НОВИНИ

30-годишен алпинист загина при изкачване на връх Вихрен

30-годишен алпинист загина днес в Пирин планина, докато се опитвал да покори връх Вихрен. Инцидентът е станал около 5:30 часа сутринта. Младият мъж се е подхлъзнал на един от стръмните склонове към върха и е полетял над скалите. Загинал е на място.

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 06.01.2018 (обновена)
5879
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Още призори водач и двама алпинисти тръгнали от хижа „Вихрен” към върха. Минали по т.нар. зимен път. Малко преди да достигнат „Джамджиев ръб” обаче единият от тях се подхлъзва и полита над скалите.

Методи Баненски, планински спасител в Планинска спасителна служба – Банско: Организира се тука една група и се отиде към района на нещастието. За съжаление момчето беше починало. Според мен са били познавали района, добре екипирани горе долу, но лош момент.

Всеки ден десетки алпинисти се опитват да покорят връх Вихрен, но маршрутът е изключително труден, особено през зимните месеци и опасностите са много, предупреждават планинските спасители.

Петър Чолев, планински спасител в Планинска спасителна служба – Банско: В момента няма голяма снежна покривка, но това не означава, че планината не е опасна. Няма значение дали е източен, северен, южен или западен склон, снегът или е фин или е лед. Малко количество е, но е безкрайно опасен. Едно такова подхлъзване, в един такъв терен значи без котка и без пикел човек много трудно може да оцелее.

Зимната екипировка и оборудване са задължителни.

Методи Баненски, планински спасител в Планинска спасителна служба – Банско: Всички такива мероприятия трябва да се извършват с екипировка при зимни условия – котки на краката, пикли в ръцете, добре облечени, екипирани, здравословно да са добре, да познават района.
Петър Чолев, планински спасител в Планинска спасителна служба – Банско: Едно от най-важните неща, които винаги ги казваме –нека да си пазим батериите на телефона, нека да имаме и външни батерии, нека да ги държим някъде на топло, за да имаме винаги връзка със 112 или с ПСС.

Спасителите припомнят още, че в планината винаги трябва да се движим с опитен водач.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици се включиха в детското откриване на Българското европредседателство
Стотици се включиха в детското откриване на Българското европредседателство
Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев
Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев