НОВИНИ

30 години след аварията в Чернобил

На 26 април се навършват 30 години от чернобилската авария - най-тежката в историята на ядрената енергетика. 30 години след катастрофата, мястото на трагедията е станало туристически обект.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:00, 22.04.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света
години аварията чернобил

Изглежда невероятно, но много хора от западна Европа проявяват туристически интерес към Чернобил. За тях се организират обиколки.Всъщност, хиляди хора от цял свят предприемат необичайното пътуване. Изглежда, те не се страхуват за здравето си.

Кристина, туристка от САЩ: "От това, което чух, нивото на радиацията е много ниско и не би трябвало да заплашва живота ми. Така че, исках да поема този риск".

Обиколката започва от украинското село Залися, край Чернобил, където туристите имат възможност да надзърнат в живота от съветската ера. Английска двойка обяснява мотивацията си.

Клайв, турист от Великобритания: "Бяхме деца, когато разбрахме за катастрофата и винаги сме искали да дойдем и да видим. Гледал съм документални филми по телевизията, помислихме си, че трябва да дойдем да видим това".

На моменти, черобилската обиколка напомня на сафари.В района обикалят диви коне. Бившите охладителни басейни на атомната централа гъмжат от риба. На места радиацията е по-висока от нормалното и напомня на туристите за миналото.

Тижн, турист от Холандия: "Ами да, разигравахме аварията на видео игра и мисля, че тя засегна всички нас, така че наистина е страхотно да сме тук".

Туристите ходят и в изоставения вече град Припят, на 2 километра от чернобилската централа. Площта на зоната на отчуждение е 2 600 квадратни километра, колкото територията на Люксембург.

Светът свързва Чернобил с датата 26 април 1986 година. В тогавашната АЕЦ "Ленин", в украинската Съветска република, се провежда учение за спиране на 4 реактор при сложни условия и изпитания на самозахранваща система.

Неуспешният експеримент води до взрив, който изхвърля капака на реактора. Образува се облак, който разнася радиоактивни вещества на огромна територия в Европа. 100 000 души в околните на централата селища по украинско-белоруската граница са евакуирани. Официалните данни са за 31загинали, но най-много хора умират по-късно от предизвикани от радиацията заболявания.

Общият брой на жертвите както и дълогосрочното въздействие на радиацията си остават предмет на спор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кадри от мястото на сблъсъка на ТИР с бензиностанция
Кадри от мястото на сблъсъка на ТИР с бензиностанция
Сеч заплашва средиземноморски борове
Сеч заплашва средиземноморски борове