водещ: „Атоменергоремонт” няма ли да има наистина доста повече работа?
Христо Ковачки: На фона на това, че ще бъдат затворени или ще намалее производството на въглища и централи, това, че „Атоменергоремонт” ще има два, три или пет милиона допълнителни поръчки, просто е смешно.
Водещ: Връзката с този „енергиен казачок”, ако мога така да кажа, с газовата криза. Една от тезите, които слушахме е, че всъщност електроенергията, допълнителната, не може да замести липсата на газ. Т.е. предприятията, които сега са в изключително тежко състояние заради липсата на газ, по никакъв начин не биха могли да работят, ако имаме допълнителни мощности на ток?
Христо Ковачки: Това е така, но при всички случаи според мен грешно е да се казва, че има газова криза, а пък нямаме енергийна криза. Газът е част от енергията, която постъпва в България, така че в момента, в който липсва газ на пазара, това означава, че просто имаме енергийна криза. Един от проблемите и едни от нещата, за които вчера на митинга се догореше, това е не само пускането на Трети и Четвърти блок, а това е нова енергийна стратегия.
Водещ: Стана ясно, че сме 100% зависими от Русия.
Христо Ковачки: Това, което се постави от лидерите на четирите партии, това е да се разгледат по друг начин изобщо отношенията на държавата към собствените енергийни източници. Това са въглища, биомаса, всякакви видове горива и това означава, че държавата трябва да започне една планомерна политика на подпомагане на развитието на тези енергийни източници.
Водещ: Защо я няма до момента? Стана ясна нашата зависимост, усетихме по едва доловимата топлина в домовете си в момента липсата на газ. Има ли умисъл според вас, да сме зависими в такава висока степен, 100%, от една тръба, от една държава, от един транзит?
Христо Ковачки: Аз съм го казвал много пъти. В България газовото лоби е най-силното, по-силно е сигурно и от лобито на атомните енергетици.
Водещ: Кой стои в центъра на това лоби? Кои кръгове от хора, ако не можете по имена да кажете?
Христо Ковачки: Ние стигнахме до абсурда, в България, даже в нашата енергийна стратегия, даже в това, което е подписано с ЕС, 2013-2014 година такива големи мощности като ТЕЦ „Варна” – 1200 мегавата, ТЕЦ „Бобов дол” – 630 мегавата, планираме да минат н газ, което е пълен абсурд. Това означава, че ние по всякакъв начин задраскваме и зачертаваме нашите собствени енергийни източници.
Водещ: Кой го иска това?
Христо Ковачки: Това са две поредни правителства, които го правят. Това е правителството както на Иван Костов, така и правителството на Сакскобургготски.
Водещ: Защо?
Христо Ковачки: Според мен е пълно безумие. Няма никаква логика, ще ви дам един пример. „Топлофикация” – Сливен, която работи на въглища, ние сами да решим, че трябва да я затворим 2008 година и да минем на газ. Няма никаква логика втори блок на ТЕЦ „Бобов дол” да бъде затворен 2008 година и да се каже, че 2010 да мине...
Водещ: Замърсява, това мисля, че е аргументът.
Христо Ковачки: Трябва да се прави сероозичстване, трябва да се правят съоръжения, които по някакъв начин да компенсират този проблем.
Водещ: Ако не откривате логика, какво обяснение давате?
Христо Ковачки: Пълна безстопанственост.
Водещ: Вие „за” предсрочни избори ли сте при тази ситуация?
Христо Ковачки: Не. Няма смисъл да се търсят някакви ходове за предсрочни избори по простата причина, че това ще създаде допълнителен хаос. Според мен трябва да си влезем на едни нормални избори и там всяка политическа сила да покаже какво разполага, с какъв потенциал, какви възможности.
Водещ: Ще правите ли още протести, още митинги по тази тема или по друга?
Христо Ковачки: Всичко зависи как ще бъде тази тема развита и по какъв начин това нещо ще бъде представено от нашите управляващи пред ЕС. Ако ние сметнем, че те са си изпълнили максимално задачите, които ние поставихме на този митинг, сигурно няма да правим митинг. Но това, което е важно, което може да се извлече много сериозна полза за българското правителство, това е да се предоговори по нов начин и квотата за вредни емисии. Аз мисля, че това ще бъде следващия проблем, който ще излезе пред нашата икономика. Защото тази информация, която аз имам, че квотите за /.../ емисии в момента са намалени и много предприятия в България ще страдат от това нещо.
Водещ: На вашия бизнес как ще се отрази това?
Христо Ковачки: Ще трябва да се купуват емисии. Това означава, че цената на електроенергията ще стане по-скъпа.
Водещ: Колко по-скъпа?
Христо Ковачки: 30%-40%.
Водещ: В какъв период?
Христо Ковачки: В момента, в който трябва да се купуват емисии, това моментално ще рефлектира върху цената на електроенергията. И тези емисии сигурно с 30%-40% ще натоварят цената на електроенергията.
Водещ: Това звучи като заплаха и пред населението, и пред потребителите, че ако властите казвате, не договорят по-голямо количество на емисии, токът скача с 30%-40%.
Христо Ковачки: Нещата не са толкова апокалиптични. Има резервни емисии в държавен фонд, но за какво трябва да се правят всички тези гимнастики, когато можеше на първата стъпка да се договорят по-високи емисии? Защо ние сме единствената държава, на която ЕК отряза 30% от емисиите? Това са пари, всеки тон емисии, това са пари, които пари по някакъв начин могат да бъдат реализирани в нашата икономика. В момента, в който ни се отрязват тези пари, значи ние трябва по някакъв начин това да го компенсираме.
Водещ: Има ли енергийна мафия в България? Слушах вчера с интерес една изява на Стефан Гамизов и неговите тези, които той лансира.
Христо Ковачки: Смятам, че е прекалено да се говори за енергийна мафия. Сигурно има енергийни лобита, има хора, които лобират. Аз ви дадох за пример газовото лоби, има други лобита, но чак енергийна мафия смятам, че е много силно.
Водещ: Преувеличено е. имате ли информация докъде стигна разследването на убийството на шефа на, нали не греша, „Атоменергоремонт”?
Христо Ковачки: Да. Нищо ново не се е случило, никой нищо не ни е викал да ни каже. Най-вероятно след няколко месеца, може би, ще бъде прекратено.
Водещ: При вас някакво развитие? Последният път като гостувахте, големият скандал и тема на държавата беше вашата проверка, акцията срещу вашите офиси, огромната гаранция, която трябваше да платите.
Христо Ковачки: В момента проверките продължават. Ние даваме необходимите документи, които ми изискват съответните органи, аз мисля, че те до няколко месеца ще приключат.
Водещ: има коментари във вчерашния ден в посока на това, че митингът е бил активно мероприятие в полза на президента. Това го твърдят от „Ред, законност и справедливост”, има призиви към ДАНС и прокуратурата да проверят отново произхода на парите ви. Как отговаряте на...?
Христо Ковачки: Да заповядат, аз още един път каня ДАНС, прокуратурата да проверят произхода на парите за този митинг, откъде да дошли хората, с какви автобуси са дошли. Аз мисля, че обществото трябва да бъде информирано.
Водещ: А как посрещнахте политическия коментар и един пасианс, който подреди вчера в ефира на „Хоризонт”, на националното радио, Бойко Борисов? той казва, че 50 хиляди гласа от ДПС ще бъдат дадени за НДСВ и Движение „Напред” и следващата управляваща коалиция ще бъде във вариант БСП – ДПС – „Напред” и НДСВ?
Христо Ковачки: Първо добре звучи, че НДСВ вече се приема като сериозен играч. Второ, някак си странно ми звучи това жонглиране с 50 хиляди гласа, този ще даде на този, другият на следващия, но това, което смятам, че е важно да се каже е, че е недалновидно по такъв начин да се затварят врати, защото естествен партньор на ГЕРБ това е Движение „Напред” и в момента, в който започнат всякакви такива интриги, това означава, че Движение „Напред” ще си направи своите изводи и по друг начин ще се отнася към ГЕРБ.
Водещ: И можете да влезете точно в този пасианс при тази ситуация?
Христо Ковачки: Аз съм винаги казвал, че Движение „Напред” е дясно-центристка партия и това е предпоставка коалиции с ГЕРБ, с десните партии да бъдат по-естествени и по-реални.
Водещ: Но виждате затваряне на отворена по принцип врата с това изказване?
Христо Ковачки: Аз смятам, както се изразява г-н Каракачанов, да повторя неговия израз, че ГЕРБ е една млада партия и има време да се учи на политическа култура.
Водещ: Т.е. въобще я няма в степента, в която я очаквате да я има?
Христо Ковачки: Така мисля.
Водещ: Кажете нещо повече за себе си? Очевидно е, че ще бъдете важен фактор. И в момента сте важен фактор в икономиката, но и в политиката, нещо повече кажете за себе си. С какво се занимавате в свободното си време например? Има интерес около вашата личност.
Христо Ковачки: Играя с дъщеря ми в „Монополи”, много я харесва тази игра или се разхождам с нея, или играя в някакви игри. Това много добре ме разтоварва. Иначе през всичкото останало време се занимавам с работа, с бизнес. Виждате, занимавам се с политически акции. Аз смятам, че това е добре за държавата, това, да се говори, да се търсят варианти как ние по-добре да се развиваме икономически. Аз мисля, че това ще бъде добре за цялата нация. Защото има най-различни гледни точки. Аз слушах тук г-жа Кунева, говореше за това как в англия ще правят супер някакви технологични реактори, как те ще произвеждат някаква супер енергия, но тя ще бъде супер скъпа. Ние трябва да произвеждаме такава енергия, която да бъде евтина, да бъде поносима за нашите граждани.
Водещ: Какво мислите за тезата, че ние произвеждаме чрез „Москвич”, а не чрез „Мерцедес”?
Христо Ковачки: Аз казах...
Водещ: и че това е всъщност лобито, което иска да съществува руска зависимост.
Христо Ковачки: ... ако ние спуснем Трети и Четвърти блок, цената на електроенергията ще бъде 10 лева. В момента Пети и Шести блок, което е най-евтината енергия, е 40 лева. Т.е. ние четири пъти ще произвеждаме по-евтина електроенергия. Какви други доводи, за какво трябва да говорим?
Водещ: Политическите доводи?
Христо Ковачки: Няма политически доводи! Има чисто икономически доводи. Ние ще можем да печелим, ние ще печелим от всеки мегават, ще печелим по 30 лева, което не е никак малко за нашата държава.
Водещ: знаете, че в бизнеса и в политиката поемането на ангажимент и неспазването може да има своите последствия, дори в чисто икономическо изражение. В момента коментарите са, че и Русия, и Украйна заради това, което се случи, се смятат за ненадеждни партньори, не рискуваме ли да си лепнем точно такъв етикет, дори с тази дискусия?
Христо Ковачки: Аз не казвам, че ние трябва да бъдем обвързани с Русия, аз един от хората, които първи предложи да бъде направен газов терминал, за да бъде диверсифицирана доставката на газ. Положението е такова, ние имаме два блока, които стоят, ако ние ги пуснем, независимо откъде ще вземем ядрено гориво, дали ще вземем от Русия или от друго място, те ще произвеждат евтина енергия. Оттук нататък ще мислим. Аз смятам, че по-логично е вместо да се започне проекта в Белене, трябваше да бъде започнат проекта за Седми и Осми блок на АЕЦ „Козлодуй”, което щеше да бъде по-евтин. Нека тогава да бъдат сравнени различни гледни точки, да бъдат направени експертни комисии, ние също може да участваме в такава комисия.
Водещ: Но пак ви връщам към твърдението, че ако имаме средства, по-добре да са към „Белене”, която би работила и с неруско ядрено гориво.
Христо Ковачки: В „Белене” цената на енергията, която ще се произведе, ще бъде от порядъка сигурно на 100-120 лева. 120 лева за мегават в сравнение с 10 лева за мегават на АЕЦ „Козлодуй”! За каква икономика говорим?
Водещ: Вие сте против този проект?
Христо Ковачки: Не, аз не съм против този проект. Аз смятам, че ние всичко в тази държава трябва да правим, първо изхождайки от чисто икономическата логика, защото хората ще ни питат за колко пари аз ще си купя хляб, колко пари ще ми струва да си платя електроенергията. Какво ще му обясняваш на човека, че ние имаме някаква супер скъпа технология, която технология на нас ще ни дава да произвеждаме някакъв супер скъп продукт? В края на краищата ние живеем в България и аз искам да живея в България, и аз искам да живея в България при тези условия, при която тя се е развивала до момента. Ако ние успеем оттук нататък да направим така, че България да се развива добре, това ще бъде само наш плюс.
Водещ: Ако сте във властта, „Напред” ако влезе във властта, ще включите ли реакторите, Трети и Четвърти говорим?
Христо Ковачки: Аз искам да кажа, че ако по някакъв начин Движение „Напред” има влияние във властта и влияние в енергийния сектор, ние ще направим една много по-добра енергийна стратегия от това, което се намира в момента и ще положим максимални усилия Трети и Четвърти блок да работят.
Водещ: Трябва ли да се понесе политическа отговорност в момента или някаква друга за това, което се случи тук? Имам предвид отражението на газовата криза, адекватна ли беше реакцията? Вие казахте, че абсолютно неподготвени и от безхаберие, и от липса на компетентност сме сварени?
Христо Ковачки: Според мен, ако някой трябва да носи политическа отговорност, това са фирмите-доставчици на газ. Това е „Овергаз”, „Интерскал”. Това са фирми, които са доставили газ от „Газпром” и трябва чрез тях да се търси искове от „Газпром”. Защото реално ние нямаме от кой друг. От украинска страна е нелогично да се търсят някакви...
Водещ: Трябва ли да се преразгледа според вас този договор и да нямаме посредници?
Христо Ковачки: Логично е да се прави договора със сериозни компании.
Водещ: Директно с „Газпром”?
Христо Ковачки: ако да кажем, ние сме загубили 200-300 милиона, как можем да си ги вземем от една офшорна компания? Логично е да се правят договори с големи компании, които носят отговорност за това, което те правят, защото става въпрос за национална политика, става въпрос за национална сигурност.
Водещ: Добре, как да завършим, тази година какви печалби очаквате да имаме във вашия бизнес? Ще го разширявате ли допълнително?
Христо Ковачки: При всички случаи ние ще продължим да се развиваме, ще продължим да се опитваме да бъдем фактор в енергетиката на България. И аз мисля, че водейки една последователна стратегия, една последователна политика, ние ще бъдем от полза за цялата българска нация.
Водещ: Изборите наближават, ще се ожесточат дискусиите. Предполагам, че ще има упреци към вас по отношение на конфликта на интереси между бизнеса, политиката, преследването на едни интереси чрез инструментариума на политиката?
Христо Ковачки: Пеи всички случаи ще има някакви упреци, но както казват, ако те е страх от вълци, няма смисъл да ходиш в гората.
Водещ: Добре, кой ви е любимият политик? Човек, на който разчитате, че би защитил националните интереси по начина, по който си го представяте?
Христо Ковачки: имате предвид българската?
Водещ: Да.
Христо Ковачки: В момента според мен президентът е човекът, който носи най-голяма отговорност за нашата нация и върху него се възлагат най-големи надежди.
Водещ: Много ви благодаря за този разговор, Христо Ковачки, в коментар по актуални теми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница"
Внесоха обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на бул. "Сливница"
11:54, 23.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Нинова за номинацията на Йончева: Арогантност това да стане публично
Нинова за номинацията на Йончева: Арогантност това да стане публично
11:50, 23.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Коалицията "Солидарна България" се регистрира за изборите
Коалицията "Солидарна България" се регистрира за изборите
11:48, 23.04.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Отиде си режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева
Отиде си режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева
11:18, 23.04.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
Позволяват по-ранна ваксинация на бебетата срещу коклюш заради бума на заразата у нас
10:45, 23.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
БСП се регистрира в ЦИК (СНИМКИ)
БСП се регистрира в ЦИК (СНИМКИ)
10:41, 23.04.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Митрополит Антоний: Извадените от листата за кандидати за сливенски митрополит нямат необходимите качества
Митрополит Антоний: Извадените от листата за кандидати за сливенски митрополит нямат необходимите качества
09:56, 23.04.2024
Чете се за: 01:10 мин.
Ваня Григорова: Три формации се явяваме на изборите като "Солидарна България"
Ваня Григорова: Три формации се явяваме на изборите като "Солидарна България"
09:51, 23.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Указът на президента за промените в служебния кабинет е обнародван в Държавен вестник
Указът на президента за промените в служебния кабинет е обнародван в Държавен вестник
09:50, 23.04.2024
Чете се за: 01:00 мин.
Безплатни прегледи за имунен дефицит в Александровска болница
Безплатни прегледи за имунен дефицит в Александровска болница
09:25, 23.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Църква на близо 140 години се руши в Пловдивско
Църква на близо 140 години се руши в Пловдивско
09:14, 23.04.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Скок на случаите на коклюш и във Варна - има ли връзка между тях
Скок на случаите на коклюш и във Варна - има ли връзка между тях
08:57, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева: Брюксел ще чуе България за АЕЦ, ако искането ни е мотивирано
Меглена Кунева: Брюксел ще чуе България за АЕЦ, ако искането ни е мотивирано
Във френското посолство отбелязаха 20 години от закуската на дисидентите
Във френското посолство отбелязаха 20 години от "закуската на дисидентите"