При специализирана акция в Горна Оряховица беше разбита най-голямата схема за телефонни измами в България. 30 души са задържани, 25 от тях в Румъния. Сред арестуваните е и техният тартор. "Ало" измамите на групата са за над 2 милиона лева.

Гара Горна Оряховица, Горна Оряховица

При специализирана акция в Горна Оряховица днес беше разбита най-голямата група за телефонни измами в България. Това съобщи заместник главният прокурор Иван Гешев. Задържани са над 30 души, сред тях и главатарят на групата. Петима са задържани при акцията в квартал „Калтинец" и района на гарата в Горна Оряховица, а 25 други са били арестувани в Румъния.

Рано тази сутрин квартал „Калтинец" и района на гарата в Горна Оряховица бяха блокирани от полиция и жандармерия. Претърсени са около 15 къщи на хора, които се разследват за телефонни измами.

В двата квартала се влизаше и излизаше през контролно - пропускателни пунктове. Полицаи проверяваха всички превозни средства и пътниците в тях.

Оградите и вратите на претърсваните къщи са разбити, а хората, които живеят в тях, отказаха да коментират случилото се. На брифинг в Горна Оряховица днес заместник главния прокурор Иван Гешев заяви, че при акцията са задържани над 30 души. Сред и главатаря на групата, който е бил хванат в Румънния.

Разследването срещу групата е започнало още през 2017 година. По-късно в него се включили и от полицията и прокуратурата в Румъния.

Иван Гешев - зам.- главен прокурор: Бяха задържани 5 лица в България, те са така наречените мулета, в Румъния бяха задържани 5 човека, които са от най-високото йерархично на групата. Включително е ръководителят на групата и над 23 лица, които са така наречените въртачи.

Измамите на групата са за над 2 млн лева, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

В Горна Оряховица са иззети и шест луксозни автомобила, а в специализираната акция в града, както и в София и Румъния са участвали над 150 служители на реда.

Само за миналата година телефонните измамници в България са прибрали повече от 8,4 милиона от своите жертви. Това са най-често възрастни хора над 70 години.

В сравнение с 2017-а броят на регистрираните измами намалява, разкриваемостта се увеличава.

регистрирани телефонни измами :

през 2018 година - 1097

през 2017 година - 1325

разкрити телефонни измами:

през 2018 година - 261

през 2017 година - 213

установени извършители :

през 2018 година - 203

през 2017 година - 196

През 2018 регистрираните измами са били 1097, разкритите са 261, а установените извършители са 203.

През 2017 г. - 1325, разкритите 213, а установените извършители 196.

Претърсени са 15 къщи в Горна Оряховица при акцията срещу "ало" измамниците

Претърсени са 15 къщи в Горна Оряховица при акцията срещу "ало" измамниците

Мащабна акция срещу телефонните измамници в София и Горна Оряховица. Жандармерия блокира ромската махала на Горна Оряховица. Разследващите са стигнали...