НОВИНИ

20 са общо лабораторно доказаните случаи на морбили в страната

Нови четири деца са заразени с морбили, са установили днес специалистите от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. Те са на възраст между 1 и 4 години. Трима души със симтоми на морбили и в Софийско. Така регистрираните случаи в страната са около 30, а лабораторно доказаните са 20.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:32, 18.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Заразените са настанени за лечение в болници в Благоевград, Гоце Делчев и София. Никой от тях не е бил имунизиран.

д-р Веселка Мончева - Директор на дирекция "Надзор на заразните болести" - РЗИ-Благоевград: Нараства и бройката на контактните. Вече имаме 213 контактни, които почти са обработени и са предадени на общопрактикуващите лекари за наблюдение. И евентуално за имунизация. Само в Разложкия район са направени 86 ваксини тази седмица.
;

От РЗИ-Благоевград са изпратили предписания до общопрактикуващите лекари и медицинския персонал на детските градини и училищата в районите, където има установени случаи, да се провери колко са ваксинираните деца.

проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Трябва да бъдат ваксинирани всички деца, които са пропуснали имунизацията на 13 месеца - приоритетно започва това. Всички деца, които са до 8 годишна възраст и нямат имунизация за морбили трябва да бъдат имунизирани.
;

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заразата от морбили в страната е ограничена,но вирусът още циркулира, и хората без ваксина, могат да се заразят. Коментира и как се разпространила заразата в Благоевградско.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Натрупване на грешки. Едната общопрактикуваща лекарка отложила година и половина имунизацията, другият пък не намерил децата от ромската махала, не го направил, пък нямало инфекциозно отделение и ги вкарали в детско. Абсолютна грешка. Инфекциозните заболявания се лекуват в инфекциозни болници и клиники не за друго, а защото там има условия за изолация и да не се случи точно това, което се случи.

Д-р Кунчев поясни,че след зараза с морбили са възможни и по-късни усложнения, така че е необходимо децата да се наблюдават и през следващите една-две години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е съдбата на джихадистите-чужденци след „Ислямска държава“?
Каква е съдбата на джихадистите-чужденци след „Ислямска държава“?
Задържаха 25-годишен мъж за четворното убийство в Нови Искър
Задържаха 25-годишен мъж за четворното убийство в Нови Искър