Днес се навършват 30 години от създаването на емблематичния Клуб за подкрепа на гласността и преустройството. Той е едно от първите дисидентски движения, възникнало преди демократичните промени у нас. Част от създателите му се събраха тази вечер в Софийския университет.

На 3 ноември 1988 година в 65 аудитория на Софийския университет е учреден Клубът за подкрепа на гласността и преустройството. Инициатор е д-р Желю Желев. Той събира съмишленици, противници на тоталитарната система. Сред тях са Георги Мишев, Марко Ганчев, Радой Ралин, Петко Симеонов, Блага Димитрова, Николай Василев.

Петко Симеонов: Клубът беше един от основните фактори за събуждане на гражданското общество в България. Беше основен фактор във формирането на СДС.
Димитър Луджев: Това беше група хора, които публично изразиха своя протест срещу режима на Тодор Живков, което никак не беше лесно.

Създаването на клуба е било съпътствано от редица трудности и заплахи.

Ивайло Трифонов - Изпищяха като ужилени другарите от Политбюро и Секретариата на ЦК. Викаха ни един по един. Беше ни поставен ултиматум, че трябва да напуснем това сдружение.

Участниците в днешното събиране си припомниха старите спомени и си поставиха нова задача - да се преборят някои голям обект в страната, като летището, например, да носи името на д-р Желю Желев - първият демократично избран президент.