Руската опозиционерка Любов Собол беше задържана в Москва малко преди протест за свободни избори през септември.Според пресцентъра на руското вътрешно министерство арестуваните общо са 600 души.От седмици опозицията в Москва настоява до вота да бъдат допуснати техни кандидати.

Собол беше изведена от такси и отведена в полицейски ван, докато се опитваше да стигне до протестиращите в центъра на Москва.

Любов Едуардовна е едно от лицата на протестите и сред организаторите на днешните демонстрации, също като митингите на 14 и 27 юли.

И трите акции протичат без разрешението на властите при засилено медийно внимание.

На Пушкинския и Трубния площад полицаи и сътрудници на Росгвардия призоваваха с мегафони протестиращите да се разотидат и да не пречат на преминаването на гражданите.

Властите предупредиха , че правоохранителните органи ще вземат мерки за сигурността на гражданите. Спецчасти от ОМОН заеха позиции и арестуваха протестиращи за нарушение на обществения ред.

На фона на протестите руската прокуратура започна разследване за пране на пари срещу организацията на основния противник на управляващите Алексей Навални.