НОВИНИ

311 турски военни се укриват след опита за преврат

311 военнослужещи от турската армия продължават да се укриват след опита за преврат на 15 юли. Деветима от тях са с чин генерал. Това съобщи турският министър на отбраната Фикри Ъшък в интервю, излъчено по телевизионния канал СиЕнЕн-Тюрк. По думите на министъра бегълците се намират на територията на Турция. Той не коментира какво ще стане с военните, които избягаха в Гърция след опита за преврат, и са задържани от гръцките власти. "Няма липсващи танкове, самолети, хеликоптери, кораби или друга бойна техника. Има обаче значително количество муниции, които са били изполвани от метежниците в пуча", посочи още министърът.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:13, 02.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
311 турски военни укриват опита преврат

В същото време с указ, който бе публикуван в държавен вестник, 94 генерали от сухопътните войски, 22 адмирали, 44 генерали от военновъздушните сили, и 6 генерали и 1 адмирал от военномедицинската академия ГАТА са били преназначени на други длъжности. Пак със същия указ армейски генерал Зекаи Аксакаллъ е бил оставен на предишния му пост в командването на специалните части.

На въпроса дали арестите и уволненията на военни вече са приключили, министърът отговори, че "продължава разследването на метежа, вероятно ще има още арести и уволнения".

Ъшък посочи още, че тази година се отменя традиционният Празник на победата на 30 август, професионален празник на турската армия.
"Опитът за преврат, който бе осуетен, нанесе много дълбока травма на нашия народ. Страната се намира в извънредно положение. Хората се страхуват от повторения на опита за преврат. При такава ситуация е немислимо да се организират паради, манифестации, увеселения. Ето защо тази година няма да се състои Празникът на победата. Отменят се всякакви изяви и тържества по този повод", обясни министърът.

Това е първият случай от създаването на турските въоръжени сили, когато празникът няма да се чества.

30 август е емблематична дата в историята на нова Турция. Този ден бележи победата на турската армия, предвождана от Мустафа Кемал Ататюрк, срещу гръцката армия през турската освободителна война /1919-1922/. Решителната битка, която бележи изхода на войната, става при Думлупънар. Турската войска разгромява гърците и постига решителната победа в борбата за независимост на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българското знаме беше вдигнато в олимпийското село
Българското знаме беше вдигнато в олимпийското село
8 жертви на горещините в Япония
8 жертви на горещините в Япония