Два дни след като Русия и Украйна обявиха край на газовата война, в Киев избухна политически спор около новите украински договори с "Газпром". Президентът Виктор Юшченко в петък свиква Съвета за национална сигурност и отбрана, който ще обсъди газовата криза. Някои депутати не изключват Съветът за сигурност да отмени едностранно газовите споразумения.

Два дни след като Русия и Украйна обявиха край на газовата война в Киев избухна политически спор около новите украински договори с "Газпром". Президентът Виктор Юшченко в петък свиква Съвета за национална сигурност и отбрана, който ще обсъди газовата криза. Някои депутати не изключват Съветът за сигурност да отмени едностранно газовите споразумения.

Газовата война свърши, но друга избухна в Киев около самите руско-украински газови договори. Представители на президентската администрация обвиниха Тимошенко, че не е изпълнила указанията на Юшченко. Според президентския съветник по енергийната политика Богдан Соколовски спазено е единствено условието в договорите да няма посредници, но цената от 360 долара за 1000 куб.м не е съгласувана с Юшченко. Самият президент в писмо до премиера предупреди, че компанията "Нафтогаз" няма да издържи финансово, а това създава риск за националната сигурност.

Тимошенко от своя страна обвини чиновници, близки до Юшченко, че са замесени в корупция с газ. Премиерът смята, че тази газова хранилка е секнала именно благодарение на новите договори. Всъщност, в Москва и официално, и неофициално от седмици насам се твърди, че газовата война е избухнала заради ощетени корупционни интереси в Украйна и битка за контрол на финансови потоци преди президентските избори.

Засега няма нищо черно на бяло, но добри или лоши, очевидно газовите договори рискуват да станат заложници в безкрайната война между украинския премиер и президент. Според най-мрачния сценарий в петък Съветът за сигурност може да задължи правителството да отмени и обяви за преразглеждане споразуменията. Подобна новина едва ли би зарадвала някого както в Русия, така и в Европа.