НОВИНИ

300-годишна воденица в "Етъра" показва как се мели царевично брашно

Етнографският музей на открито "Етъра" край Габрово представя на своите гости оригинална технология за производство на брашно от царевица, смелено в 300-годишна воденица, която работи и до днес. "Етъра" е може би единственото място у нас, където технологията е съхранена и до днес. Воденицата се нарича "караджейка", тъй като при смилането брашното не се отделя от триците и придобива по-тъмен цвят.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
10:42, 11.05.2017
9598
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Технологията за получаване на брашно, при която се използва силата на водата е позната в Габровския балкан още от 1780 година. Воденицата, наречена "караджейка" задължително се изграждала в близост до реки или извори. А за да се получи брашно, първо трябва да се сложат зърната царевица в този дървен сандък.

Ангел Николов, мелничар - ЕМО „Етър"-Габрово: Има едно голямо колело, което върти водата, т. нар. „перей" отдолу, има една ос, която придава движенията на горния камък, за да може да мели брашното.

Горният воденичен камък се задвижва от струята на течащата вода, а долният е неподвижен. В тях е изграден и отвор, в който падат зърната царевица.

Ангел Николов, мелничар - ЕМО „Етър"-Габрово: Има едно т. нар. кречетало, което помага на зрънцата да падат равномерно. Въпрос: И като падат зрънцата, камъкът ги смила така ли? - Да! Получава се в зависимост от центровката на камъните, някой път по-едричко, може и по-ситно да бъде.

За да се получи по-едро или по-ситно брашно, силата на течащата вода от реката също трябва равномерно да задвижва воденичните колела. Регулира се от т. нар. „савак".

Ангел Николов, мелничар - ЕМО „Етър"-Габрово: Савакът представлява, ей там горе регулира колко вода да влиза тук по тръбата. Представлява една голямо тръба, която е затворена почти отпред има така наречения цифун, който е някъде с отвор 80 мм и хвърля струя и задвижва перя отдолу.

Марин - турист: По принцип е интересно, да. Навремето така са се случвали нещата. - Хубаво ли е, че това се съхранява? - За мен като българин, да!

В миналото използването на водната енергия било изключително полезно за хората, тъй като за един час воденичните колела смилали до 150 кг брашно. Заедно с вятърните мелници, водениците били изместени през XIX век с появата на парната машина и електрическия двигател.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христина Караколева е Царица на Розата - Карлово 2017 г.
Христина Караколева е Царица на Розата - Карлово 2017 г.
Видеопорталът YouTube подготвя нови програми с участието на Кейти Пери
Видеопорталът YouTube подготвя нови програми с участието на Кейти Пери