НОВИНИ

30 год. от "срязването" на желязната завеса между Унгария и Австрия

Външните министри на Унгария и Австрия отбелязаха днес 30 години от символичното срязване на Желязната завеса на 27 юни 1989 година, от техните предшественици Гюла Хорн и Алоис Мок.

bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 27.06.2019
Чете се за: 00:27 мин.
По света

Тогава въоръжени с ножици двамата дипломати срязаха оградата, която разделяше Стария континент от десетилетия. Кадрите обиколиха света и ускориха падането на комунистическия блок. На същото място при унгарския град Шопрон сегашните външни министри Петер Сиярто и Александър Шаленберг оцениха куража на техните предшественици, но очертаха два коренно различни подхода в изграждането на европейския проект.

Австрийският представител предупреди, че центробежните сили в Европа не трябва да вземат превес, когато възниква опасност от поява на нови разделителни линии. Унгарският му колега се обяви за "защита на националните интереси и силна християнска Европа на горди и свободни нации".

След срязването на оградата преди 30 години хиляди източно-германци успяха да напуснат Източния блок през Унгария до падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екрем Имамоглу встъпи в длъжност
Екрем Имамоглу встъпи в длъжност
Сърбия отвори нова преговорна глава с ЕС
Сърбия отвори нова преговорна глава с ЕС