НОВИНИ

Какво се случи на 10 ноември 1989 г.?

30 години след пленума на БКП, който дава начало на демократичните промени у нас. Какво се случва на този исторически ден?Вижте в репортажа на Вера Александрова

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:24, 10.11.2019
15765
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Берлинската стена току-що е паднала, Съветският съюз е на вълна перестройка, социалистическият блок е разтърсен, желанието за промяна се усеща и у нас.

Това е залата в резиденция Бояна, в която се провежда историческият пленум на 10 ноември 1989 г. Присъстващите почти с пълно единодушие решават да изпратят Тодор Живков в заслужен отдих, след като 35 години е бил начело на държавата. За нов генерален секретар на ЦК на БКП е избран Петър Младенов.

От трибуната той благодари на Живков за приноса му в антифашистката борба и социалистическите преобразования в страната.

Петър Младенов: Изпращайки др. Живков на заслужен отдих, ние най-сърдечно му благодарим и му желаем още дълги години здраве, бодрост и творческа активност.

Свалянето на Тодор Живков от власт става с решаващата роля на Съветския съюз. Хората у нас, на които Кремъл разчита са Петър Младенов, Андрей Луканов, Добри Джуров. Натискът върху Живков да се оттегли се засилва от пролетта на 1989 година.

Доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви": Желанието на Живков е да замине за Москва и да направи директна среща с Горбачов, но Горбачов отказва такава среща.

Показват му, че връзката с Москва ще става чрез съветския посланик Виктор Шарапов. Живков разчита знаците и започва да преговаря. Предлага да подаде оставка като генерален секретар на ЦК на БКП, но да остане председател на Държавния съвет, за да има плавен преход и приемственост. Разбира, че това е невъзможно на прием в съветското посолство на 7 ноември, където разговаря с посланика.

Доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви": Именно на тази среща Живков е тежко попарен от Шарапов като му е заявено, че съветското ръководство и лично др. Горбачов изключително високо оценяват неговата готовност да подаде оставка от двата заемани поста.

На 8 ноември при Тодор Живков отиват Добри Джуров, Йордан Йотов и Димитър Станишев - членове на Политбюро, знаят се от партизанските години в отряда "Чавдар". Увещават го да се оттегли. Година преди тези събития Живков подава мнима оставка с цел да тества обкръжението си. Тогава всички са категорично против.

Доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви": Факт е обаче, че Георги Атанасов грижливо прибира тази оставка, която Живков подава през 1988 г. и я активира вече на пленума на 10 ноември.

На 9 ноември се събира Политбюро, Живков разбира, че не може да разчита на подкрепа от доскорошните си другари и се съгласява да се оттегли. На следващия ден пленумът одобрява промяната. Новината бързо се предава от уста на уста. Вечерта в "По света и у нас" има подробен репортаж.

Единствено БНТ разполага с автентични кадри от заседанието на пленума. Целта на новото ръководство на БКП е да запази системата, но да я преустрои според вижданията на Горбачов. Много скоро става ясно, че това е невъзможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години от освещаването на църквата Успение на Пресвета Богородица
20 години от освещаването на църквата "Успение на Пресвета Богородица"
С дискусия в София отбелязаха годишнината от началото на промените
С дискусия в София отбелязаха годишнината от началото на промените