НОВИНИ

Ще бъде ли София чиста - разговор с Орлин Алексиев и Вили Лилков

Ще се увеличат ли такса смет за софиянци, ще бъде ли София по-чиста, ще започне ли строеж на завода за отпадъци. Това са част от въпросите, на които отговориха гостите в студиото на „Денят започва" - Орлин Алексиев, председател на комисията по финанси и бюджет, и Вили Лилков, зам.-председател на ДСБ в Столична община.

софия чиста разговор орлин алексиев вили лилков
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 21.01.2009
Чете се за: 08:43 мин.
У нас

Ще се увеличат ли такса смет за софиянци, ще бъде ли София по-чиста, ще започне ли строеж на завода за отпадъци. Това са част от въпросите, на които отговориха гостите в студиото на „Денят започва" - Орлин Алексиев, председател на комисията по финанси и бюджет, и Вили Лилков, зам.-председател на ДСБ в Столична община.

Лилков категорично заяви, че такса смет ще се увеличи драстично, защото държавата е повишила данъчните оценки. Истинската ситуация е такава, че общината не желае пък да промени така наречените промили. София ще бъде чиста, ако въведем GPS-системата да контролираме концесионерите, допълни той.

Според Алексиев увеличението на такса смет е резултат от увеличение на данъчната оценка на имотите и до края на януари месец ще бъде решено дали да бъдат запазени или намалени промилите.

Лилков каза още, че дори и да увеличат таксите смет, София няма да бъде по-чиста, а Алексиев мнгословично заяви, че тепърва ще се гласува бюджетът и тепърва ще се провеждат конкурсите за изпълнител и обществените поръчки и това са три месеца период.

Пълен текст на интервюто

Водещ: Община София ще увеличи с 50 на сто сумите, които ще се събират за такса смет и данък сгради от домакинствата в столицата. Това увеличение трябва да компенсира очакванията за спад на постъпления от данъци и такси, които бизнесът плаща, както и новите цени, които били дадени от фирмите по чистота. За това ще говорим в следващите минути - дали наистина с 50 процента ще ни се увеличат данъците.

Водеща: В нашето студио са Орлин Алексиев, председател на Комисията по финанси и бюджет, и Вили Лилков, заместник-председател на ДСБ в Столичния общински съвет. Добро утро и добре дошли в нашето студио. Ще се увеличи ли такса смет за софиянци, ще бъде ли София по-чиста, ще започне ли строеж на завода за боклук - все въпроси, които, съм убедена, че вълнуват нашите зрители.

Вили Лилков: На първия въпрос да отговоря аз, тъй като това ми стана тема в последно време. Ще се увеличи, и то драстично. 50 процента за повечето хора вероятно трудно могат да пресметнат какво означава. Аз ще им кажа. Ако са плащали 100 лева, ще плащат 150. Това е предвидено. Оправданието е, че държавата е повишила данъчните оценки. Истинската ситуация е такава, че общината не желае пък да промени така наречените промили. И за да бъдем...

Водеща: Има такава възможност, всяка община да прецени и да намали промилите за такса смет?

Вили Лилков: Разбира се. Аз ще го покажа следното нещо - такса смет за 2009-та е плюс 50 процента. Ако едно домакинство е плащало 80 лева, сега ще плаща 120. Ако е плащало 90 лева - 135. Ако е плащало 100 лева - 150. Абсолютният размер обаче трябва да бъде винаги гледан от гледна точка на социалната поносимост. В ЕС има норма, тя е валидна и за България. Едно домакинство не може да плати повече от процент и половина за такса смет от неговите доходи. Тоест ако някой...

Водещ: /.../ нарушава ли се в тая ситуация?

Вили Лилков: Да. Ако сега, тепърва, ще плаща 120 лева, неговият доход трябва да бъде, на домакинството, паричният доход трябва да бъде най-малко 8 000 лева.

Водещ: Пожелателна ли е тази норма, европейска, за която казвате, или тя може да срути бюджета реално.

Вили Лилков: За това никой няма да ни наложи европейски санкции, но това са границите, в които трябва едни общини да се съобразяват с нови... Ако обаче, забележете, ако са плащали 100 лева, и сега стане 150, домакинството трябва да има среден доход 10 000 лева, за да може да посрещне тази такса смет. И тук е нашата първа опозиция на този бюджет, за такса смет, защото тя осигурява по 146 милиона лева от приходите. Не можем да допуснем такъв удар върху бюджетите на домакинствата. Ако добавим и други 50 процента, ще падне събираемостта на таксата. Тя и без това в момента е около 80 процента средно. И при това, забележете, колкото е по-ниска таксата смет за домакинството, толкова събираемостта е по-малка. Което означава, че най-бедните, като бъдат ударени, там ще падне събираемостта под 50 процента.

Водещ: Вие няма да подкрепите тоя бюджет вероятно в такъв случай, след като...

Вили Лилков: Ами това е първият препъни камък и първото условие към ГЕРБ.

Водещ: ГЕРБ.

Орлин Алексиев: Първо, според мен, започнахте неправилно. Не общината увеличава такса смет.

Водещ: Общинският съвет.

Орлин Алексиев: Нито Общинският съвет.

Водещ: Кой?

Орлин Алексиев: Това ще бъде един резултат от увеличение на данъчната оценка на имотите. Това е първото.

Вили Лилков: Ама ние не сме длъжни да се съобразим с това.

Орлин Алексиев: Да, господин Лилков, ние не сме длъжни да се съобразяяваме с това и първата моя реакция беше, разбира се, ние ще намалим промилите. Но след това взимаме и гледаме цифрите. Не забравяйте, че тази година сме в една инвестиционна година. Първият въпрос е можем ли да си го позволим.

Вили Лилков: Можем.

Орлин Алексиев: Вие смятате, че можем. Аз смятам, че...

Вили Лилков: /.../ да покаже много бързо.

Орлин Алексиев: Аз смятам, че, не може. А другото, което е, ето, за тия цифри, които показвате, за прага на поносимостта, аз съм гледал анализа и той е 1,3. Просто не съм сигурен в тези цифри.

Вили Лилков: 1,3, ако вземете... Да не говорим за...

Орлин Алексиев: Първо, знаете, че данъчната оценка не влияе абсолютно върху всички такси смет. Фирмите правят своята калкулация за такса смет по различен начин. Освен това много от тях се отказаха от тази услуга и те заплащат точно това, което замърсяват, поръчват си кофи, контейнери и така нататък...

Водещ: Това са фирмите...

Вили Лилков: Тоест господин Алексиев иска да каже, че тази година тежестта ще отиде към гражданите. Обаче ако трябва да ви го докаже с числа...

Орлин Алексиев: Аз ще кажа.

Вили Лилков: Добре, ще ви изчакам.

Орлин Алексиев: Аз ще кажа това, което искам да кажа. 70 процента от замърсяването на София се извършва от гражданите. Това го знаете. А същевременно 30 процента от приходите в общинския бюджет са от гражданите. Така че...

Водещ: С 50 на 100 ли ще цапат повече?

Орлин Алексиев: Добре, въпросът е такъв. С това, с което започнах, понеже ме прекъснахте. Първата моя реакция беше ние да намалим промилите, но там идват цифрите. Какво трябва да направим тази година? Знаете какво трябва да направим тази година. Вие самите питате има ли пари за завода за боклук. Ама ние, ако трябва да осигурим, плюс това парите за завода за боклук, искате ли да ви кажа каква трябва да бъде такса смет и колко трябва да бъдат промилите?

Вили Лилков: Добре. Нека да разсъждаваме така. Трябва да се осигурят определени пари и трябва да се изхарчат определени пари. Не оспорвам това, което вие ще изхарчите. Ще ви докажа, че вие може да получите много повече пари, без да увеличавате такса смет. Първо, във вашата приходна сметка изобщо не е предвидено, че ще се получават така наречените недобори. Всяка година общината получава между 20 и 30 милиона допълнителни пари. Къде са ви в приходната част? Няма ги. Освен това. Ще се сепарира отпадък, който ще се продава. Къде ви е приходът от този отпадък? Освен това. Ще влязат нови мощности в експлоатация. Защо не сте ги предвидили в приходната сметка? Тук се обзалагам...

Орлин Алексиев: /.../ какво искате да кажете?

Вили Лилков: Искам да кажа, че те не са предвидили приходи. А са ги предвидили от гражданите. Иначе, те се получават по съвсем други пътища. И мога да се обзаложа, че дори при запазване на 5-процентната отстъпка при плащане на цялата такса смет в първия срок на плащането, до 30 март, тази година, без да се променя абсолютният размер на таксата, ще се получат необходимите пари за всички тези неща, за които вие казвате. Но не можем да претоварваме домакинствата. Тази година, ако са плащали 200 лева данъци и такси, ще плащат догодина 300 лева. Не може така.

Водеща: Кога всъщност ще бъде решено...

Вили Лилков: В условия на криза сме.

Водеща: /.../ дали да бъдат запазени промилите, или да бъдат намалени? Кога ще се обсъжда?

Вили Лилков: Има още девет дни.

Орлин Алексиев: Така. Това ще бъде решено до края на месец януари. На практика на 29-ти януари това нещо ще бъде решено. Ние има още много да спорим по тези въпроси, но много добре знаете, че безплатен обяд няма. Общо взето хората искат да им бъде чисто, и цената, която заплащат...

Вили Лилков: Господин Алексиев, вижте какво сте написали в програмата...

Орлин Алексиев: Аз и в това студио даже с пристигането чух, че един кмет ще прави безплатни превози. Има ли такова нещо, безплатен транспорт?

Водеща: Това ние си коментирахме пред студиото.

Вили Лилков: Вижте, вие обещахте да вдигнете събираемостта на таксите и данъците до 100 процента. Защо не се насочите натам, да си повишавате събираемостта, а оставате на същата събираемост, а натоварвате хората с абсолютния размер на таксата?

Орлин Алексиев: На обсъждането на бюджета вие направихте аналог със събираемостта на държавата. Как можем да събираме ние данъците като на държавата, като знаете, че ние нямаме този принцип, ние нямаме този механизъм на събиране.

Водещ: Добре, няма ли наистина...

Вили Лилков: /.../ знаете ли колко е събираемостта на данъците от автомобилите? 44 процента. Патентният данък - 42 процента. За какво говорим?

Водещ: Има ли база, господин Алексиев, дотолкова да падне събираемостта вследствие на повишението на такса смет и данък сгради, че всъщност да се обезсмисли това повишение?

Вили Лилков: Така ще се получи накрая.

Орлин Алексиев: Според мен, хората прекрасно разбират какво трябва да стане, и нашите избиратели също искат София да бъде чиста. Така че аз смятам, че няма да има такава занижена събираемост на данъците на тази база на увеличението на данъчната оценка.

Вили Лилков: София ще бъде чиста, ако въведем GPS-системата да контролираме концесионерите. Защо две години вече, след като сме привели парите и сме ги отделили и кметът го обеща това тържествено пред Общинския съвет, нямаме още система за следенето на движението на автомобилите на концесионерите? Контролът в София на такова ниско ниво е паднал, че предвиждаме милион и половина от глоби. Може ли да си представите, в този град вече, в който всеки си позволява да прави каквото си поиска, имаме наложени и събрани глоби за милион и половина.

Орлин Алексиев: Глобите не са милион и половина, а се предвиждат два милиона и половина.

Вили Лилков: Тоест, пардон, два милиона и половина.

Орлин Алексиев: Да. И пак ви казвам. Какви са механизмите на общината за събиране на глобите? Вие много добре знаете в каква обстановка се развиваме и колко ни помага на нас правителството. Софиянци плащат почти един милиард, внасят в държавния бюджет, от ДОД. Какво получаваме ние? Искате ли да ви кажа точно какво получаваме? 250 милиона. С какво ни помогнаха? Помогнаха ли ни по някакъв начин със събирането на данъците?

Водещ: Значи от това, което говорите, излиза, че човек може спокойно да не си плаща данъците, защото нямате добър механизъм за събиране.

Водеща: Контрол.

Водещ: За контрол. Малко е опасно...

Вили Лилков: Добре. Говорим за контрола на събираемостта. Но аз искам да попитам администрацията защо тази година не получихме отчет за изпълнението на бюджета за миналата година? Защо не отчетоха това, което ни обещаха в началото на годината? Вижте инвестиционната програма. Ето, тук ще ви покажа 11 позиции. От неща, които са обещани да се извършат 2008 година, същите ще ги видите заложени и тая година. Къде е реконструкцията на „Опълченска"? Къде е пробивът на улица „Бяла черква" до „Петко Тодоров"? Къде е реконструкцията на „Тодор Каблешков" от „Цар Борис" до булевард „България"? Всичко това беше обещано до 2008-ма. Ето отново. Всяка година се получава това.

Орлин Алексиев: Да, заложено е за 2009-та това нещо. Какво е изпълнението на инвестиционната програма? 98 процента.

Вили Лилков: Като левове? Като пари?

Орлин Алексиев: Левове, да. Имаше едни основателни причини и бяха направени едни размествания на кредити и в крайна сметка това, което не е успяло да се извърши тази година, съответно парите са насочени към нещо друго, което сме успели. Какво е инвестиционната програма? Над 300 милиона лева има миналата година инвестиционна програма. 316 милиона лева миналата година са изпълнени по инвестиционната програма.

Вили Лилков: Докато не получа отчет за всяка лампа и за всяка дупка в София, която сте обещали да изпълните, аз въобще няма да разглеждам този бюджет.

Орлин Алексиев: Господин Лилков, 24 милиона лева имаме преходен остатък, от които 14 милиона са тези, които са делегираните от държавата за образование.

Водещ: Всички ли ще бойкотират бюджета на ГЕРБ? Имате мнозинство, 31 души. Ще го приемете.

Вили Лилков: Това не е бойкот. Това е опит да вкараме нещата в нормалните, законовите рамки. Трябва да има отчет за всяка стотинка. Не може всяка година да ни се представят едни и същи обекти, които се прехвърлят в следващата година.

Водеща: До края на месеца трябва да бъде гласувано дали да бъдат намалени или запазени същите промили. Кога ще бъде обсъден бюджетът и кога трябва да бъде приет бюджетът?

Орлин Алексиев: Бюджетът трябва да бъде приет 45 дена след държавния бюджет, което означава средата на февруари. Нашите планове са на 19-ти февруари ние да приемем бюджета. Започнало е неговото обсъждане. Беше организиран семинар.

Водещ: Ще го приемете така, както е заложено в проекта на господин Минко Герджиков, с тези запазени промили, които като абсолютна стойност означават повишение за домакинствата.

Орлин Алексиев: Първо това, което казахме, до края на месеца трябва да се приемат данъците и таксите, което означава, че на 29-ти на тази база, ако ние направим едно разместване на 29-ти, ако променим промилите, то ще се отрази на бюджета.

Водещ: Значи може да ги промените.

Орлин Алексиев: Това не е свършен факт. Има отворен един месец за дебати, за сметки. Ние с господин Лилков в крайна сметка сме от едно и също политическо пространство. Ние стоим отдясно. Ние сега тепърва ще разговаряме по тези въпроси.

Водеща: Има доста въпроси, натрупали се пред бюджета.

Орлин Алексиев: Това ви казах, много са въпросите. Дали можем да си го позволим? Безплатен обяд няма. Пак се връщам на това.

Водеща: Вероятно много наши зрители биха попитали, добре, ако плащаме повече такса смет, данък сгради, ще стане ли София по-чиста? Всички искаме да бъде по-чиста. И как?

Вили Лилков: Едва ли. Защото, ще ви дам един пример. Септември месец инвестиционната програма беше изпълнена 30 процента. Изведнъж сега се оказва, декември - 98 процента изпълнена. Някой да е почувствал за три месеца такова ударно вкарване на пари в инвестиционни разходи?

Орлин Алексиев: Господин Лилков...

Вили Лилков: Пилеят се пари, всяка година се правят разходи милиони левове. И никакъв контрол. Кметът казваше, всяка дупка я сливаме. Срещу всеки извършен ремонт после ще има гаранции. Отговорете ми колко неустойки са платили фирмите? Плати ли някой за „Цариградско шосе" /.../?

Водеща: Да чуем и другата страна, защото трябва да приключваме.

Орлин Алексиев: Доста различно е всъщност това. В тези месеци колко очаквате да бъде изпълнението на инвестиционната програма, след като тепърва се гласува бюджетът и тепърва се провеждат конкурсите за изпълнител и обществените поръчки? Това са три месеца. Естествено, че след три месеца, когато спечелят определените фирми, тогава ще се изсипят парите. Ето как са похарчени парите.

Водеща: Много ви благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
Уличеният в имотни измами полицай остава под домашен арест, другите двама обвиняеми - в затвора
23:20, 18.04.2024
Чете се за: 05:02 мин.
Частичен срив на един от мобилните оператори
Частичен срив на един от мобилните оператори
22:34, 18.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
Николай Рашков: Плащаме от 15 до 18% по-скъпи стоки заради невлизането в сухопътния Шенген
22:21, 18.04.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
Криминалисти се срещат с възрастни хора от Варненско, за да ги предупреждават за ало измамници
20:53, 18.04.2024
Чете се за: 02:52 мин.
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
От спешен ремонт се нуждае сградата на Софийския университет
20:34, 18.04.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
Хората с увреждания по-рядко получават помощ срещу насилието
20:19, 18.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
Нова забележителност в Пловдив: Откриха късноантичната сграда "Ирини"
19:28, 18.04.2024
Чете се за: 00:57 мин.
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
Журналистът Йово Николов за аферата в митниците: Това е предизборно шоу с елементи на бухалка
19:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:20 мин.
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
ЕК очаква България и Румъния да влязат и в сухопътния Шенген до края на годината
18:56, 18.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри
Политическо напрежение и размяна на обвинения след поисканите смени на служебни министри
18:00, 18.04.2024
Чете се за: 06:50 мин.
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти
"Дилъри на живот": Вътрешен човек разкрива схемата за трафик на нелегални мигранти
17:51, 18.04.2024
Чете се за: 11:07 мин.
Създават национален регистър на случаите на насилие
Създават национален регистър на случаите на насилие
17:12, 18.04.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Топ 24
Най-четени
Дупнишкият бизнесмен Ангел Христов дава показания по разследване за рекет
Дупнишкият бизнесмен Ангел Христов дава показания по разследване за рекет
От Топлофикация-София съобщават, че няма проблем при преминаването от мазут на газ
От Топлофикация-София съобщават, че няма проблем при преминаването от мазут на газ