НОВИНИ

Нанси Макълдауни: България трябва да осигури енергия от повече източници

България трябва да осигури енергия от повече от един източник и повече от една тръба. Това каза в специално интервю за сутрешния блок на БНТ "Денят започва" американският посланик Нанси Макълдауни по повод встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Барак Обама.Церемонията имаше огромна енергия и тя извираше от множеството хора във Вашингтон, дошли от всяко кътче на света. Обръщението на Обама бе не само към американците, но и за хората по света, и в България, каза тя.

нанси макълдауни българия осигури енергия повече източници
bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 21.01.2009
Чете се за: 03:51 мин.
У нас

България трябва да осигури енергия от повече от един източник и повече от една тръба. Това каза в специално интервю за сутрешния блок на БНТ "Денят започва" американският посланик Нанси Макълдауни по повод встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Барак Обама.

Церемонията имаше огромна енергия и тя извираше от множеството хора във Вашингтон, дошли от всяко кътче на света. Обръщението на Обама бе не само към американците, но и за хората по света, и в България, каза още тя.

Макълдауни сподели, че очакванията към този президент са огромни, защото Америка е във финансова криза и във война. Вярвам, че ще станем свидетели на необикновени неща от страна на президента и неговата администрация. Ще има един подход към политиката с мисълта кое е най-доброто за Америка и света. Ще видим силни акценти в тази посока - акцент в диалога и сътрудничеството, подчерта Макълдауни. Администрацията на Обама ще търси решение на кризата в глобален аспект. Макълдауни подчерта, че президентът Обама през цялата си кампания е тиражирал, че енергийната сигурност е съществена не само за икономиката и че енергията е основата, на която се градят нашите общества. Трябва да намерим решение, което да даде на България независимост, да си осигури енергийни ресурси от различни източници и да ги осигури с необходимата прозрачност, допълни тя. Президентът Обама ще продължи усилията си да направи Европа силна, това мотивира и движи нашата политика, каза в заключение Макълдауни.

Следва пълен текст на интервюто

Водещ: Нека да видим и Нанси Макълдауни, едно интервю, което тя даде на Йоана Левиева, след това продължаваме с коментар.

Репортерка Йоана Левиева: Церемонията по встъпването в длъжност на президента Барак Обама беше много вълнуваща и излъчваше огромна енергия. Откъде вие, американците, взимате тази енергия?

Нанси Макълдауни: (превод) Енергията беше наистина огромна и просто извираше от това множество хора, които изпълваха столицата Вашингтон. По телевизията цял ден излъчваха репортажи за хора, дошли от всяко кътче на нашата страна, а и от целия свят. За мен беше прекрасно да поканя и българи, с които в посолството да гледаме заедно церемонията и да чуем обръщението на президента. Защото това беше обръщение не само към американците, тази реч е значима и за хората по света, и за хората тук, в България. Нашето партньорство е значимо.

Репортерка: Идеята за промяна донесе победа на президента Обама. И все пак колко голяма промяна да очакваме?

Н. Макълдауни: Очакванията към този президент и към неговата администрация са огромни. Той трябва да се справя с финансовата криза, а Съединените щати са във война, всъщност ние сме във война заедно с нашите съюзници. И понякога се опасявам, че хората очакват от него да бъде свръхчовек, да постигне повече, отколкото изобщо е възможно за някого. Но също така вярвам, че ще станем свидетели на необикновени неща от страна на президента и неговата администрация. Той е решен да направи промени там, където те са необходими, но същевременно показа, че ако един път е бил добър, той е готов да го следва. Така че няма да има промяна заради самата промяна, а един подход към политиката с много мисъл - кое си струва, кое е най-доброто за Америка и най-доброто за света.

Репортерка: Наистина сме във време на големи очаквания от двете страни на Атлантика. Администрацията на Буш обичаше да дели Европа на стара и нова. Как президентът Обама смята да закърпи трансатлантическите отношения - ще говори ли повече с Брюксел или ще продължи да води диалог повече с отделните държави, както беше досега?

Н. Макълдауни: Отговорът на вашия въпрос е в самата реч. Барак Обама многократно е говорил публично, но сега той за първи път се обърна към света и към американците официално като президент и говори за смирение, за отговорност, за партньорство, за силата, която Америка получава от приятелите си, от партньорите и от прозрението за същността на истинските ценности. За мен е ясно, че той и администрацията му ще се посветят на истинския диалог, на партньорство и приятелство, което е ценено от толкова много страни в света. Ще видим силен акцент в тази посока, независимо дали посоката е Брюксел или някоя друга столица, акцентът ще е върху диалога и сътрудничеството. Знам, че всички приветстват и оценяват това усилие.

Репортерка: Президентът говори за разширяване на просперитета, разбира се, имаше предвид преди всичко американската икономика и американските граждани. Можем ли да очакваме това да достигне и други страни?

Н. Макълдауни: Според мен е ясно, че администрацията на Обама ще търси решения за икономическата криза в глобален аспект. Той не казва, че просто трябва да оправим американската икономика и да осигурим работни места за американците. Той разбира, че светът е взаимно свързан и още повече разбира, че за глобалния проблем с икономиката, пред който сме изправени, трябва да се търси глобално решение, така че ще има стремеж към просперитет, но не само в Съединените щати, но и в другите страни. Както каза той, трябва да се използва огромната сила на пазарите, за да се повиши стандартът и качеството на живота на всички хора.

Репортерка: По отношение на енергийната сигурност Съединените щати и Европа срещат еднакви и все пак различни проблеми. Искам да ви попитам какво да очакваме от енергийните проекти, които подкрепят Съединените щати в Европа?

Н. Макълдауни: В своето обръщение президентът Обама не говори конкретно за енергийната сигурност, но през цялата си кампания повтаряше, че тя е съществена не само за икономиката. Ние често говорим за енергията единствено в контекста на икономиката, но енергията е основата, на която се градят нашите общества. Кризата, която преживя България в последните дни, показа от първа ръка и в съвсем човешки аспект колко е съдбовен този въпрос. Много от съветниците на Обама, хора като държавния секретар Хилъри Клинтън или съветника по национална сигурност Джим Джоунс, казаха, че енергията трябва да се превърне в приоритет, че трябва да търсим напредък по този съдбовен проблем не с лозунги и опростенчески, а че трябва да търсим смислени решения, така че да не се окажем отново в ситуацията една страна като България, която няма отношение към боричкането между Русия и Украйна, да стане тяхна жертва, да остане без газови доставки дни наред. Трябва да намерим решение, което да даде на вашата страна независимост, независимост от гледна точка и на икономиката, и на националната сигурност. Тя да си осигури енергийни ресурси от различни източници и същевременно да ги осигури с необходимата прозрачност.

Репортерка: Очаквате ли различен подход към Русия - и в широк политически смисъл, и по отношение на сигурността, като например въпроса с разширяването на НАТО или защитните механизми в Европа?

Н. Макълдауни: Нека все пак да почакаме да видим каква ще е конкретната политика на администрацията, но имаме ясно заявен ангажимент - ясен стремеж към партньорство. За мен е ясно също, че президентът Обама и държавният секретар Клинтън са решени да продължат усилията, които Съединените щати полагат от десетилетия да направят Европа стабилна, сигурна, тя наистина да стане едно семейство. За това работим ние, това мотивира и движи нашата политика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Членовете на СЕМ не стигнаха до решение за нов председател на медийния регулатор
Членовете на СЕМ не стигнаха до решение за нов председател на медийния регулатор
12:03, 25.04.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
Росен Желязков към депутатите: Благодаря ви и извинявайте!
11:59, 25.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
След бягство от катастрофа: Отстраняват Благовест Георгиев от всички комисии в СОС
11:41, 25.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
Парламентът отстрани Росен Желязков като председател
11:19, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 07:32 мин.
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
11:14, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Блокада в София: Започна протестът на енергетици и миньори
Блокада в София: Започна протестът на енергетици и миньори
10:56, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
ВМЗ - Сопот постигна рекордни приходи от 828 млн. лв.
ВМЗ - Сопот постигна рекордни приходи от 828 млн. лв.
10:46, 25.04.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Бургаският зоопарк се похвали с бейби бум (СНИМКИ)
Бургаският зоопарк се похвали с бейби бум (СНИМКИ)
10:45, 25.04.2024
Чете се за: 00:45 мин.
Какво ще бъде времето на Великден и Гергьовден?
Какво ще бъде времето на Великден и Гергьовден?
09:56, 25.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
НА ЖИВО: Парламентът събра кворум, ще се гласува ли оставката на председателя на НС?
НА ЖИВО: Парламентът събра кворум, ще се гласува ли оставката на председателя на НС?
09:47, 25.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
СЕМ избира нов председател, мандатът на Соня Момчилова изтече
СЕМ избира нов председател, мандатът на Соня Момчилова изтече
09:31, 25.04.2024
Чете се за: 00:47 мин.
ЦИК: В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци
ЦИК: В понеделник ще станат ясни предварителните избирателни списъци
08:53, 25.04.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Топ 24
Най-четени
Политически спор за газовите договори в Киев
Политически спор за газовите договори в Киев
Протестиращите се явиха с единни искания пред НС
Протестиращите се явиха с единни искания пред НС