НОВИНИ

Трансплантациите - грижа на държавата, но от време на време

След силната кампания в подкрепа на донорството, става ясно, че държавната администрация не е склонна да се грижи докрай за трансплантациите. Едни от важните процедури, които гарантират техния успех, не могат да се използват, тъй като от здравното министерство решават, че ще плащат 5 пъти по-малко. Освен че много хора губят шансове да бъдат трансплантирани, това крие риск за отхвърляне на органа при вече трансплантирани.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:32, 28.10.2014
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

10 години Стоян водил нормален живот с трансплантиран бъбрек, но и той спрял да работи. Сега има шанс за втора трансплантация, но не и преди да се изчистят натрупаните антитела в организма му.


Проф. Емил Паскалев - началник клиника по нефрология, Александровска болница: Те са готовото оръжие на организма, което ще приложи организмът, когато дойде чужд антиген, т.е. бъбрека - реакция на отхвърляне.
Мария Чернева: Т.е. от това зависи успеха на трансплантацията?
Проф. Паскалев: Точно така.

Заради тези рискове до неотдавна за Стоян не съществуваха никакви варианти. Докато не се появява плазмаферезата. Процедура, при която се отделя от кръвта плазмата с вредните антитела и се замества с чиста.

Стоян Петков: И сега това е като втори шанс за мене, за да може да стане втора трансплантация.

Въпреки невероятната възможност, лекарите са силно притеснени да помогнат на Стоян. Неясно защо, от здравното министерство решават, че ще плащат само една процедура. Тя, обаче е крайно недостатъчна, за безопасното очистване на кръвта.

Проф. Емил Паскалев: Лечението е комплекс от 3-до 8 процедури и ако се направи първата, която министерството плаща преди оперативната интервенция, то трябва да се направят след това още няколко, които не се плащат. Което създава изключително голям проблем и не е възможно да се осъществят поради големите загуби.

Или министерството покрива едва 3 500 вместо 15 хиляди лева. Равносилно на разхищение - една процедура не стига, но е достатъчна, за да провали трансплантацията, която струва доста повече.

Проф. Паскалев: Т.е. пълно неразбиране от висшите административни структури на здравеопазването в България.

Кой чиновник и защо е преценил, че само една процедура е достатъчна, днес от здравното министерство не отговориха. В писмения отговор оттам, се уточнява само, че се обсъждат финансови и правни механизми за следващата година.

Стоян: За мене всичко е ясно за какво става въпрос, но явно за някой друг не става ясно, че това са жизнено-важни неща.

Стоян ще мине през всичките необходими процедури, но за сметка на клиниката и усилията на лекарите, чийто труд пък въобще не е оценен. Излиза, че трансплантациите са грижа на държавата, но само от време на време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симеон Сакскобургготски представи автобиографичната си книга
Симеон Сакскобургготски представи автобиографичната си книга
Прокуратурата резследва случая в кв. Захарна фабрика
Прокуратурата резследва случая в кв. "Захарна фабрика"