Творчеството на бистришкия бард Крум Матейн събра днес близки и приятели на концерт.

Творчеството на бистришкия бард Крум Матейн събра днес близки и приятели на концерт. Програмата на 100-годишния юбилей от раждането на странстващия самороден талант изобилстваше от негови авторски песни и музика, с участието на изпълнители от радиохора на БНР, оркестър "Бистрица" и фолклорна група "Шопкини". Идентичността е най-големият антидепресент, казват близките на Крум Матейн и се увличат в спомени за царя на импровизацията. Бистришкия бард, който гръмко огласял планината с песента си. В живота му почти нямало случка, която да мине без песен.
Росен Генков - концерт-майстор на народния хор към БНР: "Бай Крум беше от така наречените разказвачи, музиканти - разказвачи, в някои държави ги наричат бардове и т.н. Това е най - древното музикално изкуство да разказваш събтия под формата на речетативни песни."
Зорка Пашалийска - народна певица: "Той е писал песни за всеки човек в Бистрица, не са измислени песните, отнася се за някое лице."
доц. Венцислав Димов: "Без бай Крум трудно можем да си представим тази неписаната история днеска, не само на Бистрица и на "шоплука", защото неговите песни са някак, казах вече като устен вестник, те са нещо като откровение на шопите за себе си."
Под типичен шопски аранжимент Крум Матейн стихоплетсвал по всякакви теми - любовни, хумористични, злободневни. Дори антиполитчески, тъй като в ерата на безписмената музикална култура, когато странстващите музиканти наричали утрешен вестник хитроумната песен минавала някак между капките.