НОВИНИ

Рамадан Аталай: Преговори с ЕК за реакторите биха ни донесли позитиви

ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да започнат да работят, защото партньорските проверки доказаха,че са безопасни за експлоатация. Това каза в студиото на "Денят започва" председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай. Подобни разговори с Европейската комисия биха ни донесли само позитиви, защото на нас ще започнат да гледат като на равноправни партньори, според Аталай. Имаме право да искаме защитни мерки,категоричен бе председателят на енергийната комисия.

рамадан аталай преговори реакторите биха донесли позитиви
bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 21.01.2009
Чете се за: 08:10 мин.
У нас

ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" могат да започнат да работят, защото партньорските проверки доказаха,че са безопасни за експлоатация. Това каза в студиото на "Денят започва" председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай. Подобни разговори с Европейската комисия биха ни донесли само позитиви, защото на нас ще започнат да гледат като на равноправни партньори, според Аталай. Имаме право да искаме защитни мерки,категоричен бе председателят на енергийната комисия.

Парламентарната комисия по енергетика реши вчера да възложи на правителството да разгледа във взаимодействие с Европейската комисия възможността за рестартиране на ІІІ и ІV блок на АЕЦ „Козлодуй". В тази връзка гост в студиото на „Денят започва" беше Рамадан Аталай, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Тези дни предложението ще се разгледа в пленарна зала, каза Аталай. Комисията взе предвид кризата с природния газ, пускането на студения резерв в България и всичко това даде основание в рамките на чл. 36 да се предложи на Европейската комисия въпросът за рестартиране на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй.

Освен рестартиране на реакторите, България може да поиска подкрепа за проекти, които да развие. Такива проекти са междусистемните връзки със съседите ни, увеличаване на капацитета на Чирен, създаване на нови хранилища и др. Що се отнася до техническата ситуация в блоковете, експерти и партньорски проверки доказаха, че те са безопасни за екслоатация, но ДПС няма да вземе решение в ущърб на ЕС. Управляващото мнозинство прави всичко възможно да се стабилизира енергетиката от гледна точка на доставките на природен газ, каза в заключение Аталай.

Следва пълен текст на интервюто

Водещ: Продължаваме с друга гореща тема, която ни занимава през последните дни и седмици - дебатът около повторното отваряне на блокове от атомната електроцентрала "Козлодуй". Знаете от информационните ни емисии, че вчера парламентарната комисия по енергетика прие решение парламентът да възложи на правителството да разгледа във взаимодействие с Европейската комисия възможността за отваряне на спрени блокове на атомната ни електроцентрала. В студиото сме с Рамадан Аталай, председател на енергийната комисия в Народното събрание. Добро утро.

Рамадан Аталай: Добро утро.

Водещ: г-н Аталай...

Р. Аталай: Добро утро и на вашите зрители.

Водещ: Какво на практика означава това решение на енергийната комисия в парламента, което, все пак да кажем, не беше взето с консенсус, беше взето с, така...

Р. Аталай: С мнозинство.

Водещ: ... мнозинство? Мнозинство.

Р. Аталай: Да. Сериозно мнозинство. Ако разрешите, кратка история. След две заседания на комисията беше взето решението, като се има предвид, че имаше четири предложения предварителни, и от тези четири предложения комисията единодушно реши, че би било полезно за България комисията по енергетика да предложи на народното представителство един общ текст, събран от тези четири предложения. И общият текст беше подготвен от работна комисия, представен пред всички политически сили и вчера на заседанието на комисията с 11 гласа за и 2 гласа против това решение беше подкрепено и предложено на народното представителство. Смятам, че тия дни ще влезе в зала за дебат и там вече ще разберем коя политическа сила с какви аргументи защитава или отхвърля това решение.

Водещ: Означава ли това, че комисията, енергийната комисия подкрепя идеята да бъдат пуснати отново, да бъдат рестартирани спрените реактори? Защото решението е да се...

Р. Аталай: Да.

Водещ: ... възложи да се разгледа, така, в съдействие с Европейската комисия.

Р. Аталай: Комисията по енергетика, след като взе предвид различните предложения, в които имаше и крайни мнения, имаше предложения едва ли не още вчера да заставим директора на АЕЦ да вдигне шалтера и да пусне блока до крайното друго мнение - че абсолютно не е възможно и не би трябвало да постави България въпроса за рестартирането на блоковете 3 и 4 от "Козлодуй". И затова ние, изхождайки от европейското право, в едно взаимодействие съвместно с Европейската комисия, влизайки в обсега на член 36, даваме право на правителството на Република България да се възползва от правото си да седне на масата за разговори с нашите партньори.

Водещ: Според вас трябва ли да...

Р. Аталай: Това звучи от това предложение...

Водещ: Да, според вас трябва ли да се...

Р. Аталай: ... нищо повече.

Водещ: Трябва ли да се възползваме от това право и трябва ли да поискаме рестартиране на спрените реактори?

Р. Аталай: Единайсет гласа са "за" да дадем право на правителството равноправно да се седне на масата и да си търсим, така, изход от създалата се ситуация. Имаме ли право? Разбира се, член 36 ни дава това право, той недвусмислено казва, че когато имаме трайни затруднения в която и да е област на икономиката и сериозно влошаване в определена област. Имайки предвид енергетиката, комисията взе предвид кризата с природния газ, пускането на студения резерв в България, където те са, така, неефективни, видя се, че и от екологична гледна точка тези производства са неефективни, загубите, които търпят нашите предприятия, виждате, че от вчера вече и от митниците дават сигнали с притеснения към приходната част на бюджета. Всичко това според мен би трябвало да даде основание на политиците да предложим на нашите партньори, без да се притесняваме, без да ги обиждаме, без да смятаме, че те са онези, които би трябвало постоянно да ни махат, да ни показват, да ни посочват с пръст, едва ли не обществото да си мисли, че това е един от нашите предишни големи братя, които постоянно би трябвало да ни назидават...

Водещ: Да поискаме...

Р. Аталай: ... да поискаме да сядаме...

Водещ: Да поискаме да бъдат...

Р. Аталай: ... на масата и да почнем разговорите.

Водещ: ... да бъдат рестартирани двата реактора.

Р. Аталай: И затова включихме...

Водещ: Това да поискаме.

Р. Аталай: Да. И затова, и... да поискаме да влезем в рамките на член 36, да искаме защитни мерки. Едно, така, от тези неща е да се постави въпросът за рестартирането на трети и четвърти блок.

Водещ: Има нюанс...

Р. Аталай: Какъв отговор ще получим...

Водещ: Има нюанс, има нюанс в думите ви. Една от мерките, казвате, е да се иска рестартиране. Възможни ли са други мерки?

Р. Аталай: Разбира се.

Водещ: Въз основа на член 36.

Р. Аталай: Разбира се...

Водещ: Може и да приемем друго, да поставим...

Р. Аталай: Защити...

Водещ: ... искане за рестартиране на реактора, а пък да приемем друго.

Р. Аталай: Разбира се, че на едни преговори...

Водещ: Какво например?

Р. Аталай: ... можем да искаме една солидна подкрепа на всички онези проекти, които България в момента иска да ги развие. Това са междусистемните връзки между нашите съседи - Турция, Румъния, Гърция, увеличаване капацитета на Чирен, създаване на нови хранилища. Защото, ако все още не беше се случило с прекъсването на доставките на природен газ, едва ли Европейският съюз и България щяхме да стигнем до извода, че сигурността на доставките на природен газ от тази тръба, от този източник вече е факт и той е непреодолим.

Водещ: Тоест да използваме чл. 36, аргументите си в подкрепа на това, за което вие говорите, дори и не непременно за рестартиране на реакторите, а за компенсации, за солидарна помощ, казвате, за други стъпки?

Р. Аталай: Разбира се, Европейският съюз е една организация солидарна, но ние трябва да знаем какво искаме, трябва да поставим целите си. Ако не ги поставим, никога няма да ги постигнем.

Водещ: Аз това ви питам, кое ни е основната цел - да пуснем отново двата реактора или да получим нещо друго? Защото наистина необходими ли са на България тези два реактора? Знаете, върви този дебат, че това са... това е част от миналото, че не можем да решаваме въпроси на бъдещето с два реактора...

Р. Аталай: Това е друга тема.

Водещ: ... строени отдавна, съветски тип.

Р. Аталай: Да. Това е друга тема. За техническата готовност или за техническата ситуация на блоковете ред експерти се изказаха. И смятам, че онази организация по въпросите на атомната енергетика, които направиха партньорската проверка в АЕЦ "Козлодуй", доказаха несъмнено, че тези блокове са безопасни за експлоатация. Но Движението за права и свободи, и смятам, че няма друга... и другите политически сили без разрешение или без, така, да се сяда на масата с Европейския съюз, няма да вземе решение в ущърб на Европейския съюз, след като вече сме приели и сме подписали договора за присъединяване, че тези блокове ще бъдат затворени. Но има ли...

Водещ: А реално ли е да очакваме... Да?

Р. Аталай: ... има ли в момента създала се ситуация евентуално тези блокове да могат да работят? Има такава ситуация. Възможно ли е те да бъдат... да започнат да работят?

Водещ: Кризата имате предвид, кризата...

Р. Аталай: Кризата, разбира се.

Водещ: ... която възникна.

Р. Аталай: Възможно ли е това да стане? Ние, комисията по енергетика, казваме, че е възможно след едни, така, достойни, обстойни, равнопоставени разговори с Европейската комисия. И въпросите би трябвало...

Водещ: Реално ли да...

Р. Аталай: ... според мен да бъдат зададени така, а не без разрешение на Европейската комисия ние готови ли сме да отваряме блоковете. Визирам едно ваше предаване от снощи, където имаше, така, въпроси, манипулативни, към обществото.

Водещ: Имате предвид референдум, предполагам. Реално ли е да се очаква, реално ли е да се очаква Брюксел да промени позицията си, защото сигналите, които идват от Европейската комисия, така, от най-различно ниво, не са за промяна на позицията спрямо тези спрени реактори? Реално ли е да се...

Р. Аталай: На този въпрос аз няма да мога да отговоря...

Водещ: ... подхранват надежди на хората?

Р. Аталай: ... докато нашите експерти, специалисти и представители в Европейската комисия не седнат на масата и не представят пред българското общество и пред българските политици ясен документ, като договора за присъединяване, както беше. Дотогава ние само с вас ще...

Водещ: Сигналите, в смисъл контактите, разговорите, които вие имате, говорят ли за...

Р. Аталай: Те са във...

Водещ: ... някаква възможност за промяна?

Р. Аталай: Те са, разбира се, в различна посока. Всеки един представител на Европейската комисия, изключая нашите, казват, че... вие сте в правото си, за разлика от Словения, които нямаха такова право, да искате съвместно да се разгледа този въпрос.

Водещ: Добре, а няма ли опасност, господин Аталай, няма ли опасност от това да се подхранват, така, едни надежди на хората, че е възможно да се промени, защото, вижте, тази тема предизвиква огромен, така, импулс...

Р. Аталай: Да, да.

Водещ: ... за заемане на позиция сред българското общество.

Р. Аталай: Разбирам ви.

Водещ: Няма ли опасност да се формулират големи надежди и след това, ако се окаже, че са неизпълними, да възникне вълна на евроскептицизъм, така, негативни оценки към Европа?

Р. Аталай: Според мен обществото вече е настроено, има определена настройка за пускането на трети и четвърти блок, независимо по какъв начин ще им бъде зададен въпросът - дали е с решение на Европейската комисия, или без решение на Европейската комисия. И тук е мястото на политиците да кажат: след като проведохме разговорите с нашите партньори, преценихме и установяваме, че те не могат да бъдат рестартирани или имаме съответното решение, съвместно решение за рестартиране на блоковете. Това е единственият изход от създалата се ситуация. И бих помолил наистина, притеснението ми е, че... политиците, за да спечелят определени дивиденти, наистина да не дават излишни надежди на обществото, нито пък обратното - да говорят, без да се вземат решенията, че това е нещо, което е невъзможно.

Водещ: Създават се като че ли свръхочакванията, прехвърля се надеждата, т.е. прехвърля се отговорността за вземането на решения в Брюксел, а пък няма сигнал, че оттам е възможна някаква промяна на позицията. И ако не настъпи промяна наистина...

Р. Аталай: Мисля, че си спомняте, че когато обществото не беше съгласно да бъдат затворени трети и четвърти реактор, политиците взеха обратното решение. Сега, нека да преговорим още веднъж всичко онова, което се е случило, всичко онова, което е записано в договора, в член 36. Ние имаме право да искаме защитни мерки при създалата се ситуация. Ако не искаме тези мерки, обществото впоследствие няма ли да ни задава въпроса: вие, като имахте право и правно основание да искате защитните мерки, защо не го направихте.

Водещ: Имате ли усещане, че тази тема се употребява, експлоатира с оглед на предстоящите парламентарни избори? Виждате и това, което Движение "Напред" организира като шествия в столицата, в неделя доста хора излязоха на протест, пък и не само те. Общо взето, всички политици говорят на тази тема.
Р. Аталай: Нали не очаквате да ви кажа, че не се използва. Виждате и вие...

Водещ: Използва се, така ли?

Р. Аталай: Използва се, разбира се, но смятам, че обществото е достатъчно узряло и може да селектира кое е така... кои политици се опитват да се възползват от създалата се ситуация, кои искат да вървят последователно по документите, които са подписани и които би трябвало да се разгледат, да се поставят наново за разглеждане.

Водещ: Всички ли го използват - и опозиция, и управляващи...

Р. Аталай: По-всяка вероятност това вече вие го виждате. Бих ви задал същия въпрос - дали се ползва от всички политици...

Водещ: Не, вашият анализ е по-интересен. Сега аз какво ще кажа едва ли е толкова интересно за зрителите. По-скоро вашият анализ е интересен.

Р. Аталай: Аз смятам, че управляващото мнозинство в момента прави всичко онова, което е необходимо, за да се стабилизира енергетиката в областта... от гледна точка на доставките на природен газ, от гледна точка на възможността да подобрим енергоподаването, да не използваме днес нашия студен резерв, да не прибягваме към използването на водните запаси, които ще ни трябват през лятото. Всичко това, което прави управляващото мнозинство, и заедно с тези документи, които ги приемаме и които ще предложим за обсъждане в пленарна зала, смятам, че правим всичко онова, което е необходимо за страната.

Водещ: Добре. Риск за страната ни има ли от повдигането на този дебат, от повдигането на този въпрос пред европейските ни партньори, рискове за България виждате ли?

Р. Аталай: Риск от гледна точка, че може да...

Водещ: Нарушено доверие при преразглеждане на постигнати договорености.

Р. Аталай: Да рушим доверието аз не виждам, освен ако е изграждане на ново доверие, положителна гледна точка, такъв риск има.

Водещ: Има такъв риск.

Р. Аталай: Да, да изградим, така, едно хубаво, положително доверие в Европейската комисия към България.

Водещ: Тоест рискуваме това бъдещо доверие, повдигайки този въпрос?

Р. Аталай: Напротив, казваме, че Европейският съюз ще почне да ни поглежда като равноправни партньори, защото все пак си следим съответните документи и си гоним целта.

Водещ: Тоест извличане на позитив от това?

Р. Аталай: При всички случаи апелирам всички политически сили и институции да работят само в тази насока.

Водещ: Добре. Аргументите по член 36-и и повдигането на този въпрос, казвате, дори да не се постигне рестартиране, възможни са и други стъпки, други мерки, които биха били полезни за страната ни, т.е. като база в едни преговори.

Р. Аталай: Да, и аз смятам, че повишава авторитета на България, да.

Водещ: Добре. А това решение за всички блокове ли е, вчерашното решение на комисията?

Р. Аталай: На трети и четвърти блок.

Водещ: За трети и четвърти блок се отнася.

Р. Аталай: Вие знаете, че първи и втори блок не са безопасни за експлоатация.

Водещ: Изрично да направим това, изрично правим това уточнение - и за двата блока става въпрос.

Р. Аталай: И при взаимодействие с Европейската комисия и съвместни решения, които могат да се вземат в защита на създалата се ситуация в енергетиката.

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Р. Аталай: И аз ви благодаря.

Водещ: Рамадан Аталай беше наш гост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

"Използвай гласа си" - концерт за предстоящите евроизбори на 9 юни
"Използвай гласа си" - концерт за предстоящите евроизбори на 9 юни
22:52, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ
Адът се снима по-лесно от Рая - световноизвестният фотограф Пауло Уудс говори пред БНТ
21:45, 19.04.2024
Чете се за: 07:27 мин.
Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри
Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри
21:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Изкуственият интелект в електронната търговия
Изкуственият интелект в електронната търговия
21:12, 19.04.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
Народното събрание прие програма за инвестиции до 2032 г. в сферата на отбраната
20:30, 19.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
Министърът на енергетиката ще трябва да предоговори споразумението с "Боташ"
20:21, 19.04.2024
Чете се за: 04:22 мин.
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
България и САЩ продължават стратегическия диалог за гарантиране на енергийната сигурност
20:15, 19.04.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
Поисканите смени в служебния кабинет: Без резултат от срещата на Главчев с президента
20:00, 19.04.2024
Чете се за: 04:05 мин.
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
Официално: 2 май ще е неучебен за всички училища в страната
19:52, 19.04.2024
Чете се за: 00:35 мин.
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
Десетки подкрепиха живота в последния ден от кампанията на БНТ за кръводаряване
19:34, 19.04.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
Само за месец: Трети път разбиха църквата "Света Троица" в Сливен
19:14, 19.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"
19:07, 19.04.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Топ 24
Най-четени
Ограничителният режим за потребление на газ ще бъде облекчен
Ограничителният режим за потребление на газ ще бъде облекчен
Прозрачност без граници представя обществен договор за борба с нарушенията на изборното законодателство
"Прозрачност без граници" представя обществен договор за борба с нарушенията на изборното законодателство