НОВИНИ

Галя Крайчовска надникна в ТВ бъдещето

Как новите технологии променят телевизията - Галя Крайчовска надникна в бъдещето - вижте във видеото.

bnt avatar logo
от Галя Крайчовска
20:07, 07.11.2014
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Как новите технологии променят телевизията - Галя Крайчовска надникна в бъдещето - вижте във видеото.

Виртуалната мрежа я следва по петите. Но Нейно величество Телевизията не се дава. Някои си спомнят черно бялото плахо начало. После дойде цветът. И дъгата се намести наравно със звука.

О, чудо - появи се телетекстът.

Технологиите щедро й подават ръка. Няма как, съюзи се с електронните си събратя. Телевизионното съдържание се пренася гордо на малките телефончета и таблетчета. Зрителят става активен участник.

Край на еднопосочната телевизия. Времето на Изаура отмина. Да живее Лара Крофт. Само с глас или жест картината ще се сменя. Ако някоя политическа дискусия ви дотежава, едно махване - и...идва музика или пък любим филм.

Екранът също сменя дрехата си. Скоро ще гледаме телевизионни предавания на обикновено огледало, прозорец или стена. И то само с едно кликване на телефона или таблета.

4D няма да остане само в киносалоните. И в домашното кресло ще може да почувствате уханието на действието, да ви разтърси някоя гръмотевица, случаен куршум да изсвисти покрай ухото, малко дъжд да охлади страстите.

И както в една популярна мрежа се предлагат нови клипове, в зависимост от предишните търсения, така ще стане и тук. Нищо не е фиксирано. Зрителят си става сам програмен директор. А може би и изпълнител?

Ако сте си мечтали да попречите на Отело да удуши Дездемона, скоро ще му дойде времето. Спирате действието и се намъквате. Как ще стане - технологичните магьосници няма да разкрият, но нека да видим дали ще им се получи.

В сериалите вече опитват сценарната намеса на феновете. През социалните мрежи събират предложения, които влизат в действие. Скоро обещават това да се случва в реално време.

Появяват се виртуални водещи и репортери. А зрителят сам ще избира кой да му прочете новините. Досадните реклами ще се появяват до поискване, в зависимост от интересите на управляващия дистанционното.

Казват, че дистанционното убило театъра. Сега обаче и на него са му вдигнали мерника. Електронните устройства предлагат много повече възможности от неговите обикновени копчета. Студенти от Софийския университет вече разработиха мобилно приложение, което успешно ги заменя. Най-хубавото е, че зрителят става пълновластен господар. И може с едно щракване на пръстите да променя поне екранната реалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Телефонните измамници все по-нагли
Телефонните измамници все по-нагли
Отново протест срещу избора на Александър Методиев за депутат
Отново протест срещу избора на Александър Методиев за депутат