НОВИНИ

3% ръст на икономиката през 2019 г. очаква Министерството на икономиката

Над 3% растеж на икономиката през 2019 г. очаква Министерството на икономиката. Това заяви от трибуната на Народното събрание ресорният министър Емил Караниколов. Той оспори твърдението, че преките чуждестранни инвестиции през 2018 г. са паднали с 40%. Инвестициите у нас през миналата година са 1,5 млрд. евро.

Александър Марков
от Александър Марков
20:15, 27.02.2019
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Икономиката през 2019 г. - според прогнозните данни на Министерството на икономиката - ще продължи умерения ръст от предходните две години. Данните показват, че през януари безработицата в страната е 6,4% при 11,8% през януари 2013 г., обяви Емил Караниколов. Очаква се до края на годината да спадне до 4,8, а до 2020 - до 4,3%.

Преките чуждестранни инвестиции в България през 2018 г. са 1,5 млрд. евро при 1,3 млрд. евро през 2017 г. Ръстът е от над 10%, обяви Емил Караниколов, оборвайки първите прогнозни данни за спад от 40% отпреди седмици.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Започнахме 2019 г. с обявяване на нова инвестиция във Враца - немска компания ще направи там завод за 22 млн. лв. и ще бъдат разкрити нови 300 работни места с опция да стигнат до 1000.

Най-високи са инвестициите в автомобилния сектор и информационните технологии.

;

Автомобилният сектор се очертава водещ в България. Само през последните 3 години инвестициите в него са 480 млн. лева и са разкрити над 7800 работни места.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Инвеститорите намират за атрактивна дестинациите и региони в градове като Видин, Враца, Ботевград, Русе, Плевен, Ловеч, където водещи компании отварят заводи за автомобилни части и други и създадоха над 3000 работни места.
;

В процес на сертифициране са 54 проекта от Българската агенция за инвестициите за 1,5 млрд. лв., които може да разкрият 6000 работни места.

Емил Караниколов, министър на икономиката: За последните две години брутният вътрешен продукт се повишава постепенно, а изчисленията показват, че до края на мандата на това правителство ще надмине 130 млрд. лева.

Инвеститорите са привлечени от доброто законодателство, квалифицираната работна ръка и ниската корпоративна ставка.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Положителните тенденции се подкрепят и от ръста на индустрията. През 2018 г. ръстът на общото промишлено производство е 7,4%, а преработвателната - с 12,2% спрямо 2015 г.
;

Караниколов обяви още, че се работи приоритетно за развитие на индустриалните зони. В Бургас и Стара Загора зоните са изцяло заети от инвеститори и ще бъдат разширени. В Кърждали, Телиш, Божурище също предстоят инвестиции.

За първи път Националната компания" Индустриални зони" през 2018 г. е излязла на печалба с инвестиции от 550 млн. лв. и разкрити 2500 работни места.

Емил Караниколов призова за законодателни промени, които да улеснят апортирането на освободени от МО терени в специално създадени общински дружества с инвестиционна цел, което да насърчи привличането на чуждестранни инвестиции за създаването на индустриални зони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са очакванията и възможностите от срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун?
Какви са очакванията и възможностите от срещата Доналд Тръмп - Ким Чен-ун?
Българи в чужбина настояха за електронно гласуване пред омбудсмана Манолова
Българи в чужбина настояха за електронно гласуване пред омбудсмана Манолова