Русия и Украйна най-накрая постигнаха споразумение за възобновяване на газовите доставки за Европа. Това обаче не бе голямо успокоение за хората в треперещите от студ страни, пострадали от прекратяването на газовите доставки. Очаква се днес да бъдат подписани руско-украинските документи за доставката и транзита на газ. Подписването ще стане в присъствието на премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко, съобщи източник от руското правителство, цитиран от Интерфакс.

Русия и Украйна най-накрая постигнаха споразумение за възобновяване на газовите доставки за Европа. Това обаче не бе голямо успокоение за хората в треперещите от студ страни, пострадали от прекратяването на газовите доставки. Очаква се днес да бъдат подписани руско-украинските документи за доставката и транзита на газ. Подписването ще стане в присъствието на премиерите на двете страни Владимир Путин и Юлия Тимошенко, съобщи източник от руското правителство, цитиран от Интерфакс. В тази връзка днес отново се очаква в Москва да пристигне украинският премиер Юлия Тимошенко.

Изглежда, че сделката е поражение за Украйна след седмици на конфронтация с Русия относно газовите обвинения. Украинският премиер Юлия Тимошенко се съгласи да плаща за газа толкова, колкото и европейците минус 20 процента през настоящата година и да се премине към пълната цена през 2010 г.

В замяна през настоящата година няма да бъде повишавана тарифата за транзит на руския газ през украинска територия в ЕС, а преходът към европейските цени за транзит ще бъде извършен през 2010 г. Остава неясно обаче, какви ще са бъдещите "европейски" цени.

Очаква се цените на газа да паднат рязко, защото те следват цените на петрола с шестмесечно забавяне. Не бе споменато и дали Украйна и Русия са решили спора около неплатения дълг на Киев за доставен през 2008 г. газ.

Хронология на газовата криза