НОВИНИ

3 деца са загинали при бунтовнически обстрел срещу училище в Сирия

Три деца са загинали и 10 са били ранени при бунтовнически обстрел срещу училище в западната част на Алепо, съобщи Москва. За по-малко от три седмици в Сирия са атакувани пет училища, обяви УНИЦЕФ и окачестви подобни действия като свидетелство за моралното разложение на враждуващите страни. Външните министри на Русия, Сирия и Иран обсъдиха днес хода на конфликта и в частност обстановката при Алепо, където бунтовниците обявиха офанзива за разкъсване на правителствената обсада.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:36, 28.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Поразеното училище в западната част на Алепо е близо до хуманитарен коридор. Улучена е част от сградата за деца под 10-годишна възраст. Новината за трагедията се разпространи бързо, въпреки че мобилната мрежа в Алепо не работи.

Бунтовническата контраофанзива срещу обсадата на източно Алепо започна с тежък обстрел. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките прави съобщи за залпове с установки "Град" и няколко взривени коли бомби. На прицел са и военното летище Ал Найраб и авиобаза Хмеймим край Латакия, откъдето излита руската авиация.

Гръбнак на настъплението е свързания с Ал Кайда фронт Ал Нусра, което означава, че от гледна точка на Запада бунтовниците са сами, отбелязва БиБиСи. Русия и днес отхвърли като дезинформация обвиненията срещу нея за удар срещу училище в Идлиб с близо 30 жертви.

За Сирия е необходим план Маршал като за следвоенна Европа, каза руският външен министър Лавров след среща с колегите си от Сирия и Иран в Москва.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: "Безусловно хуманитарните проблеми трябва да се решават, като успоредно се работи за прекратяване на огъня с изключение за "Ислямска държава", Фронта "Ан Нусра" и други терористични групировки.

Русия ще работи с Ирак за да не позволи джихадистите от Мосул да избягат в Сирия, заяви Лавров. Ислямска държава е отвлякла осем хиляди семейства край града и ги използва като жив щит срещу настъплението на иракската армия, съобщи ООН. По нейни данни групировката е екзекутирала 232-ма души за неподчинение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздвижва се пазарът на имоти в Благоевград
Раздвижва се пазарът на имоти в Благоевград
Бъчварова: Информирали сме засегнатите от затварянето на Орлов мост
Бъчварова: Информирали сме засегнатите от затварянето на Орлов мост